Време је да разумемо Време

Да л` смо преварени или смо превидели?

Пронађен је проблем због чега нисмо разумели „време“, а затим је уследила дефиниција. Једноставност стварно зна да збуни и најпаметније.

ВРЕМЕ ЈЕ ДА РАЗУМЕМО ВРЕМЕ

7527 – Александар Ђ. Манојловић –

Објаснио га је Аристотел, Галилеј увео у науку, Њутн објаснио да се у езотерији другачије доживљава, ми га свакодневно користимо на исти начин до данас. Шта је време, зашто нас лажу да се не зна? Откуда потурише „простор-време“…

Теслина несмотрена изјава новинарима – да хлади етар и прави струју, избезумила је банкаре. Схватили су да оно што су њихови преци пљачкали вековима, сада може да се истопи преко ноћи. Још важније, изгубили би моћ.

На предлог младог банкара Баруха преко Опенхајмера, налазе „талентованог“ младог научника коме плате да смисли теорију која ће одвући пажњу научне јавности од бесплатне енергије. Тако је настала „теорија релативитета“. Етар је избачен из периодног система, у школе и академије се уводе посебне комисије које сваки покушај рада на принципима бесплатне енергије, прво кажњавају етикетом „квази-наука“, а затим убијају.

Људи морају од нечега живети, па данас следбеници теорије, за плату, испирају људима мозак са „простор-време“ како би одржали моћ мејн-стим науке која је опет у служби капитала и моћи. Они морају да лажу јер им је то посао. Ми који нисмо плаћени, имамо право да говоримо истину, барем док не плате да поступимо другачије. Али ево о чему је реч.

Сви знамо да килограм мери тежину, метар дужину и да било која мера само мери. Е сад, хајде ми објасните поступак прављења гвожђа, помоћу килограма. Објасните ми квалитет воде помоћу литра, или врсту ткања неке тканине помоћу метра. (!?)

Наравно да је питање несувисло. Тиме се бавимо само за паре. У било ком мерном систему – мере су „задужене“ да м е р е. Шта више, мере су елементи стандарда, а он омогућава да нпр. српска задњица паше на енглеску клозетску шољу.

Како смо онда дошли у ситуацију, да од мере „време“ (t) тражимо све одговоре? Па време је само колатерална штета, јер је интелигентно употребљено у „теорији релативитета“. Они који тврде да је Ајнштајн глуп, само су пакосни. Он је урадио управо то, својом теоријом – навео је учене људе, да забораве да је време само мера. Да лудило буде веће, њу користе сваки дан када погледају на сат. Неки су вероватно били опоменути, неки су можда прошли и горе, било како било од тада нико нема поима шта је време. Тада се фалсификују изјаве великих, па је Св. Августину вероватно уметнуто у уста – „кад ме питате шта је време… не знам, а када ме не питате ја знам. Тада су извитоперили Сер Њутна, који је јасно разликовао езотеријско време од земаљског времена. Њутн није ништа грешио, само је према потреби прилагођавана његова изјава како би збунили ширу јавност.

Што се тиче Ајнштајна, морално и етички, није у реду, али Ајнштајн је завршио моћан посао. Банкари су платили да злоупотреби своје знање. Прича да ли је он то украо од Милеве, која се бавила теоријом релативитета античког доба, како је све то спаковао, мањег је значаја. Питам се, шта би Ајнштајн направио, да смо ми, обичан народ имали пара да платимо. Ко ће знати. Али шта је време, наговестили су нам Аристотел и Галилеј.

Од када је Галилеј први приказао време као основну физичку величину, мерљиву и способну да математички повезује огледе, а Аристотел је описао – време као меру кретања, у опису промена – време је дефинисано као мера. Од тада до данас се искључиво тако и користи. То зна свако ко погледа на сат.

Шта мислим о глупости оних који се не стиде да изговоре „простор-време“ још и да га јавно дефинишу где се време уводи као димензија? Кратком дигресијом, желим указати на конотацију личног виђења.

Као момци користили смо у жаргону неке изразе, које смо измислили да би себи придали значај и да би избегли оно чувено „овај“, „ммммммммм“ и слично. То се иначе дешава у свим језицима познато као сленг. Користили смо речи попут „хозн“, „блајбингер“, „бундловане гејзлице за пруфундисање које раде на принципу периминизатора“ и слично. Али то је улични жаргон и служио је за забаву и да будемо духовити пред девојкама.

