Трећа Србија (Фото: РТВ)
Трећа Србија (Фото: РТВ)

Трећесрбијанска превара

Дешавања око самовољног отпуштања 19 радника ЈКП „Информатике“ од стране директора из организације зване „Трећа Србија“ навеле су ме да напишем овај текст који представља хронологију афера наведене организације.

„Што се грбо роди, вријеме не исправи“

Пођимо од самог чина оснивања политичке организације. Њени оснивачи су група људи окупљених око Мирослава Паровића, бившег члана ДСС-а, и Александра Ђурђева, активног у невладином сектору Новог Сада, који су водећи кампању као Покрет Двери – „За српски Нови Сад“ успели да уђу у Скупштину Града Новог Сада. Будући да централа покрета оличена у „старешинству“ није била заинтересована за учешће у власти њеног новосадског огранка из разлога поштовања предизборног слогана „Сви су исти“, поменута двојица са осталим одборницима са листе Двери улазе у широку коалицију окупљену око Српске напредне странке. Дајући подршку новој новосадској власти успели су да добију по коалиционом споразуму на управљање два новосадска предузећа ЈКП „Лисје“ и ЈКП „Информатика“, Културни центар Новог Сада, као и два члана Градског већа. Немајући сопствено име нити идеју након што су иступили из Двери поменута двојица узимају име и идеју Николе Варагића „Трећа Србија“ о чему је он обавештавао разне институције.[1]

У Регистру удружења грађана под називом „Трећа Србија“ стоји организација коју је основао поменути Варагић и чији је он законски заступник. У претрази ће вам искочити и друго удружење под називом “СРБИЈА ИМА БУДУЋНОСТ-ТРЕЋА СРБИЈА” и то је заправо пуно име политичке организације коју су основали Александар Ђурђев и Александар Протић јесени на зиму 2012. године након уласка у новосадску власт, а којој у Регистру удружења стоји да јој је област остваривања циљева „образовање, едукација, привреда и култура“?! На овај начин су избегли строге услове прописане Законом о политичким странкам за оснивање политичке странке и скупљање 10.000 потписа подршке.

Афере у низу

Најжешћи у критици тзв. „Треће Србије“ био је новосадски радио 021, нарочито преко свог интернет портала. Афере су се ређале и овде ће бити наведене само поједине које су остале у сећању аутора. Остале су доступне на интернету.[2] Прва запажена афера десила се средином јануара 2013 године непуних четири месеца од преузимања ЈКП „Информатике“ кад је директор постављен на то место од стране одбегле групе одборника закључио уговор са осигуравајућом кућом „Согаз“ и „Делтом ђенерали“ повећавајући тако износ који су Новосађани до тада плаћали на име осигурања неколико пута. У јануару са децембарским рачунима су аутоматски обрачунали и износ новог осигурања по принципу „ако прође прође“, односно ако се не одјавите са осигурања са тим рачуном наставићете да плаћате 300 динара некој осигуравајућој кући са којом је наведена група ушла у „дил“.[3] Следећа афера је штампање 200.000 ЦД-ова са музиком Слободана Тркуље од стране ЈКП „Информатика“ што је укупно коштало Новосађане 300.000 евра.[4] Шта ће једном предузећу које се бави обједињеном наплатом комуналних рачуна спонзорисање ЦД-а било ког уметника, ником и никад неће бити јасно.

Афера која се у неколико периода покретала тицала се поделе новца из градског буџета културним удружењима преко Градске управе за културу.[5] Дакле, на јавном конкурсу за доделу средстава из буџета града за пројекте из области културе, новац су добила удружења оснивана неколико месеци пре поделе средстава од стране функционера и људи блиских тзв. „Трећој Србији“. Износи која су њихова удружења грађана добила за 2013. годину крећу до неколико милиона динара по удружењу.

