Владика Григорије (Фото: Танјуг)
Владика Григорије (Фото: Танјуг)

Представа изведена по најављеном сценарију

(фото:nebojsavukanovic.info)

 

 

Не само да сам пре два дана у тексту „Кочићево перо и београдско сијело“ детаљно најавио ко ће се све појавити, а ко ће бојкотовати Григорија током церемоније доделе „Кочићевог пера“ у Београду, већ сам погодио чак и неке детаље представе, попут јабуке у рукама Николе Вуколића, трагикомичне особе која је својим ексцентричним понашањем и смешним изјавама додатно омаловажила награду, задужбину и дело Петра Кочића. Многи се чуде како сам успео предвидети и погодити детаље представе коју је Григорије организовао на Коларцу у Београду, али не ради се о неким пророчким способностима и предвиђању већ само о добром познавању ситуације, карактера људи и циљева главног организатора.

 

(фото:nebojsavukanovic.info)

 

Григорије је успео напунити Малу салу Коларчеве задужбине, што му је био један од циљева, али чињеница да су га све владике и црквени великодостојниви бојкотовали само је потврдила да Григорије више нема никакав углед и утицај у Цркви. Када неком новинару, професору, писцу или политичару нико од колега не дође на промоцију књиге, доделу награде или неки други за њега догађај који организује, онда је то више него јасан показатељ да та особа нема никакав углед и поштовање међу својим колегама!

 

(фото:nebojsavukanovic.info)

 

Писма попа Круља упућена Херцеговцима и њиховим Удружењима у Београду и Србији, те Григоријево интензивно агитовање уродило је плодом, па се на „Коларцу“ окупило стотињак људи, углавном Херцеговаца из Београда и Григоријевих пријатеља. Поред кошаркаша, јавних личности и тајкуна Вука Хамовића, у Београд је скокнуо и Лука Петровић са комбијем Григоријевих присталица како се ништа не би препустило случају. И овом приликом се показало да је Григорије „број 1“ код Додика у Херцеговини, и да је Лука „мали од палубе“ који мора да слуша и прати предпостављеног Шефа.

 

(фото:nebojsavukanovic.info)

 

Григорије је ангажовао и бројне новинарске екипе да испрате његову представу, а шлаг на торту по обичају ставио је „РТРС“ прилогом емитованом у централном Дневнику. Новинар је устврдио да Григорије не дели људе и не ставља се ни на једну страну (осим у изборним кампањама!), да ће добро победити зло у неким душама, а сам аутор закључује да је његова књига и писање мелем који ће залечити ране!? Иако је од Григорија, превише је. Он је само желео да вида своје ране, заштити положај, послове и привилегије које има, али по свему судећи резултати су скромни. Дељење књига које се штампају на кила, потписи подршке од подређеног свештенства, гажење и понижење неподобних, попут доброг свештеника Драгише Томића кога је ових дана отерао у Шавник, су класичне комунистичке методе владања, очувања моћи и функције, које много више подсећају на Тоду Куртовића, Крцуна или браћу Поздерац него на једног владику Српске православне цркве која је од оваквих комуниста  у прошлости страдала.

 

Видар, винар, бискуп, бизнисмен и писац уложио је велики напор и новац како би са представом о „Кочићевом пером“ повратио пољуљане позиције, али пројекат је доживео фијаско. Отворен и јавни бојкот свих владика је утисак вечери и главна порука, а остаје да се види да ли ће се ситуација променити до мајског Сабора и да ли ће Григорије поново успети да спречи смену и напуштање Херцеговине, о којој се све више прича и размишља у одређеним црквеним круговима.

 

 

 

Небојша Вукановић/nebojsavukanovic.info

11 коментара

 1. Небојша Вукановићу
  Ниси врач ал си погађач . Погодио си ко прстом у говно . Нетреба нам бољи “ биограф“ Његовог Преосвештенства Епископа захумско херцеговачког Господина Григорија од тебе . Ти , у бруцку погодиш да ће у Дубровнику 3000 Срба ( мада их у Дубровнику нема више од 300 ) потписати петицију против Бладике Григорија као што знаш и ко ће јабуке донети…Нетребају нама Србима непријатељи . Довољни смо ми једни другима . Никада ви србомрсци не написасте ни једно слово на рачун тамо неког хоџе , муфтије , фратра илити бискупа . Јок вала . Ко ће ком ако не свој свом .