Сложићете се да је тако што, у науци недопустиво. Знам за онај део где смо сами криви јер смо, као јавност, „обезбедили пристанак“ да „звања“ и „дипломе“ користе термине које сами не разумеју. Код нас се тачно знало шта значе ти смешни изрази па је „хозн“ значило је нешто растегљиво, опуштено а „разгребач за виолину“ било је оно средство што се маже преко жица виолине да би свирала, али чак ни у шали нисмо користили неки термин за који немамо објашњење. У таквој ситуацији користили би узречицу „овај…како се зове?“.

Шта мисле о нама обичним људима, када им то полази за руком? Можда су поверовали Дучићу који је одавно рекао – да људи нису толико лоши колико се мисли, али да су глупљи више него што је могуће уобразити“. Да ли је Јован Дучић у праву, не знам, али знам шта је време.

Шта је време?

ВРЕМЕ ЈЕ МЕРА ПРОМЕНА

Ако нема никакве промене, онда не можемо да говоримо о времену тј. када је A=A онда је t=0 – такву ситуацију називамо србски – СТАЊЕ

Шта је промена?

Промена је било какво одступање претходног у односу на наредно стање тј. када

ПОСТУЛАТИ ПРОМЕНА:

 1. Постоји три основне врсте промена: Континуалне, дискретне и цикличне. Исти је број основних ПРОЦЕСА.
 2. Када дође до промене, онда се та промена објашњава ПРОЦЕСОМ а мери ВРЕМЕНОМ. Случај када је онда је t=n
 3. У нашој реалности где доминира енергија, промене су неминовне, неке од њих узрокује и човек. Човек је завистан од промена, и жели да сазна само три ствари везане за њих:
   1. Какав је ток промене (улаз, интеракција, излаз):
    1. који су чиниоци узроковали промену,
    2. до какве је интеракције тих чиниоца дошло и
    3. каква је нова појава произашла из промене
   2. Какве ће последице донети и
   3. Колико трају?
 4. ПРОЦЕС може да објасни промене али не може да их мери, ВРЕМЕ може да мери промене али их не може објаснити.

Промену је могуће разумети, само ако се искаже путем ПРОЦЕСА као што дужину трајања промене једино разумемо ако се искаже ВРЕМЕНОМ.

ПРОМЕНА ПРЕТХОДИ СВАКОЈ ПОЈАВИ. Време ће, као и до сада бити од помоћи за одређивање трајања било какве промене, али на питање каква је то промена, одакле и томе слично, могуће је одговорити само уз помоћ ПРОЦЕСА.

Дакле, процес је општи образац помоћу кога је могуће, када знамо чињенице, специфично објаснити било коју промену. Такође ваља разликовати три основне врсте процеса који се посебно примењују сходно трима врстама промена:

 1. Континуалне (са непрекидним током)
 2. Дискретне (са током низа индивидуалних корака)
 3. Цикличне (понављајуће)

Документ, који пружа одговор на сва три поменута питања људи: врста, трајање и исход промене, назива се

ПРОЦЕСНА ДЕКЛАРАЦИЈА. (Табела 1)

Табела 1-Процесна декларација представља документ (П.Д.) који објашњава (Д)

 

 

ДАКЛЕ, ЉУДЕ НЕ ЗБУЊУЈЕ ВРЕМЕ ВЕЋ ПРОМЕНЕ.

На питање – какво ће време бити сутра – нико неће остати збуњен, то знате и сами. Ово се односи и на све примене времена у свакодневном животу. Али у науци је ствар другачија.

Спојити простор и време груба је философска грешка

Дакле, погрешно је рећи „простор времевећпросторне промене“. Сваком је јасно да унутар неког простора стално долази до промена које се дешавају за одређено време.

Али да време прогласимо за четврту димензију (!?) је обезвређивање логике. Говорећи у лично име, нисам пронашао ни један ваљан разлог да прихватим тако кардиналну грешку и учествујем у злочину над сопственим умом. Димензија је нешто сасвим друго од онога како је дефинишу. Али о томе други пут.

