фото:Новости

Ваљда није забрањено сећати се својих предака који немају гробове

Ваша редакција у претходних неколико бројева није штедела на папиру поводом предлога за подизање споменика Павлу Ђуришићу и објавила је више текстова о томе, наводи се у реаговању Ивана Милошевића на текстове „Побједе“ поводом предлога за подизање споменика Павлу Ђуришић.

Основна ваша теза је да је Павле Ђуришић и његова војска део фашистичке коалиције током Другог светског рата, па да му као таквом не припада споменик.

Штавише по вашим текстовима Ђуришић и његова војска налазе се тамо где и треба, односно на сметлишту историје и поражених снага. Теза вам почива искључиво на комунистичким изворима,односно школским уџбеницима из Титове Југославије.

Као да се та Брозова Југославија пре двадесетак и више година није распала као кула од карата и то баш због тога што су њени историјски уџбеници кривотворили праве информације о грађанском рату у Црној Гори, али и ратним дешавањима у осталим републикама.

Међутим, тотални крах комунистичке идеологије као да још увек није спознат у Црној Гори, па се у вашим текстовима маниром осведочених кадрова Коминтерне и УДБЕ и након 70 година од грађанског рата у Црној Гори једна страна проглашава народним благотворима, а друга народним злотворима. Црно бела историјска слика о том времену коју сте обилато представили домаћој јавности ових дана натерала ме је да мислим да живим у 1946., а не у 2017. години!

 

Интересантно је да поштоваоци Титове Југославије и Титових Црногораца на сваки покушај да се грађански рат у Црној Гори прикаже у другачијем светлу скачу као опарени и бране се из свих оружја.

Право је чудо како је један догађај пре неколико дана у Горњем Заостру изазвао лавину осуда у вашем листу, као да је на том скупу било хиљаде и хиљаде грађана, а не тек стотињак који су се окупили да се подсете предака који су страдали и дали главе за краља и отаџбину.

Тачно тако, господо из Побједе, на том месту су се између осталих окупили и потомци оних које су ваши идеолошки преци без суда и без милости стријељали у Словенији и закопали у тамошњим јамама.

Ваљда није забрањено сећати се својих предака који немају гробове и којима су комунисти забранили да имају десетак крштених квадрата под земљом, што припада и најјаднијем живом створу, а камоли не припадницима Југословенске војске у отаџбини који су животе дали за своје идеје и то ништа мање него партизани у које се ви кунете.

Ко сте ви и да након 70 година и након светског комунистичког слома (који као да је мимоишао Црну Гору) још увек не допуштате да се краљевски војници врате у Црну Гору, па барем у виду сећања и окупљања њихових потомака као што је то прије неколико дана било у Заостру. Не интересује ме да ли неке политичке странке и од Заостра желе да направе политичко позориште, али ме итекако интересује да наши преци имају своје мјесто којем им и припада и да се више не проглашавају издајницима.

Текстови које сте ви недавно пласирали то не дозвољавају и Црну Гору и даље у идеолошком смислу држе заковану у 1946. години!

Не кажем да треба данас из комунистичких шињела ускакати у четничке, али свима нама је данас потребно барем зрно сумње у све оно у шта су нас комунисти учили уназад скоро 70 година. Зашто данашњи Брозов наследници признају да је економски, духовни и политички комунистички програм био погрешан, а једино што је било непогрешиво је да су они били родољуби, док су сви остали били издајници.

Када сте већ посумњали у оне аксиоме, зашто не бисте и у ову потоњу и на тај начин након 70 година пружили руку својој безгробној браћи и коначно излечили најдубљу црногорску рану створену у несрећном грађанском рату.

Било би претерано и требало би пуно простора наводити аргументе који говоре у прилог Југословенској војсци у отаџбини и који генерала Дражу Михаиловића и његове војводе стављају на страну антифашиста и савезника. О томе постоји обимна литература, па ко хоће имаће шта да прочита.

Моја је жеља да се већ једном, када је у питању ова тема, избјегне омиљена идеолошка црно бијела слика о добрим и лошим момцима. Нити су на једној страни сви били добри нити су на другој страни сви били лоши момци. Тако кристално јасних позиција нигдје нема у животу, па их није било ни у несрећном грађанском рату у Црној Гори. Наша стварност има много више од две боје, па је зато не смештајте тамо где јој није место.

 

 

Иван Милошевић-Равногоски покрет Црне Горе/ИН4С

 

 

један коментар

  1. komunisti nikad nisu navodili rodoljublje kao svoju smernicu.

    rodoljublje je, po njihovim judejskim komesarima, bio anahronizam. nepoželjni recidiv iz prevaziđenog patrijarhata,
    osnova srbskog hegemonizma, koji je „razorio balkan“.

    Komunisti su se dičili internacionalizmom, odanošću palici iz njujorkške kehile,
    kao što su se i naši poturice dičili poniznošću mongolsko/turskom sultanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Guliver/Getty images/Thinkstock)

Машуловић у Книну слушао Баха?

Подгорица-Након 24-асовног ћутања коначно се поводом пуковника Ивана Машуловића на обележавању хрватске ...

Михаило Меденица (Фото: Принтскрин)

Јадо официрска!

Волио бих да сам даровит с речима ко што је баба била, ...