Друго новосадско јавно предузеће ЈКП „Лисје“ којим је управљао кадар и руководство делегирано од стране Александра Ђурђева и Мирослава Паровића је убачено за само годину и по дана управљања у дугове, а радници који су остали у њему примају са закашњењем „минималац“[6]. Током предизборне кампање и непосредно након ње плате су им касниле три месеца.

Финале бахатости

Након кампање за републичке изборе марта 2014. године у коју су челници тзв. „Треће Србије“ уложили више десетина милиона динара извучених из новосадских јавни предузећа и директно из буџета града долази до прекомпоновања градске власти у којем наведени губе ЈКП „Лисје“ и члана Градског већа за културу. Доживевши крах на изборима, на којима су освојили само 2500 гласова Новосађана, долази до промене тактике овог удружења грађана. Одједном се од средине 2014. године не може чути реч критике од стране њиховог дојучерашњег огорченог критичара званог радио 021. Процурео је у јавност фебруара 2015. године разлог због којег је то тако.[7] Наиме, радио 021 и ЈКП „Информатика“ су септембра 2014. године склопили уговор чији је предмет сарадња у виду куповине радијског времена односно, лаички речено, рекламирање монополистичког јавног предузећа. Крајем исте године због тешкоћа у функционисању ЈКП „Лисје“ је било приморано да се путем технолошког вишка реши вишка запослених створеног понајвише за време управљања директора из „Треће Србије“. Како би смирили чланство, двојац на челу(Ђурђев и Паровић) доноси одлуку да сопствене чланове – раднике, њих 22-оје, који су проглашени вишком у ЈКП „Лисје“ и добили отпремнине пребаци у ЈКП „Информатика“. Због ове чињенице радницима у ЈКП „Информатика“ пада зарада за 10 посто у јануару и фебруару. Врхунац ове афере је незаконита подела отказа од стране директора 19-орици запослених без икаквог упозорења радницима и без обавештавања синдиката и оснивача предузећа Града Новог Сада.[8] Због ове чињенице је у граду повишена тензија, а синдикат је одржао протест петка 27. марта у 15 часова. На седници скупштине града одржане истог дана избиле су на површину тензије између заменика градоначелника Новог Сада Борка Илића и Мирослава Паровића. Поступајући мимо обавештавања званичних структура Новог Сада оличених у градоначелнику и заменику градоначелника о смањењу броја запослених, ова група људи је изашла из сваког моралног оквира и заслужује смену са својих позиција. Надаље се надам и кривичним процесима против одговорних за све овде наведене афере како би Србија имала будућност, што иначе стоји у званичном називу овог удружења грађана.

——————————————————————————————

[1] http://www.srpskikulturniklub.com/treca-srbija

[2] http://www.teleprompter.rs/sve-malverzacije-i-prevare-trece-srbije-da-li-je-vreme-za-izbore-u-novom-sadu.html

[3] http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Informatika-nametnula-osiguranje-Novosadanima.html

[4] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=05&dd=08&nav_category=12&nav_id=711947

[5] http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Treca-Srbija-podelila-novac-za-kulturu-svojim-udruzenjima.html

[6] http://www.teleprompter.rs/zaustavite-kriminalce-treca-srbija-izvlacila-novac-iz-jkp-lisje-za-predizbornu-kampanju.html

[7] http://www.teleprompter.rs/prodali-se-za-1-700-evra-treca-srbija-potplatila-radio-021-da-ih-vise-ne-kritikuje.html

[8] http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/544681/BURA-U-NOVOM-SADU-Zbog-19-otkaza-radnici-Informatike-od-sutra-u-strajku

Владимир Петровић / Српски културни клуб

15 коментара

 1. Кад су покрали Двери,што не би и раднике?

 2. „Onamo ‘namo…da vidju Brisel,ta to je moje-tamo cu gologuz poc“!….TRECA SRBIJA…potomci trulih komunjarskih ubica SRPSKIH PATRIOTA…izdrkotine zutih pacova.

