Момчило Крајишник (фото: Курир)
Момчило Крајишник (фото: Курир)

За Крајишника од Додика 700.000?!

Фирма „Сарајевоинвест“ Момчила Крајишника добила је 700 000 марака кредита од Инвестиционо-развојне банке Републике Српске по веома повољним условима. Крајишник је добио годину дана грејс периода, рок отплате је 10 година, а кредит се пласира преко Нове банке. Банкари су били јако брзи и ефикасни, и у рекордно кратком року одобрили кредит. Крајишник је захтев поднео у четвртак 5. 10. 2017. а Кредитни одбори Нове банке и ИРБ-а већ су до среде, 11. 10. 2017. обавили све формалности и одобрили кредит.

 

(фото;nebojsavukanovic.info)

 

Уговор о зајму потписан је пре десетак дана, 1-ог децембра 2017. Након пропасти Бобар и Банке Српске, Нова банка постала је фаворит власти и ИРБ-а за пласман кредита дворским фирмама, а време ће показати да ли ће и она доживети судбину две Додикове пропале банке у којима је без трага нестало више стотина милиона марака.

 

(фото;nebojsavukanovic.info)

У последње две године Крајишникова фирма потписала је Уговоре о набавци дрвених импрегнираних стубова са Електрокрајином и осталим јавним предузећима у електро-енергетском сектору вредне 1,3 милиона марака, а Шуме Српске су се обавезале да ће уредно снабдевати Сарајевоинвест обловином. Ризика нема, јер држава обезбеђује сировину и тржиште, а 700 000 марака од ИРБ-а ће вероватно мотивисати Крајишника и „утемељиваче“ да у изборној години још снажније критикују „Бакирове издајнике“ .

ИРБ је каса из које Додик самовољно попут Деда мраза дели народне новце и кредите дворским фирмама и привредницима који му помажу да опстане на власти, а многи од њих никада нису вратили кредите већ су свесно предузећа отјерали у стечај. Тако је ИРБ изгубио десетине милиона марака јер су дворске фирме попут Фармаленда, Ранчија, Вучетићевог „Плетеса“ или „Николе Тесле“ и других нестале у тренутку кад су кредити ИРБ-а дошли на наплату.

 

(фото;nebojsavukanovic.info)

 

Овакав клијентисички приступ, давање субвенција, намештених тендера. кредита, фаворизовање једних а гушење других фирми, потпуно је унишило тржишне принципе пословања и довело до затварања многих фирма и гушења ионако слабе привредне активности. Овакав накарадни систем је неодржив, у економији се назива политички капитализам, а карактеристичан је за неразвијене, неуређене и корумпиране деспотије.

 

 

Небојша Вукановић/http://nebojsavukanovic.info/

 

 

 

један коментар

  1. E Nebojsa, pljujes I dalje protiv Dodika; da li te Ameri placaju ili Izmet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ухапшен због Фејсбук статуса старог четири године

Бања Лука – Управа за борбу против тероризма и екстремизма МУП Републике ...

Косово (Светосавски народни покрет)

После Косова, демонтирање Српске

Београд – Председник Народне странке Вук Јеремић тврди да је опозициони блок ...