Патријарх Варнава (Фото: Србија данас)
Патријарх Варнава (Фото: Србија данас)

Зашто је убијен патријарх Варнава?

Патријарх Варнава (Фото: Србија данас)

Патријарх Варнава (Фото: Србија данас)

Атентат и убиство Краља Александра у Марсељу 1934. године јеисторијски догађај који памтимо као почетак југословенског урушавања Србије, увод у геноцид над српским народом у Другом свјетском рату. Али,мали број Срба памти, нема чак ни историјску асоцијацију, убиство патријарха Српске Православне Цркве Варнаве (Росића), 23. јула 1937. године, у афери југословенско-ватиканског конкордата. Уморство тровањемсрпског патријарха, врхунац је политике југословенског антиправославног пира, и почетак новог погрома Српске Православне Цркве и српског народа у 20. вијеку.

Три године прије Другог свјетског рата и распада Краљевине Југославије, док се хрватски клеронационалисти наоружавају за успоставу независне државе, док се спрема распарчавање Србије, југословенска Влада потписује, а Скупштина изгласава, двије деценије припреман конкордат са Ватиканом. Од Видовданског устава 1921. године, изгласаног тијесном већином, управо прегласавањем на вјерском основу, било је више предлога за остваривање конкордата. Већ 1924. године је покушавано да се између Ватикана и Југославије склопи Конкордат. Влада Милана Стојадиновића, образована јуна 1935. године, затекла је припремљен текст конкордата, који је, у договору са Ватиканом припремила влада Бошка Јевтића. Југословенски министар правде, римокатолик, Људевит Ауер, потписује конкордат у Риму 1935. године.

Црквени Сабор је 11/24. новембра 1936. године тим поводом саопштио да се противи стављању Српске православне цркве у подређени положај, и давању права некој другој вјерској организацији која СПЦ није имала ни као државна црква. Сабор је донио закључак да ће сваки посланик који припада Српској Цркви бити из ње искључен ако гласа за конкордат, а свештеник који подржи конкордат лишен чина. На дан када је Народна скупштина почела расправу о конкордату, 19. јула 1937.године, Црква је заказала литију,која је била забрањена од министра унутрашњих послова – римокатоличког свештеникаАнтуна Корошеца. Упамћена као Крвава литија, због бруталне силе којом је жандармерија насрнула на њене учеснике, у којој су претучени епископи и свештеници, најавила је пропаст српско-југословенског државног вавилонског пројекта, као и теже ропство Српске Цркве и народа у новој вавилонској тамници.

Патријарх Варнава, писаном и живом ријечју, и свим средствима грађанског протеста, се супроставио политичком плану југословенског прозелитизма, полажући на крају и живот свој за Цркву и отачаство. Већ прве године по устоличењу (1931), патријарх Варнава је уВаскршњој посланици изнио антиримокатоличке ставове, што је радио и у наредном периоду, критиковањем ватиканског прозелитизма у православном свијету. Поред многих саборских саопштења, указивања на духовну и политичку погубности конкордата, најзначајније свједочанство је патријархов говор на дочеку православне нове 1937. године.

Предсједник Владе је забранио објављивање патријарховог говора, а из скраћене верзије текста објављеног у Политици није се могло закључити да је патријарх био против конкордата. Патријархова посланица је илегално штампана и дијељена као летак, под насловом: „Оно што је новинарима било забрањено да објаве“. И од тада до данас, по југословенском усуду аутоцензуре, посланица патријарха Варнаве се, како у националним ивјерским тако и у другим гласилима, објављује у скраћеним верзијама.

Када сам први пут прочитао посланицу патријарха Варнаве нијесам имао недоумица о узроцима патријархове смрти. Послије такве ријечи тешко је било избјећи чашу отрова у тадашњој Србији, умреженој у југословенко-ватикански, и систем свих могућих тајних и јавних друштава жуте, црвене и црне интернационале. Попут ријечи византијских светих царева и патријараха, посланица патријарха Варнаве против југословенског конкордатаспада у незамјенљива православна богословска али и политичка штива; као анализаисторијских геополитичких односа православља и римокатоличанства на Балкану; а прије свега као историјски примјер пастирског свједочења православног опредјељења и пута – подвига и жртве незамјенљивих личности епископа и свештеника Српске Цркве, страдалих у револуционарном пламену Другог свјетског рата и јасеновачком геноциду.