 3. Neko ko vas dobro zna kako dišete

  Nema veće afere po Srbiju od gospode koja su činila DOS i podržavala ga (Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Građanski savez Srbije, Nova Srbija, Socijaldemokratska unija, Sandžačka demokratska partija, Liga za Šumadiju, Reformisti Vojvodine, Koalicija Vojvodina, Socijaldemokratija, Demohrišćanska stranka Srbije, Nova demokratija, Pokret za demokratsku Srbiju, Demokratski centar, Demokratska alternativa, grupa građana G17 plus)! U Dverima su sve starešine bile za nasilno rušenje Miloševića i podržavale Otpor!

  • Лепо си почео, али мало си се залуфао са овим твојим коментаром! Требало би да будеш опрезнији и конструктивнији, приликом оцењивања досадашњих актера на политичкој сцени Србије, како не би себе дезавуисао и компромитовао, а то си управо и постигао неодмереном критиком свега и свачега (и баба и жаба). Мало више нијансирања и одмерености, а мање уопштавања не само да ти не би шкодило него је у овој твојој критици неопходно, да би упште била меродавна и сврсисходна.
   Као да ти све то није било довоњно, па си на крају изрекао и ноторну неистину, те си начисто упропастио коментар који је надам се написан из добре намере. У време обарања Милошевића Двери још нису биле покрет и нису имала старешинство. Даље, садашњи чланови старешинства нису у време Милошевића били за његово насилно обарање, нити су сарађивали са Отпором. Подсећам те, да је покрет Двери организација проистекла из часописа Двери српске, основаног на Савиндан 1999. године као гласило студената србистике Филолошког факултета у Београду. Двери су тада постојале само као истоимени часопис студената, да би тек касније прерасли у покрет. Дакле ова твоја лажна и бесмислена подметачина је потпуно непотребна. Иначе, надам се да не мислиш како је Милошевић неки непогрешиви патриота и неустрашиви борац за Српство, што он свакако није. По мени несретни Милошевић је био врста политичара која никада није требала да се деси Србима, чак ни у оно време комунизма. Јер он је био посвећени комунистички апаратчик, који је заиграо на националистичку карту, а није добро бити посвећен погрешним стварима. Међутим, он представља громаду, у односу на већину политичара који су дошли касније. Јер, Хаг га је ослободио заувек, и то је његова срећа у несрећи, његов историјски усуд и његово искупљење за све грешке. Такође то је било и велико проклетство, над будалама које су га на Видовдан испоручиле Западним сатанистима, чиме је испоручена везана Србија.

 4. Da su njihovi prethodnici bili bar toliko ‘posteni’ pa i da im ostave nesto za cerupanje, e to je vec ‘sta bi bilo kad bi bilo’, ali ovako prosla vlast nas je opljackala, zaduzila i ojadila.

 5. Šta je patriotizam? Patriotizam je da stranke desnog centra toliko jedna drugu „grizu“ da demokrate,evrofanatici,autonomaši i separatisti nemoraju ni prstom da mrdnu.Razmislite malo o tome.

 6. Који бре српски културни клуб? Иза њега се крије сорошева плаћеничка војска као и у радију 021 и листу блиц. Ови из информатике, нека су отпуштени. 80 % администрације у Србији је примљено преко странака дс и спс и не раде ништа, а примају високе плате. Прави паразити. То је истина.

  • Да ли си овим твојим коментаром демантовао било који навод из овог коректног и истинитог чланка?
   И има ли било каквог значаја, ко је написао овај текст, ако су ствари изнесене у њему истините? Мене, а и сваког од нас, треба да интересује само истинитост ових озбињних оптужби, а оне су итекако истините и лако проверљиве!

   • Наравно да има везе ко ту кога критикује и подржава. Али још је важније ко шта ради. Подржавам отпуштање жутог и црвеног ђубрета из српских јавних предузећа, па ма ко да их отпушта. Сви који су против тога икоји се позивају на блиц и радио 021 су непријатељи ове земље.

