"Дугмад" од рафинираног металног плутонијума која су се користила у језгру бомбе "Fat Man" која је бачена на Нагасаки

У Сједињеним Америчким Државама изгубили плутонијум-239

Вашингтон – Запослени Државног универзитета Ајдахо у Сједињеним Америчким Државама не могу да пронађу плутонијум који је био складиштен код њих, саопштила је Нуклеарна регулаторна комисија земље.

Напомиње се да је нестала радиоактивна твар последњи пут на Универзитету Ајдахо регистрована 2004. године, преноси Live Science.

Тада је 14 комада плутонијума-239 од једног грама упаковано у заштитне спремнике, за случај потребе да буде на располагању научницима.

Документи о плутонијуму којег је универзитет био дужан чувати су увек морали бити доступни надлежној државној Нуклеарној регулаторној комисији.

У овом тренутку није познато где би се нестали плутонијум могао налазити, јер се није појављивао у следећим извештајима.

Тајник америчке Нуклеарне регулаторне комисије Виктор Дрикс није могао потврдити да је плутонијум изгубљен или да представља претњу, али је сугерисао да би узрок “нестанка” могла бити грешка у записима, а део је могао завршити на одлагалишту радиоактивног материјала.

Комисија је предложила да се универзитету изрекне новчана казна од 8 500 долара, због немара запослених у чувању радиоактивног материјала и због тога што нису водили тачну евиденцију о плутонијуму.

Напомиње се како један грам плутонијума-239 није довољан за производњу нуклеарне бомбе, али се признаје да би био довољан за стварање базе за прљаву радиоактивну бомбу.

Научници подсећају да су мала “дугмад” од рафинираног металног плутонијума-239 коришћена за језгро бомбе “Fat Man” која је бачена на Нагасаки.

Извор: Live Science

Л. Р./Логично

приређивач: Васељенска ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ердоган зове Путина у помоћ, Трамп жестоко удара

Анкара-Турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном с председником Русије Владимиром ...

САД: Краве ухватиле лопова (видео)

Вашингтон-Стадо говеда-истражитеља помогло је полицајцима из Санфорда, на Флориди, да ухапсе крадљивца ...