Зато када вам причају, не само о времену, већ о било каквим променама, питајте их да вам пруже ПРОЦЕСНУ ДЕКЛАРАЦИЈУ. То је обавезујуће, јер нас доводи у ситуацију да причамо само оно што знамо, па је могуће – кажу мудри – да ће настати велика тишина.

 

 

Александар Ђ. Манојловић

 

Александар Ђ. Манојловић: Време и разумевање времена

31 коментара

 1. Колико смо подложни сугестији и хипнози… Нисам необразован, али признајем да сам на ово гледао са оне друге стране, ајнштајновске.

  • Захваљујем на подршци

   Александар

   • Ко је једном био на Светој Гори и живео неки дан у неком од манастира попут Св Пантелејмона, по биолошком или ти „Византиском“ а ја би рекао нашем начину мерења „времена“, схватио би да тај сат, живи по нашем биолошком сату, те никако не може да се примени у свету, где сат ради за рачун техничког времена.

    Међутим, Бог чини своје. Време се убрзало, јако. У последњих десетак година, неких 30%так посто већ, те данас, време техничко пада у воду, јер, за исто време, радник не може направити исти број сијалица, као и пре десет година… Итд…

    Увести биолошки часовник. Иначе, наши стари до пре једног колена, деде нпр.на селу су живеле тако. Лети су више радили, зими више одмарали. Кад је дан белогдневица, дужи, сат им је био дужи. Кад је дан био краћи, сунце мање сијало, 1сат им је био краћи. Дакле, 12 сати дана и 12 сати ноћи, наши стари су мерили по сопственом биолошком сату. Крава им није имала сат. Она би рекла мууу, и они би знали или да је жедна или да је гладна, или нешто друго. Тако и наши стари, ослањали су се на себе.

    Међутим, ту привилегију, Бог је дао Србима. Остали баш и немају среће да имају четри годишња доба и тако дивне услове за биолошки часовник…

    итд..

    • @ срб03122010, поштовање
     Не само Срби, биолошки сат имају и други људи. Сада, они људи који су нељуди, покушавају да поремете ту људску особину разним зачкољицама, као што је на пример увођење Зимског и Летњег померања казаљке сата. Вештачки, од истинитог праве неистину. Људи су се навикли, нико на то више не обраћа пажњу. Један мој колега из Румуније и дан данас свој ручни сат држи по старински и не ферма те промене. То је једини случај за који знам, сви смо ми хтели не хтели подлегли препоруци Великог Брата.
     Некада сам могао у минут тачно да се пробудим ако увече то замислим, и ако нисам превише попио.

 2. Хвала за одличан текст и отварање очију за очигледно.

 3. Bravo drugar.. najzad …

 4. @ Александар Ђ. Манојловић,
  Подршка од мене. Нисам баш најбоље схватио, али ми се свиђа што си против банкара.

 5. Па, подршка и од мене.
  Простор – време увек имало невидљиве и климаве ноге.
  Не могу да кажем да сам све разумео, али могу да кажем моје мишљење.
  Време не постоји ни као облик ни као појава. Постоји реч време којом означавамо нешто бестелесно, имагинарно и меримо казаљкама од гвожђа које се окрећу око гвоздене осовине покретане гвозденим еластичним опругама. Данас мало другачије, али ја ипак више волем механички клик-клак.
  Човек је увео појам и меру времена као потштапалицу прво свакодневног живота, зато сматрам да је прва временска мера био – дан, јер је човек прво схватио мењање дана и ноћи. И онда се једно јутро пробудио и рекао
  – Од оног момента када сване па до ноћи, је време које ћемо звати -дан, а касније је, пошто је грандоман по природи, отишао и шире и стигао до светлосне године.
  За разлику од времена, иако ни простор не постоји, то што зовемно простор може бити празно или испуњено колачима. Убрзо је човек увео појам добро јутро и лаку ноћ, понекад и пре него смркне, јер је знао да је време. Као што се и непостејећа ствар коју зовемо време и која није никаква материјална ствар, може испунити коолачима, тако се и време може испунити – на пример – ваташ зјале. Е, само што тада време кажњава. А још касније, када је покушао да дефинише време као нешто материјално, човек се тотално забунио.
  У суштини, колико ја сватам, а јасно да не схватам превише, постоји само материја. А све остало је чоек додао да се не судара са том материјом без везе.

