Магнетно поље земље, мерено Сварм-сателитима. Црвеном бојом су представљене области са јачим а плавом са слабијим магнетним пољем.

У унутрашњости земље вреба скривена опасност

Магнетно поље Земље мења свој правац сваких 250.000 година. Нова мерења указују на то да би ускоро могло да буде опасних последица по авионе и сателите.

У току постојања планете земље њено магнетно поље је стално мењало свој правац – у просеку на сваких 250.000 година. Последњи пут се ово десило пре 786.000 година и трајало је само 100 година.

Статистички гледано промена правца магнетног поља се поново може очекивати. Јачина земљиног поља опада за око 5% по години. Да ли драматичан догађај онда неоизоставно предстоји?

Научници то не знају. За такву процену су процеси који воде ка промени правца земљиног магнетног поља још увек недовољно разумљиви. Кретања унутар Земље су још увек непознат терен.

Сноп гвоздене струје широк 420 км

Магнетно поље Земље настаје струјањем истопљеног гвожђа у унутрашњости планете. То је јасно. Ипак, научници не знају пуно више од тога.

Мерења европских истраживачких сателита Сварм омогућила су увид у унутрашњу динамику Земље какав до сада није био могућ. Уз помоћ ових сателита магнетног поља научници из Лидса под вођством Фила Ливермора успели су да опазе струјање течног гвожђа на дубини од 3000 км испод земљине површине.

Научници су открили сноп гвоздене струје који се кружно окреће око северног пола у правцу запада – од Русије ка северној Америци. Овај сноп гвоздене струје је широк око 420 км и креће се брзином од 40-45 км годишње. То изгледа споро, али је то ипак три пута брже него друга струјања у унутрашњости Земље.

Најузбудљивији резултат мерења: брзина снопа гвоздене струје испод Русије и северне Америке је протеклих година континуирано расла.

Да ли гвожђе тече и на јужној полулопти?

Оно што Сварм-сателити могу да мере (детектују) су магнетна поља. Обзиром на више сателита у земљиној орбити који из различитих положаја гледају на доле, друга магнетна поља у земљиној кори се могу измерити. На тај начин се магнетна поља могу измерити и дубоко у унутрашњости земље.

Али се на тај начин не може утврдити брзина струјања снопа течног гвожђа. Ипак, постоје и две вруће тачке са веома јаким магнетним пољем. Оне се налазе испод Канаде и Сибира и могу се тачно лоцирати из космоса. Ове вруће тачке се покрећу струјањем течног гвожђа чија се брзина на тај начин може утврдити.

Истраживачи сматрају да и на јужној полулопти постоји сличан сноп гвоздене струје. Али с обзиром да тамо не постоје вруће тачке које би послужиле као маркери кретања, струјање гвозденог снопа се на јужној полулопти не може опазити.

Ефекти промене правца магнетног поља

Научници ове резултате истраживања виде као важну прекретницу у бољем разумевању процеса унутар Земље. Што више разумемо понашање материја унутар Земље то ћемо више бити у стању да предвидимо будући развој магнетног поља Земље, кажу научници.

А то би заиста било од великог значаја. Заокретање магнетног поља земље би имало озбиљне последицеизмеђу осталог и по јачину космичког зрачења које долази до Земље.

Посебно би тиме били погођени путници у путничким авионима који би тада били изложени знатно јачем зрачењу него што је то случај данас. Али би такође и сателити, као и електро-енергетске и комуникационе мреже били угрожени у случају привременог колапса магнетног поља Земље.

Норберт Лосау / welt.de

превод: Милан Здравковић

 

6 коментара

 1. острогорски

  Још ако северњача оде на југ – биће опште забуне. Ал` ту је наш супермен АВ_АВ да предузме мере.

 2. Sjecam se bilo je to prije 250 000 godina,bio je lijep dan,odjednom poce mi mobilni gubit signal.

 3. ре:“Најузбудљивији резултат мерења: брзина снопа гвоздене струје испод Русије и северне Америке је протеклих година континуирано расла.“

  У Русији брзина расте а у Америци пада. Куршуми лете по Америци и деца спавају у кадама.

  Трули запад пропада а мајка Русија цвета. Што је уједно и поента овог и сваког другог чланка на овом глупавом сајту, где се газде крију, импрсума нема објављеног, не пише ни ко ово плаћа, али се добро зна:

  ФСБ.

  Распаљот.

 4. Погледајте на јутубу РАВНА ЗЕМЉА
  Мноштво дооказа да је земља равна и да се не врти око своје осе.

 5. Како су они дошли до тих „лудих бројки“!? Научници све раде на основу њихових претпоставки. Земља је РАВНА. То су људи знали пре 500 година, а онда су нам потурили масона Коперника Николу и хелиоцентрични систем. Нема од тога ништа, само плаше људе.

 6. Промјена полова Земље и будућност бијеле расе http://katehon.com/sr/article/promjena-polova-zemlje-i-budutshnost-bijele-rase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Прес)

Ове године би могла да се роди прва беба са троје родитеља

Лондон – Ове године у Великој Британији могло би доћи до револуционарног ...

(Фото: Удружење "Феликс Милекер")

Вршачке кругове правио прачовек, а не ванземаљци?

Вршац – На пољанама недалеко од Ватина и Влајковца, села код Вршца, ...