Александар Михаиловић
Александар Михаиловић

СТОП терору над пензионерима због чега умиру више него од НАТО бомби Александар Михаиловић

Ако је иоле поштења и људског достојанства министар Вујовић и посланик Арсић морају да оду из политике за сва времена због тешке увреде и понижавања пензионера, што има неупоредиво већу тежину од симболичног привременог кажњавања одузимањем функционерске фотеље садашњег шефа БИА због вређања новинарки и жена. Ново удружење пензионера Србије, НУПС, невладино и непрофитно удружење, основано 1.10.2015.г одржало је своју другу Изборну Скупштину у препуној сали Дома Синдиката у Београду на којој су били делегати из бројних места Србије и из свих структура, од радника, службеника, предузетника, привредника, пољопривредника, инжењера, професора, војника, полицајаца, здравствених радника, до ректора универзитета и будућих пензионера који схватају да је прави тренутак да се боре за живот у трећем добу сада, док су млади, радно активни и пуни енергије.

Удружење је настало зато што се највећи део пензионера у Србији деценијама налази у тешкој економској и социјалној ситуацији као последице не само дуге и тешке економско-социјалне и политичке кризе, као најугроженија категорија, где су профитирали једино политичари и тајкуни, већ и због пљачкашких приватизација и терора над њима који се спроводи неуставним и бездушним рекетирањен истих више од 3г. Већина пензионера је незадовољна политиком свих овомиленијумских власти и односом до њих од стране најпознатијих политичких партија. Посебно су незадовољни држањем ПУПС-а који је показао да више брине за интересе свог отуђеног и бирократизованог руководства са „династијом“ Кркобабић на челу, него за интересе огромне већине ојађених и угрожених пензионера.

Срамно је држање ПУПС-а приликом неуставног смањивања пензија и недавно најављеног „повећања“ уместо враћања отетог, личне имовине и стеченог права пензионера. Пензионери су незадовољни и тиме да их иако чине 30% пунолетних грађана Србије нема у државним органима и другим установама где се одлучује о њима, посебно у Фонду ПИО који је приватизован од стране надлежног ресорног министарства и чија је продужена бирократска рука ПУПС у служби икебанисања властима и притисака на пензионере да гласају за њихову коалицију ако желе да уопште добијају пензије. Пензионери уместо да буду већински у Фонду ПИО и управљају њиме и његовом имовином, протерани су из истог и имају само једног делегата за сликање и без икаквог утицаја на ослуке којим се каса пљачка и имовина распродаје а која може бити у функцији самоодржања Фонда, оплођавања уплаћених доприноса и обезбеђивања и до 2-3 пута већих пензија.

Последица пљачке Фонда је да су пензије постале буџетска категорија, што несме бити, а на тај начин се лакше манипулише оним најугроженијим пензионерима, са најмањим примањима, на које се рачуна као на „сигурне гласове“. То се мора променити, као и комплетан пензиони систем и спречити распикућство и распродаја имовине која је изграђена из средстава Фонда. Оправданост незадовољства пензионера и будућих пензионера који могу бити чланови НУПС-а се потврђује и скандалозним и циничним иступањем министра финансија Вујовића у образлагању буџета за 2018.г, који неће доживети свој завршни рачун као и сви други из овог миленијума, што изазива оправдане сумње да се буџетским средствима манипулише и да се ненаменски и нерационално троше, који је рекао да „пензионери имају право на пензије али не и на износе“, уз бесмислено и аматерско, увредљиво и понижавајуће образложење о начину израчуна који је везан за добру вољу и расположење власти које пензије као стечено право и имовину пензионера не поштују, због чега ће пензионери ићи до Стразбура и још даље ако треба јер се терор над њима мора зауставити, а због ког је знатно повећана смртност. Многе породице, по 3 генерације, живе искључиво од ионако малих пензија дека и бака, па неуставно смањење истих утиче да се одричу куповине лекова да би остало за унуке и децу, због чега убрзано умиру и породице остављају без икаквих примања, што је својеврсни злочин над њима и терор који је убитачнији од НАТО бомби, ОУ и плутонијума, где је опет скандалозно понашање власти да им се преко сениорских картица дају попусти на погребне трошкове и одласке у ЗОО вртове, уз све друге које саме фирме дају а чиме се не ублажава пљачка пензионера.

Да држава све ово смишљено ради и својим делима показује да јој пензионери нису ни потребни и да могу уз попусте на погребне трошкове да умиру и преко реда, док им се у лице смеје како доприносе „фискалној консолидацији“ буџета, потврђује и иступање посланика СНС Верољуба Арсића на седници одбора за финансије, у присуству министра финансија Душана Вујовића, који исмева судбину пензионера и препоручује им, као неко ко то може себи да приушти, да пензионери „ако немају за Карибе нека летују у Палма Де Мајорку да би они који немају за основне услове могли да их приуште“.