  Ако то пише горе, онда се слажем 100%, а ако не пише, шта ја могу.
  Ја вас свеједно подржавам.
  Заиста чврсто написано!
  Када сам видео 100% подршку, идем и ја.
  Косовац је ту дао најделикатнији одговор.
  Истанчано и великосветски.
  Ипак, о времену се може расправљати као и о религијама.
  Ако оћеш веруј а ако нећеш…истекло ти време.

 6. Да не останем не доречен, јер то се мени често догађа,
  Господине Манојловићу
  написали сте генијалне ствари у вашем кратком чланку!

  • Gospodine Krez, Vreme ne postoji u ezoteriji. Samo vecni trenutak. Covek je veoma slozeno bice, pa kada pokusa ga dozivi vreme kroz sebe, ono ne postoji, vec samo vecni trenutak. Ako ste slusali svestenika kad izgovara JESTE i BICE , odnosi se na to kako dozivljavate vreme iznutra. Hocu ga kazem da ste u pravu sa tog aspekta, zato sam napomenuo Njutna i Sv. Avgustina.
   Nadam se da sam pomogao i zahvaljujem na podrsci

 7. Prostor i vreme su nespojivi pojmovi! Svaka cast autoru, da li postoji neka knjiga koju bi mogli da nam preporucite? Mozda i nesto sto ste vi pisali? Hvala unapred!

  EVO I POTVRDE OD BRACE RUSA DA JE SVE STO JE GOSPODIN ALEKSANDAR PISAO ZIVA ISTINA:
  https://www.youtube.com/watch?v=mYSFTtMX2Nk

  • Хвала на интересовању. Што се тиче књиге, управо је пишем, надам се да ће до краја године, ако бог да, бити објављена (огласићемо на Васељенској).
   Хвала на подршци.

 8. Време је људска творевина „савременог доба“ у овом облику. Срби имају то праћење догађаја од давнина(тврди се да је српски најстарији колодар-календар). Цикличност појава је ту давно примећена, а све се на крају своди на трен,који има вечно трајаље. У сваком случају овај текст заголица тренутно стање многих људи,који о томе ич знају или се тиме баве и размишљају.

  • О томе најбоље сведочи „Древни календар Србски“ – Слободана.М.Филиповића. Ту је све објашњено.

   • Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

    E, jebi ga……..!!!!!!!!!

    Ne sviđa mi se …….ni Sloba, ni izmišljeni Aristotel i Avgustin……..ni Njutn neznalica, ni Ajnštajn neznalica………niko…….!!!!!!!!!

    Vreme je previše tvrda kost…….za bilo čije zube……!!!!!!!!!

    Ajnštajnovo „vreme“…….ruši Maksvelovu teoriju kretanja transverzalnih EMT…….!!!!!!!

    Pošto su obojica Zapadne „ikone“…….svi, mudro, ćute…….!!!!!!!!

    Koga ćemo koknuti…….Maksvela i Pointinga……..ili Ajnštajna……..???????????

 9. Aleksandre, da li bi bio ljubazan da na Vaseljenskoj objavis tekst „Tajana postanja“?

 10. Светодар

  Здраво живо. Све је јасно, сјајно објашњено, србски, да те цео свет разуме (ако хоће). Имам само једну малу сугестију, да се „љути“ математичари не нарогуше још више, због записа. Код њих је увек А=А и не мож’ бити А≠А. Зато је можда боље да се каже: ако је А=А1, онда је т=0, нема промене и то је стање. Ако је А≠А1, онда је т=…, итд. као што је већ речено.

 11. мајсторе, јел благословено да се постави пар питања? мени пар појмова овде нису јасни

  • ево питања, а ти како налазиш за сходно. у сваком случају хвала на одвојеном „времену“.

   Због чега је уопште битно да се време разуме? Чему та мистификација и ломљење копаља око тога? Свакако сам за напредак у науци и треба све да се преиспитује.

   Мени често помогне да разумем неку појаву/појам ако могу да обухватим и разлоге за злоупотребу. Која је овде опасност од погрешног схватања? Дакле, шта је нејасно око времена и где је његова злоупотреба?
   И шта је то езотеријско време?

   Могуће је да мешам бабе и жабе али ипак:

   Време повезујем офрље са 2 ствари.

