(Фото: Нет.хр)

Заштитници траже од Вучића да похапси свој картел, преда Косово и …

Српски председник је, након синхронизоване акције којом његови досадашњи заштитници траже да преда Косово, да сам самцит похапси и растури породични нарко картел и криминалне групе, одлучио да се не преда живе главе. Уверен је да има сараднике којима је пунио џепове и који морају да га одрже на власти и у животу. Да ли се прерачунао? У његовом рату са заштитницима страдаће, ипак, по ко зна који пут, највише грађани Србије. Јер, за оне који су инсталирали Вучића као диктатора, они уопште они не постоје као жива бића у њиховим плановима и виђењу Балкана као људског станишта.

Претпрошле недеље у Београд је, скоро ненајављено, као што би био ред, допутовао директор британске обавештајне службе МИ 6. Он се званично срео са директором Безбедносно информативне агенције (БИА) Братиславом Гашићем, а примио га је и председник Србије Александар Вучић, што је срамотан и недипломтски потез, који би у свакој европској држави изазвао нечувени скандал. Разговори господина Алекс Јангера и г. Гашића тицали су се примедби овог првог на расуло у српској тајној служби, цурењу информација и инфилтрацији странаца у ову Агенцију.

На инсистирање председника Србије Јангер се и званично срео са Вучићем, коме је пренео лоше вести, да, за почетак, мора да похапси свој нарко картел, брата, кумове, пријатеље, да одмах призна независност Косова, а што је Вучић све обећавао и потписао. Истина, све је то урадио неовлашћено, али његове господаре то не занима. Ипак, г. Јангер је пристао да се са тог састанка изда саопштење шта је све Јангер од Вучића тражио, јер га је српски председник замолио да то уради, да се на тај начин опере код колега у Приштини (Харадинаја, Тачија…) са којима је у нарко и другим бизнисима.

Почетком 1999. године, као оперативац енглеске обавештајне службе, г. Јангер је обучавао Вучића за своју крваву ролу коју треба да одигра у Србији, заједно са америчким агентом из ЦИА г. Алексом који је службовао у Загребу. Дан пре него што је Алекс Јангер преузео дужност од претходног директора ове службе Џона Сојерса, Вучић му је у Лондону лично честитао избор, мада је амбасадор Огњен Прибићевић залутао колима док га је водио на састанак.

Одмах потом, из Берлина је допутовао у Београд немачки министар спољних послова Зигмар Габријел, са личном поруком госпође Меркел да је отписан, да треба да се преда: да одмах призна Косово, да крене у хапшења, што је разбеснело Вучића. Рекао је пријатељима: – Е, па неће моћи ове ноћи. Могу и ја њих да повучем са собом у затвор. Упућени тврде да је Вучић од опљачканог новца многима напунио џепове, а они би сада да га макну. Они који познају Вучића, тврде да је он довољно луд да се не преда живе главе.

У енергичној акцији администрације из Вашингтона о чишћењу Западног Балкана од нарко картела које води лидери тих земаља, Вучићи су важна карика у том ланци. Браћа Вучић су пре два месеца купили шест малих транспортних авиона (сваки по 40 милиона евра) за транспорт наркотика за Европу. То је крупна инвестиција које се он неће одрећи. Он се са власти може отерати само применом крајње мере. Многи његови досадашњи заштитници би волели да он остане на власти из више разлога – потпуног разарање Србије и одвајања од Русије и великог прилива новца, а и због саботирања политике председника Доналда Трампа да Американцима врати амерички сан и врати их вери и животу. А, да са нарко картелима није лако, сведочи и текст који у целости преносимо. Закључак није тешко извести о будућности балканских картела.

У малтешком листу Тајмс Малта (Тимес Малта) истраживач Рицхард Галустиан, описује како се води рат против нарко картела и како то у пракси изгледа: “…Бивши мексички диктатор Порфирио Дијаз, који је умро 1915. године, рекао је: ‘…Јадни Мексико, толико далеко од Бога, тако близу Сједињених Држава’

Од почетка мексичког ‘Нарко-рата’ 2006. године, убијено је више од 200.000 људи, а још око 30.000 или више, третира се као нестало. Настављају се откривања неозначених масовних гробница, а 2017. била је најнасилнија година у Мексику што се тиче убистава. Више од 30.000 убистава је забележено прошле године.

Који је прави узрок томе? Амерички долари настављају да улазе у Мексико а одатле се даље уливају у САД, где је за њима потражња. То је узрок. Купац. То су купци из САД и њихови долари, који на тај начин у Мексику доносе посао са дрогом. Како иронично. Да ли је Мексико за то крив? Нови мексички закон који омогућава велике војне акције како би се зауставио извоз дроге у САД, може довести до тога да је за нарко картеле једноставније да дрогу шаљу у Европу.