  • Милко Цвијовић

   @ Курчања,
   па није лијепо и неприличи Православцима да говоре ружне ријечи и да буду навијачи као што ти чиниш. Расуђуј о дјелима и недјелима владике Григорија, а по оном што чини, он је за сваког Православног Србина јеретик и отпадник од Св. Христове и Апостолске Цркве.
   Он је по дјелима за мене бискуп гргур.
   Небојша је у праву, јер је добро упознао глумца и преваранта и онда лако предвиђа његове поступке.
   Није Небојша непријатељ владици, уствари он му је пријатељ, јер га позива да не чини оно што чини, а уствари владика је сам себи највећи непријатељ, а и непријатељ је Пастви јер као лош и зао пастир растура и разбија Христово стадо.
   Одакле ти храбрости да за Небојишу као Родољуба кажеш да је србомрзац, а немаш искрене љубави да владици кажеш да не уводи у Олтар жене и дјецу и да не отима новац од Христовог стада и да не буде слуга мамону, него Раб и Слуга Исуса Христа и Његове Цркве јер је као монах дао та два завјета.
   А за ове отпале римокатолике и мухамеданце нас не треба да буде брига шта раде, осим да водимо рачуна да нам не отимају заблуделе овце и да их преводе у њихово сатанско стадо. Њих је немогуће поправити и вратити са пута у ништавило, осим ако они схвате уопште или појединачно па одлуче својом слободном воњом да крену путем спасења.

   Нека нам Бог просветли нашу таму!

  • Како ти тумачиш вечерашњи наступ (на католичко бадње вече) „тамбурашког оркестра из Мостара“ у центру Требиња? (тамбурице, па још из Мостара, где Срба скоро више нема) Делиће се прикле и приганице, а сви локални медији рекламирају овај догађај. Како тумачиш ону наказну католичку „знамен“ у центру Требиња, исписану на хрвацком? Велике прославе католичких догађаја, на којима је владика вечно присутан?
   Језик, писмо, медији, валута, фирме и производи, све је из хрвацке, Широког бријега и Мостара. А разваљују Српску и верски – католички обичаји и симболи.
   Док Додик води битку са муслиманима, кроатизација и католичење Српске, ушли су на велика врата. Народ наиван ко метла, а нема никога да јавно упозори. Ово ђубре од „владике“ – паписте, игра кључну улогу. Систем куване жабе. Све по налогу католичких бискупа.

 2. Милко Цвијовић
  Незнам да ли си гледао филм Професионалац . Али , у једном тренутку постоји сцена у којој Бора Тодоровић пита Лечића : “ Ко те плаћа да тако мрзиш нашег председника (Владику ) ? А друго , Господине Цвијовићу , ја се теби нисам обратио већ Господину Вукановићу . Сем , ако ти ниси камелеон па си час Вукановић а час Цвијовић и у крајном случају артемијевац . Све по потреби . Како те ко плаћа .

  • @ Курчања,
   Без потребе се жестиш, теби је само важно да ли је неко артемијевац, љотићевац, или слично, па се љутиш ако критикују Бискупа Григорија Дурића.
   Сам је рекао да је бискуп, нико му није залепио ту етикету.
   Зато нема смисла да лајеш као кера и тражиш да се критикују „хоџе , муфтије , фратра илити бискупа“.

  • Курчања,
   јес да си злонамјерно заједљив, али ћу ти одговорити:не мрзим ја ниједног Раба Божијег, али мрзим на зла дела прво своја и свакога другога, а посебно на дјела Пастира Христовог стада.
   Нема те плате за коју ћу продати своју душу и „све дајем за Христа, а Христа низашта“ и само Богу одговарам за своја дјела. АМИН!

   • Milko Cvijović
    Незнам да ли читаш ћирилична слова али , ја ћу ти написати и замолити те да на Гуглу прочиташ текст . “ Антиекуменизам “ и Антиглобализам “ бившег владике Атремија .

    • Милко Цвијовић

     Курчања,
     Нема потребе да и даље будеш заједљив, прочитао сам одавно ово што си препоручио.
     Владика Артемије је у Канонском јединству са Св. Христовом и Апостолском Црквом, а ови што су га смијенили и овај бискуп гргур су отпадници и јеретици по дијелима од Његове Цркве.

     • Nije Artemije smenjen zato sto je jeretik, vec zato sto je lopov. A vi sektasi, artemijanci, i dalje terate svoje.

     • @ deki,
      Није Артемије смењен зато што је јеретик, није смењен ни зато што је лопов.
      Артемије је смењен зато што је напустио Ватикански курс који има Синод Српске Православне Цркве.

     • ZLO pobedi........kada hrabri i pametni........ništa ne preduzmu

      Daj da potamanimo te lopove……..da se nemate oko čega svađati!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com