Саопштење

Да је патријарх Варнава умро од последица тровања свједочи саопштење ванредног Сабора СПЦ који се састао 25. јуна/8. јула:

„Резултати досадашњих испитивања узрока болести своде се на факат, да је патријарх уистину отрован, како се у нашој јавности стално говори. На који начин се де сило то тровање, не зна се тачно.“

Доказ отровању као узроку патријархове смрти је и трагична судбина патријархове два рођена брата, који су из Пљеваља дошли у посјету болесном брату, а који су се по повратку у Пљевља нагло разбољели и послије једномјесечног боловања умрли, због чега су, боловања, били спријечени да присуствују сахрани брата.

Говор и посланица патријарха Варнаве о српској новој 1937. години

Ево свиће нам Нова Година. Ја бих желео да вам je честитам. Но не знам како да вам je честитам кад видим мрачне облаке који су се наднели над нас, и не само наднели него и спустили међу нас?

Како могу рећи: Срећна вам Нова Година, и како ће нам она моћи бити срећна кад нас je несрећа стегла својим канџама са свих страна?

Једна je несрећа наша у дегенерацији разума a друга у дегенерацији морала. Интелектуална и морална дегенерација — то су ти мрачни и градобитни облаци, које преносимо из Старе у Нову годину. Боље ћете ме разумети кад вам кажем: наши властодршци изгубили су и памет и поштење.

A да су изгубили памет показује њихова недоследност и противречност у начину како они чувају ову прескупу државу и како воде наш мученички народ. Зову се националистима — и то би заиста требали да буду као и сви грађани ове земље — међутим праве пакт са црном интернационалом, и пуштају ову да до сржи затрује наш здрави светосавски национализам. Тако су наши властодршци и националисти и интернационалисти у исто време. Може ли то бити? Како се те две супротности даду измирити у нашој држави? Свим силама наши властодршци гоне једну a грле другу интернационалу, гоне црвену, a грле црну. Зар обе нису подједнак отров за нашу младу државу и за наш здрави народни организам. Наш народ библијски je изрекао ону пословицу: „Кад Бог хоће некога да казни, прво му памет узме“.

Ова света реч обистињава се потпуно на нашим властодршцима. Бог узима памет онима који су непоштени и неморални, пa били то мали или велики људи. To сведочи и Божји апостол Павле кад говори о паганским Римљанима: „Зато што бијаху неморални и не марише за истину Божију, зато их предаде Бог у покварени ум да чине оно што не ваља“ (Рим. 1, 28).

Ja се позивам на све вас као сведоке, да je заиста корупција захватила наш живот. He гледа се ни карактер ни поштење него се све цијени према партијској боји и према партизанској ревности. He награђује се чиновник према савесном раду него према услугама партији. Од гласања за овога или онога зависи судба људи, зависи срећа или несрећа свих чиновника и њихових породица. Обећања, концесије, бакшиши, то су савремене методе којима се ломе карактери у једној нацији коју нијесу могла сломити ни завојевања, ни окупације, ни интернирање, ни све иностране тираније нити дуговјечна робовања. Ha види ку свега овога ja незнам, како да вам честитам Нову Годину и како да изустим онај радосни поздрав: Срећна вам Нова Година!

Без разума и без поштења наши су властодршци ударили сада на Светосавску православну цркву. Сви редути српски у овој слободи и слободној држави упуштени су и предани. Сада je дошао атак и на последњи бедем српски, на Свету српску цркву. Хоће сад и њу да предаду и издаду. Хоће да потсеку сасвим корен српском народу. Хоће да оставе српско име празно, пусто, без икаквог садржаја, и духовног и моралног и историјског и културног.

