Активисти ДПС у Рожајама (Фото: Новости)
Активисти ДПС у Рожајама (Фото: Новости)

Парење лабудова или ДПСрби

Прочитах шта вели онај Секулић, из оне стаклене кућице у парламенту што извештаваше годинама. Не треба заборављат ничије почетке, тако је боља перцепција, реалнија, а човек је био у оној кућици иза стакла и извештавао са скупштинских заседања па је тамо „пек’о занат“ мада најновија изјава му је као да је тамо ракију пекао.

Вели Секулић да је „више Срба у ДПС-у него што их је окупљено око Андрије Мандића“. Да ли је овако „препаметним“ изјавама Секулић после аванзовао из стаклене кућице до министарске у једном тренутку ЧАК, појма немам, могу да претпоставим, ал се претпоставкама не бавим. А и није он занимљив да бих се њим озбијније бавио, он је један шраф у ДПС машинерији каквих је мноштво, толико о том.

Сећам се, додуше, да беше написао некакву књигу о „парењу лабудова“, вероватно док је гледао Свонси. У комичном покушају да буде бјелопавлићки Буковски врцаше од ласцивних цитата. И није то за подсмех, стремит таквим литерарним висинама из позиције паланачког сањара је тужно. Него, сад му је, могуће, на телевизору „снег“ па му даје криву слику.. „Нит је снијег нит су лабудови него шатор..“ обесправљених Срба ама и Црногораца, акутно стање.Види Секулић много Срба у властитој партији. Или му се причињавају?! Колко се сећам један добар колумнист је Секулића „дигао на спрдњу“ због те књиге, али ни то није толико битно. Мада, није да није, због следећег, цитирам „роман „Парење лабудова“ Предрага Секулића глупошћу и неукусом пробија границе књижевне анализе ..“ .

Чини ми се да и ова Секулићева изјава о Србима у ДПС-у, пробија макар шешир другарице црвене, глупошћу и неукусом такође. Тако дааааа.. Секулић инсистира на глупости. Својевољно ил му се сугерише, не бих знао, ал да је на путу да превазиђе Марту јесте. Коментар да „у ДПС има више Срба него око Мандића“ јесте опортун и у складу је са захтевима М77З међународне заједнице, по којима је дискриминација недопустива, а ово са Србима у ЦГ јако личи, и то не види само онај ко не жели да види.

Оно што није дефинисано баш је одговор на питање – ко је Секулићу суфлер, ко му сугерише да, упркос нужности давања такве изјаве, да би се ЦГ представила као друштво равноправних (што апсолутно није) дакле, ко му сугерише да да тако будаласту изјаву. Тупаву и ултра глупу, при том и неистиниту, јер Срби нису само око Мандића. Ако је партија којом Мандић руководи стожер окупљених Срба – ОК, али има их ваљда и изван партија.

Ево, мој отац је жежени Србин али није члан нити једне партије, нити је окупљен око било кога. Воли Милутина Ђукановића прво као фанатичног звездаша, онда као вишедеценијског доброг суседа, па тек онда и као Србина. Но ајде, да не будем превише личан мада, колко се сећам, а још увек памтим, мој стриц беше један од директора у Електропривреди а нешто се не сећам да је био члан огавне КП, иако је то било правило. Па су ови из ДПС потпуно „природно“ само настављачи те накарадне праксе, комунистичке. Лако је то проверит. Сећам се те скупине руководилаца, сећам се добро, Василије Бан, па Љубиша Лазар .. па мој стриц .. све је то лако провериво. Као што знам да апсолутно није било нужно да буду Црногорци да би били и директори. Било је нужно да знају посао, препоручивала их је струка.

Тако да је мој стриц у једном тренутку био надређени и Алији Изетбеговићу. Они су могли бит и директори и Срби, што имплицира поражавајућу чињеницу, да је ондашња, ретроградна КП била модернија одовако накарадног ДПС-а!? Него опет, занима ме ко су Срби у ДПС? То је питање за милион долара, јер тамо Срба иако има они се јадни не смеу живи чути, србују интимно, у себи! Будући да аутоматски остају без бенефита које чланство у ДПС носи. Или је Секулић ,могуће, у праву? Ако мисли на апсолутног му шефа. Ооо, како је само србовао за земана .. па се после конвертовао, као м(ари)онета, а за њим и политичке пратиље му. Све сами конвертити који би најрађе заборавилитај земан али, у Хрватској практично нема дана да на једној од телевизија не славе неку „обљетницу домовинског рата“ па онда помену и „бомбардирање“ Дубровника.

Дакле, волео бих, јер не знам, а кад не знам онда питам, волео бих да ми неко каже неког министра Србина .. или ајде, директора .. макар и локалног биоскопа ? Има ли таквога? На нивоу хумореске би се могло чељаде посрпрднут па рећ да је нова „портпаролка“, овај нови микрофон ДПС-а, другарица црвена, рецимо, од „ђетињства“ Српкиња. Милион посто, јер, ђетињство, тако српски звучи .. ђетињство на новоустановљеном језику тешко разумљивом иоле умном, ако изузмемо другарице црвене. И адвокате дрвене. Интелектуални талог се бавио тим, интелектуални и социјални талог је то институционализовао, интелектуални талог који, иако је завриједио, није био предметом спрдње за разлику од сличних у Хрватској истим поводом.

Оно кад су„осмишљавали“ нове термине само да би одударали од српско-хрватског језика. Само да не би били на истој „валној дуљини „ макар и „зракомлатској“. Сећам се да сам, давно већ, у једном хрватском тједнику написао текст наслова „ Која је твоја вална дуљина?“ алудирајући на песму групе „Леб и сол„ „Таласна дужина“. Хрвати са наобразбом су се спрдали тим језичким иноваторима и њиховим вербалним вратоломијама. Дакле, лепо би било да бивши спикер из црногорске скупштинске арене, опскурни Буковски у покушају, каже ко су ти Срби у ДПС-у.

Пошто он неће одговорит, јер шта да одговори, а да не испадне глуп, ја ћу му помоћ. Евентуални Срби у ДПС-у су само, и искључиво, они који су далеко од врхушке и бенефита. Дакле, неки потпуно маргинализовани чланови који постоје само постојања ради. А опет, ако има министра, директора, па макар и шефа минимаркета, а да је декларативно Србин и члан ДПС-а истовремено, онда Секулићу треба додијелит Нобела, за нову истину. Која каже да је он у ствари припадник ДПС-а, што у његовом преводу значи „Демократска партија Срба“! Кад је није добио већ запетпарачку књигу коју је написао ил евентуално ову „нову“ жанра научна фантастика у којој „врли“ ДПС врви од Срба.

 

 

Др. Саша Ђуровић  /  ИН4С

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: НАТО)

Натовдан: Црна Гора добила ново „црвено слово“ у календару

Прослава 5. јуна, дана када је Црна Гора постала пуноправна чланица НАТО-а, ...

Петар II Петровић Његош (Фото: mistakisradio)

Да је Његош живео у 20. веку, комунисти би га ликвидирали!

Живојин Киро Радовић је заштитни знак слободне Црне Горе друге половине 20. ...