  • Onda srpska Informatika ne bi trebalo da saradjuje, sa slazem se, ligaskim radijom. Zasto ona to ipak cini? Izgleda da su sve boje iste za one koji vide samo svoj dzep. A radnici koji su dobili otkaz su i apoliticna djubrad kao i i djubrad ostalih stranaka. Kao sto si se i ti svojim komentarom kandidovao za djubre.

 7. Stekla sam utisak da su ovi iz Treće Srbije krivi i za peti oktobar! Da li je moguće da ova stranka postoji 15 godina?!

 8. Стално сам заступао тезу да нам је у овом тешком времену, када патриотска опција никад није била слабија (парламентарно), потребна и драгоцена свака патриотска организација Србије у борби која неумитно предстоји. Скоро сву енергију и пажњу сам трошио на сукоб са осведоченим ражимском олош-елитом и другосрбијанском жабокречином. А у ретким критикама патриотских организација и личности, био сам опрезан, конструктиван, и држао сам се општих места. Мећутим, преварио сам се. Очигледно да нам је више него потребан опрез, обавештеност и неко ко ће се овим бавити, као нам не би подметали оваква кукавичија јаја и тројанске коњине.(Мислим на подметање, од стране Запада и њихове послушничке олош елите)
  Сам назив Трећа Србија одувек ми је био тотално погрешан и накарадан (али то је ствар укуса). Ова опскурна и псеудо-патриотска организација, склепана је највећим делом од људи чије су биографије чудне: попут младог Стамболића некадашњег Ђинђићевог беседничара, Ђурђева и екипе који су дошли из Г17+, Ловрековића с Пешчаника, Саве масона (који то ни не крије) и који је до пре три године сваког ко не љуби xрватско приморје, а љуби ћирилицу сматрао будалом, онда попут оног типа што се обогатио ‘носећи гајбице’ па сад у својиx 35 година купује телевизије итд. Чудна екипа, која је видела себе и свој интерес у Трећој србији, нашла је корисним за себе да буде ту и која се неекспонира, већ испред себе пушта типове попут Фафеља да говоре у њиxово име. Сам Паровић је ретка љига иако му је рана биографија чистија. Није му било довољно што је поцепао Двери, него је осетио потребу да тај чин учини оправданим тиме што је по Стандарду писао неистине и гадости, те како је Владимир Димитријевић био у Xаре Кришна и такве глупости. Не постоји гадост коју није спреман да измисли и подметне, тај патриЈотски xодајући таблоид. Лично, не верујем људима који раде такве ствари, посебно у заједничкој кући која се зове Србија. То је одраз немоћи и неукуса, одраз тежње да се ‘гази и по мртвима ако треба’ да би се добио поен и ситно ућарило на брзину, без обзирања на штету која се јавности наноси. Одраз потребе да се поред неверовања у себе и своје ставове ипак наметне, па макар и на квар. То је клановски приступ, а не патриотски. Да видимо шта та екипа ради док се Срби из очаја бацају са својиx прозора ко саксије, чекају на операције по 4 године, те умиру недочекавши помоћ, док се пале бензином, секу себи прсте…? Осим што су уз власт и што су се увалили по јавним предузећима, осим што су предају Севера КиМ испратили већим делом ћутке (осим једног јединог саопштења које су окачили на сајт)…У 2014. години, на питање да ли су за било какву сарадњу и некакву координацију с родољубивим странкама, какву год координацију, та екипа одговара како? Нормални и честити људи би одговорили са ‘Да’ ‘Не’ ‘Можда касније’ ‘Видећемо’ ‘Може на тим и тим питањима’ ‘Може неформално то и то’ итд. и наставили би својим путем. Не, ова екипа одлази код Радуна, кришом од њега наручује текст прикладнији за какав таблоид, којег овај треба да напише за најстарији лист Сербие (истина на ћирилици) и онако добрано облати Дсс на правди Бога…Па се ту свашта пише, свакакве глупости, између осталог и то где је женама место итд. Вау, зеееезање. То је онако, баш јуначки, зрело, самосвесно и озбиљно, баш одговорно. Кућа гори, заједничка кућа, а ти подмећеш бензин у канту с водом, али тако да се не зна да си то ти. Лепо. С тим што не биx да вређам мафију, која још и ризикује, за разлику од оваквиx креатура. Рецимо Двери,Шешељ, Дсс…колико год сматрани крутим, задртим, никад себи не би дозволили да ваљају српске ствараоце по блату, нити би им пало на ум да Теслино име развлаче само зато што није био ожењен и имао децу, да ваљају тезу како је општио с голубицама итд. Какав мозак то ради? То нећете видети ни по многим муслиманским земљама. Да ли је Трећа толико крута? Заправо није. Да јесте, не би била таблоидна толико. Већ је то лажљива, блазирана, екипа профитера, која не размишља ни о јавном интересу, ни о поретку ствари, ни о приоритетима, ни о чему осим о својој личној користи и промоцији. Све је дозвољено, свака глупост, свака шминка, све. Ћирилица је шминка, однос према култури шминка, Русија бизнис сарадник (један од) и шминка… Не бих се зачудио да они руше Вучића мајданом, у режији запада (лажне патриоте које ће Запад убацити као тројанске коње). Ова накарадна екипа спремна је и на договор с црним ђаволом, и на свако непочинство, само за свој лични рачун!
  Коментар сестре Гордане са Новог Стандарда, допунио и прерадио Теофил Од Византије