Из сасвим непознатих разлога и ником недокучивих узрока они су направили уговор са црним поглаваром црне интернационале. Тим уговором они хоће да доведу до триумфа тога поглавара на Балкану, за којом он тежи хиљаду година. Против тога црног поглавара и његове језуитске војске борили су се најпре византијски патријарси и цареви. Кад je њихово оружје малаксало, борбу су прихватили наши славни Немањићи на челу са Св. Савом. Кад je српско царство пало и на Косову и сами Турци су се борили против латинске најезде на Балкан. И благодарећи Турцима, та најезда je устукнута. Знали су Турци лажни карактер те интернационале пa joj нису дали на Балкан. Знали су Турци разорно дејство њено унутра у држави; знали су да та интернационала не преза ни од каквих средстава, ни од каквих сплетака и интрига, пa нијесу улазили ни у какве компромисе с њом. Православну веру Османлије су понекад и гониле али су je сматрали за веру и поштовали као веру. Међутим на ону црну интернационалу гледали су не као на вјеру него као на политику.

И ето, браћо моја, тој нескрупулозној политичкој организацији данас наши властодршци широм отварају све капије и пуштају je да стане чврстом ногом на Балкан. И то ко и кад? Некакви туђинци, но крштени синови Светосавске цркве, који себе називају на- ционалистима и то у времену не наше какве слабости него у напону наше државне снаге! Нека je част Турцима, и нека je срам таквим православцима и таквим Србима!

Сваки разуман и поштен човјек може лако да увиди страшне и многобројне штете пo наш васцели народ од тог црног уговора, пo Југославију, пo цео мученички Балкан наш и пo словенство. Тим уговором се ударају пре свега окови на нашу јадну браћу Католике у Југославији. По том уговору они постају безропотни робови једног страног суверена. Њима се чини највећи удар, највећа штета, највећа неправда. Римска црквена организација, прво политичка пa онда верска, постаје повлашћена у овој држави са правима и повластицама које она нигде у Европи нема и које није имала државна црква у Србији.

Зашто око вати нашу браћу Хрвате и Словенце и остале католике у овој слободној држави? Зашто понижавати и штетити Српску православну цркву, која je кроз све векове мука очувала у српском народу кандило вере и пламен родољубља? Зашто бацати тиме љагу на сву историју нашу? Зашто вријеђати велике светитеље и херојске претке наше, који су у најтежим данима одбранили нашу Цркву од најезде црних интернационалних чета из преко мора? Зашто јачати једну интернационалу у нашој земљи на рачун нашег чистог и дивног национализма.

Пребацују нам што уносимо политику у Цркву! He уносимо ми политику у Цркву него уносе отров у цео организам народни они који су изгубили и памет и родољубље и поштење. Ja не говорим овде против једне политике или једног режима него против корупције, која хоће да нас угуши и да наш велики народ свуче у блато и стави у ред последњих народа на кугли земљиној. Ko ће казати народу истину ако не народна света Црква? Одакле ће се чути глас Божји и глас пригушене народне савјести ако не из Светославне Цркве? Ја се не бојим овога што сада говорим. Ја се бојим да нисам одоцнио да ово јавим народу. Можда сам ово требао раније рећи. Бојим се одговараћу зато пред судом Божјим. Али све сам рачунао, као и сви савесни људи у овој земљи, да ће се зло ускоро прекратити.

Но зло се не покраћује, него умножава. Плима корупције не опада него расте и ево дођоше воде зла до гуше, како каже Псалмист. Хоће умножено зло да нас удави и са свима нашим историјским и културним вредностима одвуче у пропаст.

Ja чујем Уздахе народне, чујем где се шапће, јер се слободно не смије говорити! Само нас Бог једини може спасти! Па ако нас Бог може спасити онда припаднимо Богу на молитву. И Бог који нас je до сада спасавао од пропасти и одсад ће нам бити спас. Но осим мопитве Богу треба и сами све да учинимо што je у нашој власти, да изађемо из ове помрчине на светлост.

Зато вас позивам, браћо и сестре, да се пренемо, да устанемо и збијемо се у редове, као војска Божија против војске сатанске.Светосавски народ увек се умео сјединити у часовима опасности. Сад je час опасности. Ja вас позивам, као Ваш Патријарх, да заборавите партијске свађе и обзире и да братски брат брату пружите руку.

Светосавска црква и ако je заборављена и понижена од својих сопствених синова, није мртва него жива. У њој je дух Божији, онај силни дух који се јавио Апостолима у виду пламена и вихора. Ако се тај дух због немарности многих био утишао, време je да му се даде маха да дејствује. У Цркви Православној крманош je Свети Сава. A Свети Сава je жив, a не мртав, и чека само заповест од Бога да буди и диже успаване Србе.

