(фото:Говори Србија)

Статус ништице у хрватском амбису зла!

Министарство одбране Црне Горе, које је прво у ланцу одговорности за скандалозно слање црногорског официра на прославу зла у суседној Хрватског, јавило се саопштењем којим је само демонстрирало дубину амбиса у себи!

За учешће официра на безобразном “Дану победе” Хрватске свакако морају морално одговарати сви који су такву одлуку донијели. Не само министри одбране и дипломатије, већ и њихов надређени- председник Владе Црне Горе.

Јер, нема сумње да су сви они заједнички учествовали у акцији- “Хајдемо бацити Црну Гору лицем у блато”, што је за последицу имало- тешке негативне последице, и то по друштво у целини.

Министар предпочитава славље над погинулима и прогнанима

У том притупом саопштењу Министарства одбране Црне Горе, између осталог се каже сљедеће:

“Црна Гора је,…, данас окренута сигурној европској будућности… Црна Гора не жели никад више да бије туђе битке… Све друго су најобичније инсинуације, које углавном долазе од оних који су и тада, као и данас, покушавали да ламентирају над судбином погинулих и прогнаних, и да политички профитирају на њиховој несрећи”.

Дакле, дотично министарство сматра да је “ламентирање над судбином погинулих и прогнаних” у“функцији нечијег политичког профита”?! Да би употребљени термин “ламентирати” био јаснији, он се „преводи“ као: оплакивати, жалити, јадиковати, тужити, кукати, нарицати…

Елем, свима је јасно да је жаљење и оплакивање жртава злочиначке акције “Олуја” у Црној Гори имало цивилизацијску конотацију коју, у својој неадекватности, не види чудни министар војног ресора.

Управо зато, неизоставно се намеће следеће питање: Да ли је Министарство одбране Црне Горе уопште свјесно да је послало официра на прославу злочина? Да је то било нечасно место- где се десило организовано славље над трагичним судбинама погинулих и протераних цивила?

Јер факт је да “Олуја” није замишљена као “ослободилачка војна акција”, већ је у самом старту имала за циљ етничко чишћење, пљачку и рушење кућа, стамбених и вјерских објеката, с намером да се избегли цивили не би имали где вратити.

Управо зато, у контексту догођеног, све изгледа сулудо! Јер испада да нас министар одбране Црне Горе убеђује да је прослава трагедије логичнија и природнија од жаљења и оправданог оплакивања жртава непатвореног зла?! Лудило, зар не?

А ко зна, можда министар одбране има обичај да на саучешћима и сахранама по Црној Гори пева, док други плачу, жале и лелечу, ко то зна?!

Наравно, успут се може поставити питање- а какав је политички профит имало црногорско руководство од слања свог официра на славље поводом годишњице бруталног злочина у Хрватској?

Одговор на њега је прост, црногорски режим је слањем официра на место слављења злочина политички профитирао кроз- државну бруку Црне Горе, као и самоунижење себе и народа.

Славље: усташке заставе, покличи и песме, нацистички поздрави?

На каквом је слављу у Книну присуствовао црногорски официр, најбоље се види по усташким заставама, покличима, песмама, нацистичким поздравима и блокирањима улица, које су пратиле тај скуп, а што су пренели хрватски медији.

Хрватски званичници су се немушто ограђивали од тога, али им је шамар ударен одмах сутрадан- током прославе “Дана победе” у Глини. Од тога славља хрватско руководство се није оградило.

А средства информисања су о том скупу извештавали овако: “Годишњица војно- полицијске акције Олуја, највећег егзодуса Срба од Другог светског рата, обиљежена је у Глини с усташким обележјима.

Врхунац је био концерт Марка Перковића Томпсона, који је наступ започео песмом „Бојна Чавоглаве“ и усташким поздравом „За дом спремни“.

На штандовима су се продавале продавале мајице и шалови с усташком симболиком, а и бројни учесници носили су мајице с натписом „За дом спремни“. Програм у Глини, укључујући и Томпсонов концерт, водио је Велимир Бујанец, неонациста, екстремни десничар и, како наводе хрватски медији-осуђени дилер дроге.”

Све ово, ако гледамо слику у целости, наводи на закључак да је Министарство одбране Црне Горе било не само на прослави злочина “Олује”, већ и на прослављању комплетног злочина НДХ, јер је тамошњи скуп све то везао у један чвор, који је дао печат “делу”, а не јадни организатори.