Држава признаје да отима од једних да би давала другима који ће преварени лажном бригом за њих да забораве да и њих држава пљачка неусклађивањем пензија са растом цена на мало бити „сигурни гласови“ за сопствене јефтиније погребе уз помоћ сениорских картица и ову неодговорну и несавесну власт која неће и несме да јури утајиваче пореза, акциза, царина и оне који спроводе сиву економију и рад на црно, врше бесрамне пљачке струје, што је укупно око 10 милијарди евра годишње, те пљачком пензионера и још по неких запослених између осталог обезбеђује покривање кредита у десетинама милијарди динара оних који су вероватно спонзори странака на власти и њихови послушници, док јури најсиромашније преко Јавних извршитеља, који се често понашају као гангстери. Из наслова терора над пензионерима и пљачке истих вероватно се обезбеђују и националне пензије за оне који су за ноћ зарађивали као пензионери за 10 година примања пензија, који подржавају странке а никада ни динар нису уложили у пензионе фондове, а можда и за разне турбо и ново промовисане ВИП грађане Србије, учеснике разних ријалитија примитивизма, посебно у Парламенту.

Министар финансија приватизује и право најугроженијих на лечења те наређује да се ненаменски милијарде динара дају из наслова социјалног и здравственог осигурања војних осигураника, пензионера, за лечења и боловања активних војних лица, уместо из буџета ресорног министарства одбране, како би се обезбедила лажна средства за повећање плата истих и смирило незадовољство Војног Синдиката, док на другој страни ВМА и ВМЦ немају ни за основна средства за одржавање хигијене, лекове, материјал за операције, па све то опет пацијенти морају да плаћају. Лежећи пацијенти на ВМА за обед најчешће добију само виљушку или кашику, а ако добију обе „алатке“ то је празник за њих, док је нож непозната категорија. Иритирајуће је иувредљиво да Вујовић и Арсић на овакав начин омаловажавају пензионере док им страначке колеге, директори и чланови УО ЈП губиташа имају месечна примања као 300 пензионера, неки и као читава Влада укупно. За шта су они плаћени да су вреднији од читаве Владе Србије, шта то морају да крију и оћуте, шта се то ради са ЈП и на који начин се иста осиромашују и такође пљачкају, те због њих морају да се рекетирају пензионери? Ако је иоле поштења и људског достојанства министар Вујовић и посланик Арсић морају да оду из политике за сва времена због тешке увреде и понижавања пензионера, што има неупоредиво већу тежину од симболичног привременог кажњавања одузимањем функционерске фотеље садашњег шефа БИА због вређања новинарки и жена.

Иако је првенствено пензионерска организација НУПС своје чланство не ограничава само на пензионере, бориће се и за интересе других угрожених група у српском друштву, инвалида који немају праву правну заштиту јер нико неће њима да се бави пошто су ослобођени плаћања такси и неких трошкова, ветерана, избеглица и расељених лица, бескућника, незапослених, запослених а обесправљених и унижених радника (тзв. прекаријата) итд. Солидарност са свима који су угрожени, понижени и повређени биће стална преокупација и мотив ангажовања НУПС-а, а један од облика деловања биће и јавни протести са повећањем масовности, све до испуњавања објективних и реалних захтева и заустављања дискриминације пензионера. Концентрација знања, искустава, организацијских посебно, је највећа у пензионерској популацији и НУПС ће се залагати да се иста ставе у функцију стварања развијеније, богатије и демократскије Србије на правим, реалним основама, ослонцем на сопствене кадровске и друге ресурсе, дијаспору и праве и искрене пријатеље широм света.

Залагаће се и за нову културу рада и за „чисте руке у политици“, посебно за подизање културе у јавним расправама и одговорности оних који су на руководећим местима и у власти, пре свега на плану сузбијања галопирајуће корупције и пљачкашких приватизација, те ће настојати да своје чланове кандидује и за органе власти на свим нивоима одлучивања, као и за обједињавање и стварање широког и јединственог фронта пензионера и будућих пензионера и других сродних организација и удружења што може створити најјачу политичку снагу у Србији, са чиме су се сложили и гости на Скупштини, представници Удружења Синдиката пензионера Србије, Покрета за преокрет, Уједињених гранских синдиката Независност, Удружења војних бескућника Србије и СРВС Нови Београд. Уз разумљиву бригу за жене пензионере, НУПС ће се бринути и за положај свих жена у српском друштву, за родну равноправност без обзира на године старости и друштвени статус, против насиља над њима и свих облика мобинга и експлоатације.