A ја као први слуга божји и наследник Светога Саве и мученичких Патријараха српских вичем вам свима. Ha окуп српски народе! Ha окуп не против наше браће друге вере или друге народности, него против безумља и корупције! Ha окуп, српски народе, у име части и образа! Ha окуп српски народе, у име Бога и Светога Саве! Ha окуп српски народе, у име историје твоје и легиона мученика твојих! Ha окуп српски народе на понос младог Краља Петра Карађорђевића! Ha окуп српски народе ради деце твоје и будућности твоје!

Без тога неће ти бити срећна ни Нова Година нити и један дан, нити и један сат. A стиме, ако послушаш глас мој, бићеш срећан у наступајућој Новој Години и кроз све године до краја времена.

Нека би Бог дао да тако буде!   Амин.

39 коментара

 1. Ћирилица ис нот дед!

  Човјече шта је све СПЦ преживјела… Још један доказ да је Цркву Бог створио, а не човјек… Колико год да су била тешка времена, Црква је опстајала…

  • Ali danas su joj Irineji dosli glave.Ni patrijarha ni episkopa jedini jos opstaje Vladika Artemije ostali su vec posptali i kardinali.

    • masoni karageorgiu , nas prvo umoriše na solunu i preko albanije, a nakon toga gurnuše i krvnicima , kao stoku, u klanicu zvanu jugoslavija

     i okupaciju iz koje još nismo izašli.

     seme im prokleto.

   • @[email protected]
    Аписе , не знам да ли ћеш знати да прочиташ овај текст , јер видим , не служиш се ЋИРИЛИЦОМ , али ја , друго писмо не знам па ти овако написах . Врло је интересантна борба бившег владике Артемија за Српство и Српску православну Цркву . Нарочито је интересантна његова борба против наших заклетих непријатеља американаца , које “ напада “ на сваком кораку . И још је интересантније , да је летос баш у тој “ проклетој “ ( по њему ) Америци основао манастир да би , што је дубље могуће , ширио раскол у Српском народу . Логички гледано , да га Амери прогањају , најосновније би било да му не дају визу за улазак у њихову земљу . А они , на да су му дали визу , већ му дадоше и плац да гради манастир и разграђује Српски народ . Па ко је овде луд?

  • Старац Гаврило је „видео“ да га је убио крвацки доктор „Патријарха Варнаву убио је крвацки доктор, са шољицу кафе и то сам видо“

   https://www.youtube.com/watch?v=8G7rAc1qvU8

 2. Boze velik li si,pa si nam dao ovakve umove..izrodice ovaj narod nove Varnave,Velimirovice,Pavla…Otpor djavolu ne smije stati.

 3. 55 г имам ја за ово нисам знао.Комунисти су нам памет попили уништили Историју,корене одакле потичем.Боже мој велики кад ме само прибра себи,опрости грешнику једном.

  • Na redovnoj godišnjoj skupštini Srpske akademije nauka (SANU) akademik i (slovo).. pisac Dragoslav Mihailović rekao je da Srbi rođeni preko Drine i Save, koji danas žive u Srbiji, „u koječemu prosto vuku Srbiju unazad i u propadanje“.
   – Pripadnici našeg naroda rođeni preko Drine i Save nadgornjavaju se sa Srbijancima kao sa najgorim neprijateljima – rekao je on, navodeći da ti Srbi vode računa jedino o foteljama u koje su uskočili, često prezaštićeni, i na nedoličan način, a nikako o poslovima koje na tim mestima moraju da obavljaju.

   On je, u govoru, koji je naslovio kao „Rat Srpske akademije protiv Srbije“ na skupštini SANU, optužio akademike Matiju Bećkovića, Predraga Palavestru, Milku Ivić i Nikšu Stipčevića da vode „tajni rat protiv Srbije“.
   Mihailović je rekao da Bećković i Palavestra, kao pripadnici Krunskog saveta dinastije Karađorđević ne mogu da odustanu od svog jugoslovenstva, zbog koga se danas Srbi mogu pohvaliti da su narod istrošen u nerazumnim ratovima i sklon skorom nestanku.