Савезници, у алијанси или у паранојама?

А црногорски војни министар у саопштењу каже да је слање официра био знак добросуседства “према блиској и пријатељској Хрватској, уз то и савезничкој земљи у НАТО-у.”

И тада искрсавају логична питања таквом министру војном Црне Горе:

Ако сте савезници по НАТО, ко вас тјера да будете савезници у прослави злочина хрватске државе према разним народима, од НДХ до дана данашњега?

Да ли схватате да тиме подилазите Хрватској, која чак ни џелате црногорских резервиста, и других страдалника који су черечени и заклани у злогласној Лори- не жели осудити, већ их третира као хероје?

Да ли разумијете да учешће званичника Црне Горе на таквим бизарним прославама значи танцевање по костима хиљада жртава, међу којима су и макасакрирани мученици никшићко- шавничке групе заробљеника из Лоре?

И, зашто уопште учествујете у хрватским паранојама и неадекватностима, којима граница нема?

Ако министар војни ово не схвата, тада је логично што не жели да види, и уопште не може да разумије бесконачни револт православних Срба и Црногораца у Црној Гори, и изван ње, због срамног слања официра на хрватску прославу зла.

А зар није логичније било да тај исти црногорски официр, на дан хрватске бруке, положи венац испред Лоре, или га пусти у сплитско море у које су трупови из те тамнице бацани?

Тако би слављеницима нешто напоменуо, оцртао им трагове бизарног “чојства и храбре борбе”, принципелности и људскости- које немају!

Па чак, да је не тај дан црногорски официр официјално послат у клозет, да тамо проведе време док се држе говори “на прослави Дана победе”, то би био много часнији и знаковитији потез, а не овако!

Пуцањ у пројектовани идентитет

Учестовање на Балу вампира у Хрватској, као последицу ће имати распад обликовања новог државног и националног идентитета, којег је у свом новом мандату најављивао садашњи председник Црне Горе.

Препознатљивост не чине само језик, религија, историја, култура, већ и знаковити поступци државе и народа.

А очигледно је да присуство црногорског официра на прослави злочиначке, антихеројске и антицивилизацијске акције под називом „Олуја“, представља пуцањ у сопствени идентитет.

Континуирано подлизивање злочину и злочинцима, и све то- у име државе, у перспективи само може обликовати државни одраз у виду ништице.

То чак није шамар самоме себи, већ- одсецање главе сопственој личности, све са именом и презименом!

А колико сутра- можемо имати нове, сличне примере нечојства и нејунаштва, са даљим љуљањем сопственог државног и националног идентитета, како оног стварног, тако и пројектованог.

Све до његовог коначног разваљивања, лако предвидљивог краха и претварања у статус- гњиде, где ће од таквог индентитетског модела сви бежати као од губе!

Војин Грубач/ИН4С

 

2 коментара

  1. НДХ и њихово поздрави били су актуелни за време Трећег рајха. Германи су Србе клали преко НДХ. Сада немају капацитета, па то је спрдња. Хрватска као некаква држава брзо ће настати, јер чим падне на два милиона становника, није никакав фактор.

  2. Све ово написано је јасно и чисто са циљем да се објасни колико је сраман чин одласка“ Црногорских“ преставника на прославу такозване олује(протјеривање 250.000 Срба из својих кућа), али само једна велика грешка је направљена. Овдје се Грубач обраћа Црној гори,као да овај олош преставља Црну Гору.Садашња власт у Црној гори, није Црногорска и народ слободарске и витешке Црне горе то зна и учинит ће све да се те биједе ријеши што скорије.Фашисти у Хрватској и у Црној Гори, друга Србија и наше окружење су једни те исти и рачун че платити сав поштени народ планете, док нас неко не ослободи или док нас не нестане. И једна и друга опција су једнако могуће, јер зло увелико влада планетом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Напад на СПЦ се наставља: Црногорска полиција забранила служење литургије на Ивановим Коритима

Цетиње-Управа полиције Црне Горе је и ове године најприје забранила, а затим ...

Лидер Покрета за промене, Небојша Медојевић (Фото: Курир)

Медојевић: Србија да поклони Метохију Црној Гори

Подгорица – Територију садашње Метохије је у Балканским ратовима ослободила и заузела ...