 9. Jeli, Teofile vizantiski, ko si ti u stvari?Pratim te od kada si se pojavio i neprestano menjam misljenje, nikako mi nisi jasan: da li smrdis ili mirises? Izgleda i jedno i drugo. A jasan si mi samo sto vidim da si inteligentan, pismen dobro i obrazovan.Daj se opredeli, jel nam je danas neophodan patriotizam i iskreno poverenje jedan u drugog.Inace nam se i ovako veliko zlo sprema, nemoj da i mi tu dosoljujemo.

 10. hy, одмах да се разумемо, слажем се са тобом да не треба досољавати, а и допада ми се твој директан напад, констатација и питање јер се и сам залажем да се на тај начин најбоље разрешавају недоумице. Управо ови моји коментари поводом Т.Србије, служе истом циљу, односно отклањању недоумица у ова захтевна и тешка времана, али истовремено преломна и као створена за уздизање Српских патриота. Пошто ме оптужујеш, мораћу да образложим одбрану низом подсећањаа и самоцитата. Један од првих мојих коментар (пре 3-4 године) на Васељенској управо афирмише заједништво и слогу, наспрам ситничарења и свеђе. Поновљам: Сматрам да нам је у околностима никад мањег институционалног утицаја патриота, (чија опција не постоји у парламенту) потребна и драгоцена свака (искрена!) патриотска организација Србије у борби која неумитно предстоји. Скоро сву своју енергију и пажњу трошио сам на сукоб са издајничким ражимским олош-елитама и компрадорима. А у ретким критикама патриотских организација и личности, био сам опрезан, конструктиван, и држао сам се општих места. Мећутим, очигледно је да сам се преварио, јер не може се безрезервно подржавати све што се зове и личи на патриотско. Јасно је да нам је више него потребан опрез, обавештеност и неко ко ће се овим позабавити, као нам Запад и његови послушници, не би подметали разна кукавичија јаја и тројанске коњине.
  С друге стране, евидентно је, да се искристалисао, будући стожер окупљања родољуба око ДВЕРИ, ДСС, СРС и неокаљаних интелектуалаца који заступају Српско становиште. Сигуран сам да је за СРС боље да изађе сам јер је довољно јак (као један пол окупљања за разне мале покрете који су им по сензибилитету слични), само дај Боже да Шешењ оздрави и да га не изруче. Као Други пол окупљања намећу се ДСС+ДВЕРИ који ће привући њима ближе патриотске организације! Ове три политичке организације покривају сензибилитете и захтеве велике већине родољуба наше поробљене Србије. Око њих се морају окупити и сви други искрени патриотски покрети и који такође вреде али су логистички слаби и немају бирачко тело. (Образ(већ у СРС-у), СОФ, СНП, Заветници,….али не и Трећа Србија која ја непоправљиво компромитована и има маргиналну снагу и мизеран утицај на бирачо тело, и поред велике количине непоштено намакнутих пара)
  Даће Бог, да након следећих превремених избора ова тројка првака патриотизма, буде што јача у својој синергији у парламенту (дај Боже да Шешељ поживи), и летеће онда перје издајничко по Србији на све стране!