   On je upitao zašto je u SANU nedostupno razmišljanje o srpskoj nauci o jeziku, dodajući da je to možda zato što tri četvrtine članova SANU ne potiče iz Srbije.
   Marković navodi da se nikako ne sme zaboraviti da su u 20. veku u najveće nesreće Srbiju naterivali, uz Hrvata Josipa Broza, i kriptocrnogorci Aleksandar Karađorđević i Slobodan Milošević.
   S druge strane, akademik Matija Bećković ocenio je za „Vesti“ da je Mihailovićeva izjava jedna od onih koje su same sebi dovoljan komentar.

   – Takve izjave najviše govore o onome ko ih je izrekao – zaključio je Bećković.
   Akademik Predrag Palavestra, ovim povodom, kratko je izjavio da je njemu iskreno žao kada vidi da jedan darovit pisac nema pametnija posla nego da se spušta ispod svog dostojanstva.

   Protivnik Vuka Karadžića

   – Mihailović je u akademskim krugovima poznat kao veliki protivnik Vuka Karadžića i ijekavaca uopšte. To mu je već prešlo u opsesiju i postalo fiks ideja. Zato ne treba doživljavati ozbiljno ništa od onoga što je on prekjuče izgovorio, pošto mu nije prvi put da napravi takav ili sličan ispad – izjavila je za „Vesti“ akademik Milka Ivić.

   • lune , ne budi glup.

    srbi su jedan narod, jedinstven i te podele, koje se uslovno mogu shvatiti na partijski teror primitivaca,
    su nam nametnute od pravog neprijatelja -antihristove judeomasonerije

    a za tvoju informaciju, gospodin palavestra je jevrej.

 4. Огњене, помаже Бог!
  Одличан чланак.
  Братски поздрав од Петра
  E-mail: [email protected]
  http://www.srboslov.info

 5. Домаћин Страхиња

  Бог је велики. Сваки човек ће једног момента у животу то спознати. Паметан и мудар православни хришћанин неће себи дозволити да се то догоди у тренуцима несрећним. Амин.

 6. Наш народ каже“Добар и будала су браћа“.Докле ћемо то бити?Када ћемо се најзад опаметити?Створили и дали смо другима државе који то незаслужују а да нашу државу нисмо до краја створили.И онда се питамо зашто нам се догађа то што нам се догађа?Зашто се стидимо да кажемо да смо Срби? И пред киме се то све стидимо?Пред онима који су направили највећи српски град под земљом?Пред онима који никада и никако нису пропустили шансу да нас што више побију.А требало би да се стидимо оних наших Срба који су нас Србе убијали као да смо мрави.Да.Мислим на Комунисте.На истакнуте другове Крцуна и Ранковића.Срамоте Српске.

  • pa Krcuna nisi trebao da pominjes. svu ostalu komunisticku zgadiju da. Krcuna su ubili slovenci, zato sto je jedini Srbin, koji je branio srpske interese.

   • Кад је Крцун схватио шта је урадио онда су га убили, јер су се бојали њега као од гује.Човек се вероватно бријајући сетио, ало бре за кога ја убијам моје. Иначе Вук је у праву. Не зна се ко је побио више Срба, да ли Крцун, Јова-овај још прети, Ђилас..?
    …Иначе пођите сада К.Михајловом и питајте за Патријарха Варнаву…….

   • Totalna je izmisljotina da je Krcun ubijen !!!!!!!!!!!!!

 7. „A ја као први слуга божји и наследник Светога Саве и мученичких Патријараха српских вичем вам свима. Ha окуп српски народе! Ha окуп не против наше браће друге вере или друге народности, него против безумља и корупције! Ha окуп, српски народе, у име части и образа! Ha окуп српски народе, у име Бога и Светога Саве! Ha окуп српски народе, у име историје твоје и легиона мученика твојих! Ha окуп српски народе на понос младог Краља Петра Карађорђевића! Ha окуп српски народе ради деце твоје и будућности твоје!“

  Nazalost danas nasa Crkva nema takvog coveka koji bi poveo narod protiv izdaje Kosova, protiv ovih nasih politicara koji su na sve spremni radi nekog laznog datuma! Gde je danas Patrijarh? Nisam nikakav pristalica Artemija ali ovo sto radi vrh SPC sada nije normalno! Ovi priznase Kosovo a SPC se ni jednom nije oglasila! Zasto se sada ne organizuje Litija, i sta ako bude krvava? Pa kada je Hristos mogao stradati za istinu mozemo i mi gresni – bila bi nam cast!
  oprosti mi Boze ali mi je dosta pozivanja Pape u Srbiju a zatvaranja ociju kod takvog problema kao sto je Kosovo!

