Зоран Виторовић
Зоран Виторовић

Сучељавање Психолога и Љутка: ПР представа за гладну рају!

Зоран Виторовић

Зоран Виторовић

Реч дебата (Debatte) потиче из француског језика и означава појам дискусије или размене мишљења на задате теме (Brockhaus лексикон; 1892.г., 4. Band, стр. 846, Берлин). Оно што су добровољни сужњи или гледаоци РТС-а (па и потписник ових редова) имали прилике да виде пре два сата личило је на све, само не на кључно сучељавање мишљења два најважнија председничка кандидата.

Модел по којем је вођена “дебата” указује на добро изрежирану ПР (пуно празних речи ) фешту за “широке народне масе”. Много тема (осам) и мало времена које је сваком учеснику било дато “за појашњавање својих ставова” без и једне минуте директног, јавног, разговора Психолога и Љутка (а без уплетања водитеља) – личило је на све друго али не на директно сучељавање мишљења!

У тренуцима када су присутни и покушавали да реплицирају “оном другом” – времена за то било је јако мало, мање од једне минуте. Тако се дешавало да Психолог изговори “водопаде “ реченица покушавајући да одговори на све што је Љутко претходно рекао. А Љутко опет крене да реплицира Психологу “дубоко мисаоним образложењима” које услед недостатка времена није никако могао до краја да појасни… И све се претвори у “већ милион пута понављане приче!“

У неким тренуцима очекивао сам, руку на срце, да започну или само онако “узгред” помену и Бога, Универзум, Ајнштајна па да се у другој реченици “осврну на лоше усеве“ и изумирање црвених мрмота жутог носа у долини Западне Мораве!

А о најтежој теми – крађи избора – не чух ни једног ни другог ни реч да помену! О другој горућој теми – глади, незапослености и сиромаштву – избацише обојица као у даху “милионе података”… И тако у круг!

Једна млада дама гледајући ово позориште упитала ме је , услед недовољног познавања српског језика, “а о чему је сада Психолог причао? Толико је брзао да ништа нисам разумела!”. Па како да разуме, када им није дато време за ДЕБАТУ за ДИСКУСИЈУ!?

Е, умал’ да заборавим – па не беше ли функција председника државе де факто репрезентативно-формалног карактера (плус врховни командант ионако “разоружане Војске Србије”)?! Ако је Председник више титуларна функција, а Премијер тј. председник владе “оперативац” који координира све акције које министарства спроводе – како то су оба кандидата (СИЦЂ) експерти за све??? Од спољне политике, отварања радних места, до образовања, младих и безбедности???

Било вазда и биће док је света и века да онај на врховном трону државе (макар то био и титуларни вођа) има и своју свиту! Па повици око корупције, диктата, дириговања медија одувек су се односили пре свега на “дворску камарилу”… А њих је било и биће док је власти и владара! Е, о томе у овом сучељавању нечусмо ни р од речи!

Нити је Љутко казао ‘оће ли као будући председник (ванстраначки) у својој “свити” гајити само представнике СНС-а и наклоњених им странака или ће то бити нестраначко тело (што би било најправедније и најпоштеније). А ни Психолог не рече ни реч о “ефикасном раду“ људи из својег кабинета, без којих, како тврди раја, “новине не смеју ништа да објаве што није по вољи ‘Свите’“… Е, те теме сам чекао! О томе да чујем шта и један и други имају да кажу. Али, авај! Ништа не чух!

Тврди се да нам се “углед државе поправио”. Јел ? А по чему то? Ево баш данас многи европски медији извештаваше (нисам још увек Богу хвала ни ћорав ни глув) – да је “почела наредна фаза суђења Ратку Младићу” уз појашњења да оптужница обухвата и “Сребреницу у којој је српска страна у Босни побила на хиљаде муслимана”. Одмах после ове вести медији “пакују” извештај из Загреба “о прелепо организованој изложби у поводу настанка лутке Барби”.

И опет о Србима – лоше; о другима лепше да лепше не може бити!

И како се то бре поправио углед Србије? Где? По међународним форумима? Могуће! Али у очима јавности и медија запада и даље се (мада прећутно) “зна ко су били добри а ко лоши момци 90-тих година прошлог века.”

И шта после свега треба просечан гласач и својевољни сужањ ТВ циркусијаде да мисли? И уопште која је сврха оваквог наступа поменутог двојца ? Што бре не одоше заједно па се не напише у некој кафани? Можда би тамо после 2,3 пива рекли шта заиста и мисле или планирају! Овако, чули смо све што смо слушали и читали и последњих недеља.

Ако је некоме био циљ да изгладнелу и слуђену рају додатно слуди овом празном причом званом ДЕБАТА, онда му је то максимално пошло за руком! Све у свему – жали Боже изгубљена времена које сам потрошио (својевољно) пратећи поменути двојац без кормилара.

5 коментара

  1. ИГОР-ПАНЧЕВО-СРБИЈА

    НЕ ЖЕЛИМ НИ МАЛО ДА УМАЊИМ ВАЉАНОСТ ОВОГ ЗАНИМЉИВОГ И НАДАХНУТОГ ТЕКСТА АЛИ МЕНИ СЕ НЕКАКО НАМЕТНУЛА ДРУГАЧИЈА АСОЦИЈАЦИЈА ОД ДУЕЛ ПСИХОЛОГА И ЉУТКА! МЕНИ ЈЕ ТО ЛИЧИ НА ДУЕЛ ДВОЈИЦЕ ,ОДЕЉЕНИХ СТАКЛЕНИМ ЗИДОМ ,МЕЂУСОБНО ЗВУЧНО ИЗОЛОВАНИХ! ЈЕДАН ЈЕ ПСИХО- АЛИ НЕ ПСИХОЛОГ ,НЕГО ПСИХОПАТА ДОК ДРУГИ НИ МАЛО НЕ ПОДСЕЋА НА ЛИК ИЗ ЧУВЕНЕ БАЈКЕ , ЉУТКА, НЕГО НА МРТВО ПУВАЛО!ТОЛИКО ОД МЕНЕ О ДУЕЛУ!
    А ,20 МАЈА БИЋЕМО СВЕДОЦИ ВЕЛИКЕ РЕПРИЗЕ ЈОШ ВЕЋЕ ИЗБОРНЕ КРАЂЕ! „ПСИХО“ ЋЕ У ДЕЛИРИЈУМУ СЛАВИТИ, ПУВАЛО ЋЕ БИТИ ЈОШ ИЗДУВАНИЈЕ, А СРБИЈИ НЕК ЈЕ БОГ У ПОМОЋ!!

  2. Iskrene cestitke! Vas internet sajt jedan je od perefektinih na koje sam naletio. Ako se ikada budete prijavili za takmicenje za najbolji blog na nasem jezickom teritoriju sigurno cu upisati svoj glas. Preporucio sam vas svojim poznanicima na facebooku .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Зоран Виторовић)

Москва: Пети научни Конгрес о Глобалистици и „нови“ модели уређења света

Москва – Од 25.-30.Септембра на Московском државном Универзитету Ломоносов, уз преко 600 ...

Без друге стране – Вучић „дебатује“ са одштампаним твитовима

Београд – Осим да објасни шта се десило у суботу ујутро, данима ...