Очекује се да ће извоз у САД постати још тежи за нарко картеле. Америчко-мексичка историја дроге добро је описана у књизи Кармен Булос и Мајкла Валаса (Цармен Боуллоса и Мике Валлаце): ‘Наранџаста историја: како су Сједињене Америчке Државе и Мексико заједнички створили Мексички рат против дроге’.

САД и ДЕА би тешко могли да оправдају своје годишње буџет од око 2,5 милијарде долара, ако законска решења воде ка ‘декриминализацији дроге’. Потребан је доказ? Прочитајте чланак у Неw Yорк Тимес-у: ‘Везе ЦИА-е и дроге су стари колико и сама Агенција’

Штавише, у последњих неколико година, америчка ДЕА је бесрамно сарађивала са картелом Синалоа у Мексику. Игноришући на тренутак чињеницу да је стопа убистава у Мексику заправо нижа од оне у другим регијама и гадовима у САД и другим ‘државама партнерима у рату против дроге’ – као што је Колумбија. Сједињене Државе су недавно увредљиво назвале Мексико ‘најопаснијом земљом у свету’. Све то говори о лицемерју.

Кад су мексички нарко картели у питању, продаја дроге све више иде у Африку. Успостављају се нове лакше путање за трговину дрогом у Европи, преко Африке. У Латинској Америци, главни мексички нарко картели су први који пролазе кроз афричку руту. Стварајући мостове са афричким континентом, уз помоћ углавном италијанске мафије (Цалабресе Наполи), познатије као Камора (Цаморра).

Афрички посредници затим уносе дроге у Европу које припадају криминалним организацијама ‘везаним’ за владе, тероризам и трговину оружјем у Европи, као што су, на пример, Албанија и Србија.

С обзиром на ове нове руте и кретања картела, ДЕА и Интерпол покушавају да координирају своје напоре, али не успевају у томе ни на какав начин.

Афричке државе све више се претварају у главне кључне транзитне центре дроге за произвођаче. Најмање девет мексичких и колумбијских нарко-картела успоставило је базу у 11 западноафричких земаља. Они су, наводно, блиско сарађивали са локалним криминалним групама како би обезбедили простор за приступање на уносно европско тргжиште.

Латиноамерички картели показују како је много лакше шверцовати велике количине дроге у Западну Африку и онда је разбити на мање пошиљке у Европу (посебно у Шпанију), у Уједињено Краљевство и Француску.

Поред тога, све већа потражња за кокаином у западној Европи али и све успешнија америчка кампање за његову забрану, довели су и до драматичног повећања трговине људима у Европу преко Африке. Готово 50 одсто кокаина који није везан за САД, или око 13 одсто свих глобалних токова, сада пролази кроз Западну Африку. Гана је рангирана као трећа (али најважнија из различитих разлога) транзитна дестинација у Африци, иза Нигерије и Јужне Африке.

Према Светском извештају о дрогама од стране Канцеларије Уједињених нација за дроге и криминал (УНОДЦ) 2016. године, илегална пошиљка кокаина долази из Јужне Америке на путу ка Европи. Извештај је поново назвао Гану као главним транзитном земљом у Африци. Командант НАЦОБ-а за контролу наркотика у Акри, Рожер Вандерпуије, обелоданио је ово на обележавању Светског дана против дрога, 2017. године. Уместо старог Карипског пута, дроге се сада транспортују преко Атлантског океана, уз обале Африке. Аеродром ‘Леополд Сенгор’ у Дакару је познат као најважнија станица Западне Африке на путу ка Европи.

‘…Западна Африка све више и више мења и она више није само место за складиштење, него и центар трговине кокаином’, рекао је Антонио Маззителли, регионални представник Канцеларије УН за дроге и криминал.

Дрога се кријумчари у Европу углавном копненим, авионским или комерцијалним путничким летовима користећи такозване „муле“.

Како је Гвинеја-Бисао раније била португалска колонија, Гвинејцима није потребна виза за улазак у Португал, што још више олакшава кретање дроге. С обзиром на успешност пословања са дрогама, насиље се значајно повећало у овој области и морамо се суочити са стварношћу да огромне добити осигуравају да трговина дрогама преко ових нових рута – давање огромног новца за подмићивање царинских службеника, политичара и полиције широм света – значи глобалну корупцију која је у овом веку достигла је свој зенит.