 8. Грешка у самом почетку текста !
  Најцрњу датум у историји српског народа је 1. децембар 1918.године. А све остало је била ПОСЛЕДИЦА тог трагичног датума !!!

  То је јасно и гласно рекао војвода Живојин Мишић :
  „Izveštaj vojvode Mišića kralju Aleksandru po povratku iz Splita:

  „Iz svega što sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..

  Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.

  Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

  Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

  A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti… Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

  Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”

  Zabeležio sekretar vojvode Mišića Milorad Pavlović

  • Домаћин Страхиња

   Када ће доћи време да наша деца уче праву историју србског народа а не да овакве ствари сазнајемо прекасно?

   • На патријаршијском трону наследио је патријарха Варнаву 1938. године. Био је противник потписивања Тројног пакта и писмено је саветовао југословенској влади да га не потписује. После бомбардовања Београда, 6. априла 1941, патријарх се склонио у манастир Раковицу, потом у манастир Жичу, а онда у манастир Острог где су га немачке власти ухапсиле 25. априла 1941.[1]

    Из Острога су га довели у Београд, где је једно време био затворен у затвору Окружног суда. Интервенцијом Милана Аћимовића, шефа квинслишке Комесарске управе, делимично је утицала на ублажавање затворског режима.[1] Страх окупационе управе да би неповољан третман или смрт болесног патријарха у затвору могли да изазову револт у народу, такође је утицао на одлуку да се патријарх пребаци у строги кућни притвор у манастир Раковицу[1], а затим у манастир Војловицу, где је заједно са епископом жичким Николајем био заточен под јаком стражом.

    Немачке окупациони власти су покушавали да патријарха Гаврила и владику Николаја искористе за своје циљеве против опасности од партизана, од чега нису одустали до краја рата. Специјални опуномоћеник за Југоисток Херман Нојбахер покушао је у јесен 1943. да издејствује пуштање на слободу Дожића и Велимировића. Добио је сагласност од Рибентропа, али не и од Хитлера, због њихове улоге у државном удару.

    Како је расла опасност од партизана и Црвене армије, Немци су 14. септембра 1944. пребацили патријарха Гаврила и владику Николака у концентрациони логор Дахау. Тамо су они затворени у посебном делу за високе официре и свештенство (Ehrenbunker), третирани боље од осталих и имали статус посебних заточеника (Ehrenhäftling). У Дахауу су остали три месеца, до децембра 1944. године када их Немци ослобађају на интервенцију Нојбахера, као део погодбе са Димитријем Љотићем и Миланом Недићем. Путовали су заједно са Недићем и Нојбахером у Словенију, где се Љотић и Недић са другим српским националистима (Момчилом Ђујићем, Доброславом Јевђевићем) припремали да воде битку против партизана.

    По завршетку рата, због нове власти није могао одмах да се врати у земљу, него тек 14. новембра 1946. године. Одмах по доласку сазвао је ванредно заседање Светог архијерејског сабора, да би се размотрила нова ситуација у земљи која је била веома тешка за православну цркву.

    Патријарх Гаврило је изненада умро 7. маја 1950. у Београду. Сахрањен је у београдској Саборној цркви, у јужном делу храма, у непосредној близини кнеза Милоша и кнеза Михаила Обреновића.

    После њега патријарх српски је постао Викентије (Проданов).

    • @[email protected]
     Епископ шумадијски Сава : Српски јерарси :
     “ Патрирарх Викентије ( Проданов ) умро је под врло загонетним окилностима , убрзо после заседања Светог архијерејског сабора , на коме није призната тзв. „Македонска православна црква “ . У сваком случају , његова смрт није била природна .
     Умро је 5 . јула 1958 у Београду и сахрањен у гробници Митрополита Михајла у београдској Саборној цркви “ .

  • Vojvoda Zivojin Misic je bio najdalekovidiji,ali nazalost njega nije tadasnja vlast ozbiljno saslusala. Zato i zbog drugih gresaka mi sada ispastamo i nije mi jasno zasto i posle svega zelimo u EU,zasto???

