(Фото: Агенције)
(Фото: Агенције)

Пасош за странце, не за Србе

Ралф Фајнс је британски глумац и странац у Србији. Добио је држављанство и пасош Републике Србије преко реда, зато што је “својим ангажовањем у свету промовисао нашу земљу и културу на најлепши начин”. Тако је образложила овај чин премијерка Србије Ана Брнабић.

Александар Јовановић је професор у Сао Паолу, дакле Србин у расејању. Преводилац је српске књижевности у Сао Паолу и Бразилу и представник српске културе у овој далекој земљи.

За њега премијерка Србије сигурно није чула. Професор нема српски пасош и држављанство, јер Амбасада Републике Србије у Бразилу није способна да удовољи његовом патриотском захтеву. То ми је из Бразила и потврђено писмено:

„Овим путем желимо да Вас обавестимо да Амбасада Р. Србије у Бразилији не издаје пасоше будући да нема биометријску опрему. Због тога Министарство спољних послова настоји да надје адекватно решење. Нажалост, за сада, немамо информацију када би ова и друге амбасаде у региону Латинске Америке могле да добију неопходну опрему за издавање пасоша“, јавио ми је надлежни конзул .

Пасоше у Бразилу, али и у још четрири државе, где је надлежна наша амбасада, не могу да добију јужно-амерички Срби. Амбасада нема машину за штампање српских пшасоша, па упућује Србе из Јужне Америке да путују у Србију и траже пасош од МУП-а Србије.

Дипломате не размишљају колико хиљада евра кошта то путовање? И да ли Амбасада Р. Србије из Бразила може захтев професора А. Јовановића и других Срба да проследи у Београд, у МСП, а оно у МУП и натраг, да би човек који шири српску културу по Бразилу добио пасош и држављанство Србије.

Додела српског пасоша и држављанства популарним странцима је политички чин, а додела српског пасоша и држављанства Србима је уставна обавеза, али изгледа и дипломатска и чиновничка немарност.

Држави је важнији холивудски глумац јефтиних криминалистичких филмова, какав је на пример, Стивен Сигал, који је, такође, преко реда добио српски пасош, него ли професор Александар Јовановић, који преводи и промовише српске књижевнике и нашу културу у Јужној Америци.

Испада да је држава Србија неким странцима мајка, а српским исељеницима је маћеха. Тим странцима политичари дају се све почасти, чак добијају и велике наслови у медијима, а за Србе у иностранству, које политичари јавно позивају да узимају српско држављанство и пасоше, нема пара за машине за кодирање и штампање српских пасоша. Ово је доказ очигледне немарности и заборава Срба у дијаспори.

И то је Србија брале !

Предлажем премијерки Србије Ана Брнабић да додели преко реда српски пасош и професору Александру Јовановићу из Сао Паола у Бразилу и другим знаменитим Србима у свету.

Марко Лопушина, писац из Београда

Извор: Фејсбук

5 коментара

  1. Cim se uspostavi srbska vlast u Srbiji, dati pasose sve I jednom Srbinu na planeti koji to zeli. Narocito onima koji su rodjeni vani I onima koji su protjerani iz ndh I bIh,

  2. Ово јесте сурова истина, али треба се помирити са чињеницом да ми у Србији од краја другог светског рата па до дана данашњег имамо посла са изразито АНТИСРБСКОМ влашћу, која задњих неколико година проводи ГЕНОЦИДНУ политику према Србима. Ми живимо у Србији у којој су Срби који заиста гаје патриотски однос према сопственој земљи, изнад свега деградирани.

  3. ____________________“KAKO SI LEPA,JEBO TE BRAT“…rece moj drug iz Sekovica:“Rade Joker“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Видовдан)

Змај Огњени Вук, историјска личност са митском биографијом

Био је деспот без деспотовине, јунак без мане и страха, узданица без ...

(Фото: Sputnik / Максим Богодвид)

Шоу на трибинама у Казању: Аустралијски навијачи скандирали „Костарика је срце Србије“

На мечу између Француске и Аустралије навијачи те острвске државе имали су ...