  Иначе, ја сам се увек јасно изјашњаво као Дверјанин, јер ми је као заклетом светосавцу њихов програм и деловање најближе, и сматрам их најбољом политичком појавом у Србији од обнове вишестраначја.Такође нови ДСС и Санда су оправдали очекивања Двери, чија се комбинација показује као добитна, а двојац ДСС+Двери се одлично допуњава и ради усклађено ! (Не заборави да је нови ДСС изменио и прихватио програм Двери, а не обрнуто) Из прве руке тврдим, да неки Дверјани из унутрашњости, одвајају од уста својим породицама, како би долазили на протесте, јер никад немају плаћени долазак и храну!
  У 99% случајева просторије и активности Дверјана по Србији плаћају локални саборци, добровољним прилозима. ДВЕРИ за Западну Имприју зла представљају: 100% SERBIAN PURE IDEALISM па зато у Западним круговима влада толика паника и хистерија, на сваку активност ДВЕРИ ! Погледајте шта се догађе са режимским странкама (интересним групама) када не прођу цензус(УРС,ЛДП,…) њихови чланови се попут пацова разбеже, а организације гасе! Дверјани постоје 15 година, 2 пута не прелазе цензус, и никад нису били јачи (већ сада имају преко 200 00 присталица чији број константно расте) У томе се огледа снага овог, по много чему, јединственог српског покрета !
  Напомињем и то, да сам увек истицао важност овладавања умећем пасивног и мудрг (ненасилног) отпора, према оваквој издајничко-компрдорској власти која безмало једну деценију сатире нашу Отаџбину.Јер нем је као народу десеткованом унутрашњим сукобима такво умеће насушно потребно.Међутим, српским олош-елитама није било до тога, а нажалост Српске патриоте који разумеју тежину ситуације стварали су се, оганизовали и сарађивали спорије него што је ствар одлазила бестрага. Мислим да смо потрошили ресурсе пасивног отпора, а време нас је прегазило!
  У сваком случају, нека врста сукоба иде према нама,и све мање верујем да то можемо да избегнемо. Полако се назире да је грађански рат последња етапа растакања Србије, која је испланирана међу нашим непријатељима. И шта ако не успемо то да спречимо? Треба ли да побегнемо и кажемо да смо урадили све колико је до нас?
  Не, браћо и сестре! Бићемо изгледа приморани да одлучно и храбро кренемо у сусрет неумитној и наметнутој судбини! Зато је потребно бити обавештен, опрезан и мудар, јер западне змијурине, увелико раде на убацивању тројанаца и инфилтрирању издајника међу патриоте, који би их у погодном тренутку компромитовали, посвађали и чак елиминисали.
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Не схватам, по чему ја то нит смрдим нит миришем, кад баш ја такво понашање одбацујем и презирем? Можда сам нешто несмотрено цитирао и написао, што је довело до неспоразума? Ако је већ тако, волео бих да ми конкретно то наведеш, како бих то исправио или појаснио. Јер свака конструктивна и добтонамерна критика за мене је не само прихватљива, него и пожељна!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Школско игралиште као паркинг за скупоцена возила врха СПЦ (фото)

Нови Сад-Кошаркашко игралиште са тартан подлогом Гимназије “Јован Јовановић Змај” у Новом ...

Ана Брнабић (Фото: Танјуг)

За премијерку је Косово и Метохија некад било Србија!

Београд – „Изјава председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић „да је Косово ...