 9. upravo to. da nismo imali onu nezajazljivu masoncinu aleksandra, drugacija bi nam bila istorija. zato je i dobio platu od istih djavola.
  a mogla bi se napraviti neka paralela izmedju trovanja patrijarha Varnave i Pavla.
  vatikan ga je ubio zbog konkordata. p.Pavla da vatikan (demonija) preuzme crkvu, preko ovih prodanih irineja , sto su i uspeli (jezivo).

  • VOANGERES послушај беседу светог владике Николаја жичког о краљу Александру( на 20 година од смрти )којем је био му духовник да би знао какав је заиста био !

   • Владика Николај је саветовао краља Александра да се окане масонске дружбе, после чега је уследила освета браће убиством у Марсеју.

 10. Страхиња – Када Србија постане слободна земља !

  Србија је окупирана земља ! Она нема домаћина од 1817.године.

 11. to je to kad se u Srbskom parlamentu dozvoljavaju nacionalne manjine da imaju nekog prava glasa kao ovde pomenut Ljudevit Auer do dan danas imamo takav sljam u nasem parlamentu a sta je najzalije u njemu i Srbskog izroda od kojih se mnoge slicne izdaje cine i dalje ocekuju tome nikad kraja
  opameticemo se valjda jednoga dana dace Gospod Bog da ispravimo sve te greske i bivse pa tako i danasnje

  SRBIJA SRBIMA SLOGA IZNAD SVEGA

 12. Лазар за Двери и ЕвроАЗИСКУ унију

  – Посланица СВЕТОГ Патријарха Варнаве из 1937. као да је писана данас !
  – Позив Срба на ОКУП је на снази и данас из истог разлога !
  – А извештају Војводе Мишића се ништа битно не би имало придодати, ИСТОРИЈА СЕ ПОНОВИЛА ДО У ДЕТАЉЕ само зато што није урађено све оно што се знало да мора бити урађено јер су то спречили издајници у врху државе !
  – Да ли ће народ дозволити данашњим издајницима да нас издајом одведу у нова страдања !
  – Кукавице се боје да виде крв а непријатељи нас гуше и даве !?

 13. Све се своди на једноставну истину: када год нам вера попусти допушта се страдање. Кад год нам вера јача и када чинимо богоугодне дела , Бог нам притиче у помоћ.

  Ова једноставна истина се одувек понављала кроз историју.

  Свети Патријарх Гермоген(17.век,Русија):

  „Отпали сте од Бога Истине и Апостолске Цркве.Ја плачем,смилујте се на душе своје.
  Заборавили сте завете Вере ваше православне у којој сте рођени,крштени,васпитавани и одрасли.Погледајте како Отачбину туђини грабе и разарају,како скрнаве свете иконе и цркве,како се пролива и како пред Богом вапи за осветом крв невиних.“

  Нажалост, посматрајући људе око себе, комшије,познанике, и већину других
  видим да се ипак мора прво испунити она стара: без невоље нема богомоље.

  А што се тиче ЕУ,НАТО и ватикана и остале жгадије само једно ваља рећи:
  Бог није у сили, већ у правди.

 14. Патријарх Светосавски мора у сваком тренутку да буде најинформисанији чобанин и да зна све.и да вешто наводи своје стадо на добру и квалитетну испашу-УВЕК.овај то није био то се из овог текста да јасно закључити, касно је покушао да реагује,невешто,неорганизовано,као и многи његови предходници-нажалост.

 15. Душан М. Стојановић

  Колико деценија треба још да прође да се ми ПРАВОСЛАВНИ СРБИ опаметимо и да схватимо да са ђаволом нема и несме бити разговора ?!

  Веома ми је драго да ИСТИНА увек на видело излази.

  Србине пробуди се и уздигни главу да завршимо започет посао.

 16. Pokoj mu vječni, ali nazivati domaće katolike braćom, poslije onog pogroma s početka I svjetskog rata u Mačvi i Podrinju…
  Dokle god se srbski narod ne oslobodi tog famoznog „bratstva“ sa najgorim krvnicima, nema mu sreće.
  A nazvati braćom ove naše katolike, srbske krvi žednije katolike i od onih latinskih, katalonskih, irskih, švapskih i kojih sve još ne, to je ono ZLO kojem smo evo živi svjedoci baš ovih dana… zahvaljujući ovim našim nakaradama zvanim episkopi SPC!