Бориће се и за помоћ старим људима, бољу здравствену заштиту, за очување села, оживљавање истих, повећање пензија индивидуалним пољопеивредним произвођачима, за бољу саобраћајну инфраструктуру у најнеразвијенијим регионима, а слаће и своје екипе здравствених радника у пензији као испомоћ редовним екипама, те организовати разна саветовалишта за сузбијање и лечење разних облика болести овисности код младих и старих особа, обуку у раду на рачунару, а организоваће и нека спортска такмичења, као прво, Прво првенство пензионера Србије у стоном тенису поводом Српске НГ, 10.01.2018.г. од 10:00 у СЦ „Пинки“ у Земуну, уз помоћ и подршку Стонотениске Академије Коцић. Екологија и очување животне средине су у жижи интересовања НУПС-а, посебно после засипања Србије ОУ, плутонијумом и другом хемијом, на ком плану је до сада држава јако мало урадила, а то нам односи на десетине хиљада жртава годишње. Неки од тежишних задатака НУПС-а који је усвојио свој План и програм рада за 2018.г. уз избор нових органа и руководства су и на плану повећања броја чланства, проширења организационе структуре по местима широм Србије, формирањем градских и општинских одбора, негде су већ формирани, где се траже они који су спремни да у интересу будућих генерација и будућих пензионера, сопствене деце и унука, прихвате основна начела деловања и рада НУПС-а, Програм и Статут и несебично се на томе ангажују без да очекују неке повластице за себе као што је то садашња пракса партократије и странака на власти као највећих и скоро јединих профитабилних „предузећа“ у Србији.

Један од тежишних задатака је и ангажовање на поништењу неуставног и дискриминаторског закона о умањењу пензија, те за промену пензионог система који мора бити под руководством пензионера уз мањинско учешће органа власти и послодаваца као такође будућих пензионера, иначе ће пензиони фонд бити потпуно укинут, а несме бити буџетска категорија већ самоодржива. У том погледу НУПС ће се залагати да минималне плате буду у висини цене потрошачке корпе, а не да су радници робови послодаваца, да се енергично спречи сива економија, рад на црно, да се реформише пореска политика и спрече све утаје пореза, царина, акциза, те крађе у јавним набавкама и у ЈП, струје и другог, као и да се буџетска средства ненаменски троше и из наслова истих покривају нечији кредити а пензионери рекетирају.

Буџет се мора пунити из реалних извора, не кредитима и терором над пензионерима. У том погледу НУПС очекује већу сарадњу са медијима, то је од интереса за све грађане Србије, а и на плану јачања имиџа и поверења у НУПС као реалну снагу која жели да се наше друштво постави на сасвим друге темеље и основе, да се и комплетни политички систем реформише и промени јер овај и овакав води у безнађе, пропаст, банкрот и сутра финансијско и свеколико ропство. НУПС ће постати снага препознатљива по искреним намерама и конкретним акцијама, а активно ће се укључивати и у акције свих других организација и удружења, покрета и странака које буду усмерене на реализацију циљева и програма деловања НУПС-а и за добробит свих, посебно најугроженијих друштвених група и њихову здравствену, правну и свеколику равноправност и заштиту, уз много веће поштовање и за достојанство ветерана и свих учесника у одбрани слободе и независности Србије и свих њених грађана. Изабрани су и нови органи Скупштине, а на најзначајнија места су изабрани, за Председника ГО Проф Др Драгица Минић, за заменика пуковник у пензији Александар Михаиловић, за Председника Скупштине НУПС-а Проф Др Властимир Ђокић из Ниша и за Генералног секретара, једини који је то био и у претходном мандату, Часлав Вучић.

Пуковник Александар Михаиловић

4 коментара

  1. Aleksandar Mihailović

    Ko treba da kaže STOP? Da li su budući penzioneri zaštićeni od sudbine sadašnjih? Da li će penzioneri biti i naša deca i unuci? Da li shvatamo da teror nad penzionerima nije samo teror nad najstarijima već i nad onima koji su tek rođeni? Paaa, ko će to da nam reši, ko će decu da nam sačuva od neizvesne budućnosti?

  2. Пуковниче колика ти је пензија. Ја мислим да је око 90.000 динара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Сложена једначина за пензије: Ко добија, а ко губи

Београд – Влада је од пензионера узела шта је узела, неком ништа, ...

(Фото: Thinkstock)

Власти чине тешко кривично дело терора над пензионерима

Уместо нове манипулације најбоље је да се 4г, колико траје терор над ...