Еулекс (Фото: AP Photo/ Visar Kryeziu)
Еулекс (Фото: AP Photo/ Visar Kryeziu)

Зашто нас ЕУ панично „саветује“ да се учланимо до 2025. године?

Стратегија проширења Европске уније којом се Србији „индикативно саветује“ да се учлани у савез до 2025. године садржи најмање три велика страха Брисела. Оно што су сви Европљани, као по диктату, назвали историјским тренутком, заправо је моменат огромне панике.

Одустало се, бар формално, од наметања било каквог датума или временског оквира за потписивање обавезујућег споразума Београда и Приштине. Србија и Црна Гора означене су као лидери на Балкану, на које би све друге комшије требало да се угледају. Коначно, по први пут, наведена је нека година – у овом случају 2025. – као „индикативни“ датум могућег уласка Србије у Европску унију. Зашто су Европљани одједном, после толико година (Србија је званично постала кандидат за чланство 2012.), постали великодушни и жељни проширења на Западни Балкан?

ПАНИКА 1 Има ли то везе са признањем Косова? Наравно. Ма колико се Јоханес Хан, Жан-Клод Јункер, Денис Киф и остали европски званичници и амбасадори трудили да Србину у главу утуве то да нико не зна како ће изгледати обавезујући споразум Београда и Приштине, сви они, баш као и Србин, тачно знају шта тај споразум подразумева. Признање Косова! Ништа мање, ништа више. Зашто се онда праве луди? Зато што обожавају стратегију „штапа (Косово) и шаргарепе (чланство у ЕУ)“, али се плаше да више нећемо желети да грицкамо мрвице шаргарепе са њиховог стола.

ПАНИКА 2 Америчка организација за геополитичке и стратешке анализе „Стратфор“ наводи да Европска унија не успева да реши кризу у којој се нашла и да ће до 2025. године још држава следити Велику Британију и „брегзит“.

„Европска унија никада неће повратити своје раније заједништво и ако преживи наредну деценију, наставиће да функционише у ограниченом и фрагментираном облику. Не постоји јединствена политика која може да одговара целој Европи. То је био кључни проблем од самог почетка, а сада је достигао екстремну тачку. Оно што погодује једном делу Европе, наноси штету другом. Уместо Европске уније, Европу ће у наредној деценији дефинисати повратак на велику сцену националних држава. Њихов број ће бити све већи, пише „Стратфор“.

Мислите ли да Американци претерују? Размислите. Да ли Брисел може да се договори око заједничке „европске војске“ која ће представљати брану „малигном утицају“ Русије? Не. Да ли Брисел може да се договори око заједничке политике у вези са мигрантима, пре свега о квотама? Не. Има ли труст мозгова у Бриселу било какав одговор или договор на политику председника САД Доналда Трампа, који жели да их поптуно потчини? Не. Брисел се, дакле, плаши да ћемо схватити да Србија својим чланством треба да помогне разједињеним Европљанима у лажној слици јединства. Зашто бисмо због те фатаморгане платили цену, а ипак готово сигурно умрли од жеђи?

ПАНИКА 3 Русија. „Мигови“. Хеликоптери. Ракетни системи. Подршка у Уједињеним нацијама и свим другим међународним институцијама око Косова. Ноћна мора за Брисел! Ипак, њихов највећи страх од руског „малигног утицаја“ јесте давање дипломатског статуса особљу у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу. Брисел, а поготово Вашингтон, моментално добију аритмију на помен ове теме. Зато треба повећати шаргарепу. Отуда и „индикативни“ датум.

Три страха Европе, а само једна Србија. Вреди ли спасавати Брисел од њега самог?

Изађите из магле. Надам се да сам помогао.

Милан Добромировић

2 коментара

 1. Политичари из Б-русс-ела су само најамни радници, кобајаги „елита“ у ствари пацови који гледају да покраду што више и да се „спасу“ када крене „пројекција“ ХАОС, они знају шта је то, али не одлучују. Оно што је тужно јесте да о томе појам немају ни бели мишеви=обичан народ који сматра да „не треба да се замара“ и „нећу да мислим, то су тешке теме“- ну, шта да се ради, нисмо сви исти-рече Лаборант и посла беле мишеве у смрт.
  Наравоученије: спасити вас неће ријалити нити кладионице, но ДУМАЊЕ!.

  • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

   Dumanje je veliki……..NAPOR …………za BABUNSKE MOZGOVE…….!!!!!!!!!!

   Babunski mozak ima tri osobine:

   Žderi
   Razmnožavaj se
   Dominiraj

   Mozak……..GENIJALACA……..razmišlja……!!!!!!!!

   Problem je u tome……..što su genijalci……..RETKI…….jedan na 100 000 ili milion……..!!!!!!!!!

   OČEKIVATI, DA BABUNSKI MOZGOVI MISLE, JE ISTO……..ŠTO I OČEKIVATI OD SLONOVA DA LETE…….!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Aлександар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић погрешним информацијама о томе колики број Срба живи на КиМ хоће да оправда чин издаје

Окупиране територије – Информације о томе колики број Срба живи на Косову ...

Алексеј Топоров: Албанизација Србије прекорачила границе Космета

Ових дана у Србији је био обележен један од тужних датума, којима ...