 17. Janko , hvala Vam na ovom prepisu pisma Vojvode Zivojina Misica .
  Da li biste bili u mogucnosti da nam kazete , kada je pismo bilo napisano , koje godine ?
  Vojvoda je preminuo januara 1921.

 18. За Лану – Извештај је написан у марту 1919.године.

  Živojin Mišić (1855 – 1921)
  /*
  U martu mesecu 1919. godine, načelnik Štaba srpske Vrhovne komande veliki srpski vojskovodja – vojvoda Živojin Mišić je, na zahtev Regenta Aleksandra obišao Hrvatsku i podneo izveštaj budućem kralju.
  */

  Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
  (Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića)

  „Jugoslovenstvo nije narodnost, već ideologija. Jugoslovenstvo ne može da posluži kao temelj za izgradnju jedne realne državne celine, nego je to fiktivna ideja za koju valja pripremiti teren i naraštaje koji su daleko od shvatanja jedne celine“

  „Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš, stvar je propala. Ništa se neće moći učiniti. To nisu ljudi na čiju se reč možeš osloniti. To je najodvratnija fukara na svetu, koja se ne može zajaziti ničim što bi joj se ponudilo.

  Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

  Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

  A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti… Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

  Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”

 19. Tijana Alimpijevic

  Патријарх Варнава је био упознат са правим краљевим тестаментом, оним који је фалсификовао тзв. кнез Павле. Павле је као британски агент наредио да се ликвидира не само Варнава већ и сви који су знали за овај тестамент. Уосталом Карађорђевићи су узурпаторска групација самозванаца која је побила и покрала Обреновиће за рачун белосветске масонерије.

  • -Čitave zime dovođeni su političari, kojima su davane gratis sobe. Jedne noći čak je celo rukovodstvo SPS, njih 12, sa Ivicom Dačićem, Milutinom Mrkonjićem i Borkom Vučić na čelu, noćilo za džabe, jer je i Nikola Vukanić, zamenik generalnog direktora, visoki funkcioner SPS. Potpredsednik SPO Srđan Srećković i njegova supruga počašćeni su sa nedelju dana besplatnog boravka, a vodi se kao da ga je dobio na nagradnoj igri. Sa 12 članova porodice gostio se i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, pošto je naš direktor član Krunskog saveta. Vladimir Božović,(clan krunskog saveta i mason) je boravio u najluksuznijem predsedničkom apartmanu, a platio je upola nižu cenu (prošao je 63.000 dinara jeftinije), kao da je bio u običnom apartmanu.
   Direktor Premović, međutim, kaže da je odavno praksa da određeni visoki gosti besplatno dobijaju apartmane u „Grandu“.
   – Niko ne istražuje to što je 2005. godine bilo tri puta više besplatnih apartmana. Ovde se radi o revanšizmu Jeremijevića, koji, po Zakonu o turizmu, ne može da bude upravnik hotela sa diplomom VKV konobara, zbog čega nam je turistička inspekcija naložila da postavimo novog čoveka na to mesto. Osim toga, godinu dana njegovog stanovanja u VIP apartmanu koštalo nas je milion i petsto hiljada. Za ovu godinu već je potrošeno 500.000 dinara. To je više nego svi visoki gosti zajedno. Nudili smo mu garsonjeru, u kojima i svi mi stanujemo, ali on nije hteo ni da čuje. Moje je ekskluzivno pravo da odobrim gratis kome hoću, jer sam za to dobio dozvolu od generalnog direktora. Nama je čast da kod nas dođe prestolonaslednik Aleksandar, i to je velika reklama za nas – tvrdi Premović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: http://4.bp.blogspot.com)

Осврт на честитку екуменистичког врха СПЦ новоизабраном папи

Мржња према Православљу, фанатизам и прогони православних, убиства – то је црвена ...

Патријарх Варнава и патријарх Викентије (Фото: Новости)

Службе тровале патријархе

Београд – Иза мистерије смрти двојице српска патријарха, Варнаве и Викентија, крију ...