Али, док се похлепа не уклони из људског духа, она неће нестати, нити ће иједан закон променити ситуацију, осим потпуне легализације и опорезивања тих производа. То је једини начин за уништавање глобалне криминалне мреже. Веома контроверзно решење, али то је једино решење. Утопијска идеја која је веома противречна…“

потпуковник Горан Митровић / Магазин Таблоид

5 коментара

 1. Gospodine Mitrovicu_____________MI VETERANI GLANCAMO CIZME….A VI???

  • Па јесте, знамо брате Шумски.
   Тис био шустер у рату.
   Ти си сигурно бољи кад гланцаш, него кад причаш.
   Боље да се вратиш сасвим свом шустерском послу и баталиш приче.
   Имам ја два пара тилетових гојзерица. Даћу ти да их полираш и да им се дивиш.
   Ионако су ми претекле из давног живота.

 2. Ови пуковници и потпуковници бивши, данас су преузели главну улогу дрекача ЦИЈЕ.
  ЦИЈА поставила Вучића да нас сјебе у име целокупног Запада, а да би он то боље радио, плаћени су сви бивши ногирани пуковници да га боду прстима у буљу такође у име целокупног Запада.

  Ето, то би био кратак и јасан осврт за оне које мрзи даље да читају и који добију оспице од тог даљег текста, па могу и да не читају даље, али ја сам Крез.

  Има један такав великан и у Политици, само је далеко изнад овог горњег пуковника по реномеу, па пискара у највећем српско-америчком листу сурово избалансиране родољубиве списе по инструкцијама ЦИЈЕ. Има један и у ВН који је задужен за избалансиране родољубиве чланке горопадног родољубивог типа, које заслепљени народ гута без питања.
  Таблоид је главни и централни ЦИЈА пулен. Они су саживљени брез уговора, за разлику од објеката напада који су под уговором са ЦИЈОМ. Као Вучић на пример.
  Имају нијансирано различит приступ обесвешћавању српског рода.
  Вучић лаже а после тога нас покења.
  Таблоидни новинари нам напишу пола истине, онда је покењају и гађају нас том мешавином.
  И једни и други су мирисна роба ЦИЈЕ.

 3. Сматрам да су пуковници требали како тако да се саживе са својим пензијама и да потајно спремају неки курац који би могли да искористе једног дана за добро свог народа.
  Сматрам да је Вучић требао остати у тамо где је и био, а немам појма где је био, и да је лепо пустио браду могао је певати у Бечу на Евросонгу и гарантујем да би уз музичку пратњу Дачића, плесне пируете чочека господина Николића и уз надзор харизматичног љубавника са већ напуклом простатом господина Тадића, имао више успеха од кончите. Овако, има само муке.

  Иначе, по ко зна који пут ћу поновити.
  Нити ће Вучић страдати,
  нити ће таблоидним књижевницима престати дијареја.
  Вучићи се реинкарнишу под другим именом и обликом, па и сам Вучић је реинкарнација Коштунице, Тадића, Ђинђића и Тита, а таблоидни књижевници су људи са дисфункционалним схватањима живота, говора и писања и зато су добили шансу да дисфункционишу јавно.
  Вучић ће добити апанажу, канцеларију и кучиће, јер онај први добијо мачиће, и биће полако гуран у заборав са свим својим делима као и Тадић. Данас Тадића спомене још само неки чланак о раду опозиције када желе да се покаке на тај рад и нико више.
  Ето њега вама и нама као опозиционог радника или нешто слично Тадићу.

 4. Da ste zaista vojnik, da ste zaista zabrinuti za stanje u zemlji, za doborobit drzave i naroda odavno biste uradili ono sto od vas godinama zahteva Niloka Aleksic!
  Ustali biste iz udobne fotelje, lap top zamenili necim mnogo boljim i poveli ovo sto je preteklo od vojske, sto ima imalo mozga, svesti, savesti, sto se ne klanja i salutira vucibatini, pljackasu i pedercicu koji nema ni jedan dan proveden u vojsci a izigrava ministricica u crnom.
  Dakle, kad vas opet pozove Nikola Aleksic uradite pravu stvar, na delu pokazite kako izgleda biti pravi covek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандалозно ћутање: Тирана повезује Улцињ и Рашку област, а у Подгорици мук

Изјава  Реџепа Хотија да евентуална подела Косова не би била могућа без ...

(Фото: Вебтрибуне.рс)

„Осећа се приближавање и дисање антихриста … после ових картица стављаће жиг!“

Поштовани читаоци, доносимо вам превод разговора са чувеним сверуским старцем, Кирилом (Павловим) ...