(Фото: Политика)
(Фото: Политика)

Откуд и зашто Санџак

Уважена професорка Чолић је у „Политици” од 18. децембра написала стручан текст, више са филолошког аспекта, о вези топонима Санџак и заједничке именице санџак.

Међутим, ипак је дала и неке друге одговоре и с правом се упитала зашто је то још тако и чему сада све то може да води?

Санџаци су били само административне јединице којима су управљали санџакбегови као војним пленом, добивши од султана санџак, тј. заставу као симбол власти и командовања војском санџака.

На простору некадашњих српских и југословенских земаља с најближим окружењем крајем 17. века било је 25 санџака. Новопазарски је основан око 1790. године, с Новим Пазаром као административним седиштем, иако су санџакбегови и касније кајмаками најчешће боравили у Сјеници.

Овај санџак је три пута укидан. Први пут 1817. Вилајетским законом поново je формиран 1865. а у његов састав ушле су казе (срезови) Нови Пазар, Сјеница (седиште санџакбега), Нова Варош, Пријепоље, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Рожаје и Плав са Гусињем.

Међутим, тај Новопазарски санџак постојао је само 14 година, јер су убрзо из њега издвојене казе Рожаје и Плав са Гусињем и припојене Пећком санџаку, а нешто касније издвојена је и каза Нови Пазар и прикључена Приштинском санџаку.

Овај санџак имао је ранг округа, као и сви остали у Турској империји тог времена. У Турској су санџаци укинути 1921. године, и то име се више нигде није задржало, осим код нас.

Пошто се Новопазарски санџак налазио у оквиру Босанског вилајета, Аустроугарска је 1878. захтевала и његову окупацију да би спречила стварање заједничке границе Србије и Црне Горе или евентуално њихово уједињење.

Тај простор Бечу је био потребан и као коридор за његову даљу пенетрацију према Егејском мору (Солун). Великом политичко-дипломатском активношћу то је делимично спречено, па је Аустроугарска са својом војском 1879. запосела само Пљевља, Прибој и Пријепоље.

Следеће, 1880. године Порта је од тог подручја организовала Пљеваљски санџак, па је у том делу Старе Рашке настао период двовлашћа до анексије Босне и Херцеговине 1908. и повлачења аустроугарских трупа из поменутих градова.

Према томе, Сјенички и Пљеваљски санџак били су фрагментирани остаци некадашњег Новопазарског санџака, иако се тај простор номинално и даље тако називао. Касније се усталило само име Санџак, у смислу неке посебне територије у односу на окружење.

То се чинило у дипломатским круговима Аустроугарске, Турске и Немачке, јер је ово подручје било веома погодно за политичке и дипломатске манипулације, посебно са његовим муслиманским становништвом, стварајући му илузију о неком повратку на „старо”, представљајући се као ослободиоци од „омражене српске и црногорске окупације”.

Рецидиви тих политичко-дипломатских манипулација присутни су и данас, иако је муслиманска већина само у Новом Пазару, Сјеници и Тутину у делу који припада Србији, док је у делу који се налази у оквиру Црне Горе то случај у некадашњим казама Беране, Рожаје и Плав. Зато није чудно да српско православно становништво инсистира на имену Рашка област, које је настало пре скоро 100 година.

Муслимани Бошњаци инсистирају на турском имену Санџак, рачунајући на већу политичку и економску подршку Турске која се све више враћа на Балкан, уз аминовање неких њених натовских савезника.

Ипак, најстарије и, по мом убеђењу, најадекватније име овог простора јесте Стара Рашка, која је била ембрион српске средњовековне немањићке државе и духовности, коју су Турци Османлије дефинитивно укључили у своју државну територију половином 15. века.

То име Regnum Rasciae било је присутно у изворима западне провенијенције све до почетка 20. века. Додуше, Стара Рашка је шири појам од Рашке области и Новопазарског санџака, али је историјски утемељен и не би требало да то икоме смета, јер смо на овом простору мање-више сви аутохтони и сви равноправни.

Салих Селимовић / Политика

5 коментара

 1. Диван текст проф. Љиљане Чолић,јасан и научно утемељен.

  • дивно мршење муда. научно утемељено.
   да та жена није у анус-сану?

   ШТА МЕ БРИГА ОТКУД И КАКО САНЏАК?

   БРИГА МЕ „ДОКЛЕ БРЕ САНЏАК“!!!
   е ал на то интеркултуралци немају одговор

   нису учили у школама. били су на часовима планирања породице.

 2. Није ни чудо,зашто је овако у Србији.Чак су и прљави турци укинули санџаке,једино још у Србији постоји.Срби када су у рату,једна трећина страда.Када нису у рату,две трећине страда.Карађорђевићи,масонски олош који је више зла донео Србима него Немци и усташе заједно.После њихове владавине, наступа зло које се зове комунисти.Њих су у Србију довели масони у договору са Карађорђевићима.Прво су украли сво Србско злато,преневши га у Лондон.На жалост,Србија је одавно на ломачи.

 3. Није то Санџак, већ Стари Рас!

 4. Pitam se samo kako su im se zvali dedovi pre 1371 i maricke bitke kad do maricke bitke nije bilo islama ovde pa ni Sandzaka! Sandzak je Produkt jedne okupacije.to je isto kad bi zadrzali u banatu naziv Reichsgebit posto je to bilo zvanicno Oblast pod upravom nemackog rajha.Strasno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Дачић и Палма (Фото: Facebook)

Дачић и Палма – Пљачка их је ујединила!

Београд – Око Александра Вучића има много улизица, али најдражи му је ...

Лидл – маркетинг преваре и подвале окупатора и њихових слуга оличене у Влади РС

„Долазак „Лидла“ у Србију не значи само отварање ланца супермаркета, то је ...