   1. Време као појам трајања (мера за живот, владавину, историјске догађаје) и
   2. време (моменат) као тренутак деловања (сетва, обреди, итд).

   Време/трајање) ја лично повезујем са трајањем од изласка сунца, до изласка сунца други дан. Библијски дан је од изласка до заласка сунца. Часовник га мери од поноћи до поноћи, не знам зашто.

   Време/моменат ми изгледа овако: Повезано је са космичким утицајима однос земље према сунцу (опет обртаји земље око сунца). Након што се испуне одређене астрономске појаве, наступа време сетве или обраћања боговима или шта већ. Опет везано за кретање сунца-месеца-земље.

   Е сад: Шта је фрка ту сад око нечега неухватљивог као ваздух или светлост. Како меримо и параметре ваздуха и светлости а не можемо да меримо време? Па зар не протичу дан и ноћ? Има промена, има проток, јединица времена 365 дана. Ок, дан на јупитеру није исто што и дан на земљи, па и година исто. Занимљиво би било како се човеков унутрашњи сат понаша изван земље или сунчевог система – ако би тело могло да опстане у тим условима. Или… уф…како би сат човекове душе функционисао изван земље или сунчевог система?! Када се каже да време не постоји – у шта сам склон да поверујем само уколико мислим изван времена планете и сунчевог система па и целе наше галаксије. Али опет и на крају све се обрће око неког супер сунца и наше милијарде година су секунда тог времена. Дакле, ипак мислим да има времена, али наше време се готово и не помера, у односу на то супер време неког супер сунца.

   Даље, неко етар/енергија удаљава од нас, убацивањем појама простор/време. Ок да неком није у интересу да се из етра добија енергија, али чиме се ту квари рачуница убацивањем простор/времена?

   Ал да не млатим даље, објасни ми први део, па те у знак захвалности нећу мучити са другим делом питања, које је још горе.

   • ах па да, сигурно си био негде на слави, Ђурђевдан је (честитамо свима). Нема везе, није хитно…(ал је ипак битно)

    • Pročitajte „Vreme i razumevanje vremena“ – gde sam kroz intervju pojasnio pitanja koja vas muče. Nalazi se u srodnim vestima odmah iznad.

     • важи, хвала

     • па, прочитао сам. и мораћу више да се позабавим тим, јер тема је интересантна, како због употребе тако и због злоупотребе.

      али нашао сам ствари по којим сам верујем препознао с ким говорим. ове речи врло добро разумем и ту се слажем 100%. неке од њих си сложио као пословице.

      – – – Конкретно, некада су људи подстицани да сами дођу до закључка, отуда је митологија служила вежбању ума, како би се дошло до драгоцених личних искустава. Увек је остављан простор да појединац сам дође до закључка. Данас је људима све „сажвакано“ и опет се мало зна, шта више, незнање је веће него икад.

      Све је другачије када функционишете без „мисаоне протезе“ на „сопствени погон“.

      Едуковани или корисници „мисаоних протеза“ су последица активности хуманистичког принципа, по коме „учени инвалиди“ морају добити потврду надлежних да би им се знање уважило. У таквом окружењу лично мишљење је јерес.

      када човек случајно погреши, има прилику да нешто научи из грешке. Ако свесно злоупотреби знање – човек постаје демон.

      Човек прво доживи реалност, а затим описује доживљај а не саму реалност.
      Наши доживљаји су одраз наше природе а не реалности која се догодила.

      Права наука, мора да изнађе начин да најкомпликованију ствар објасни тако да и малоуман схвати. Само је онда у служби народа

      Можда треба веровати мудрацима, ако не због знања оно ради здравља душе. – – –

      текст „невидљиви архитекта“ о генима и епигенетци ми је близак, читао сам брус липтона и његову „биологију веровања“ и „интелигентне ћелије, како искуство мења наше гене“.

      желим ти још више успеха у раду. надам се да ће још више људи чути за тебе. и наравно, чувај се да те не сликају негде када возиш бицикл па кренеш да шутнеш керче које ти се закачило за ногавицу.

     • Biti prilagođen u bolesnom društvu........nije znak........dobrog zdravllja

      I, šta bi sa vremenom……….opet se izmigolji…….i ostadoše prazne reči…….???????????

      Mozak = lopata govana

      Duša = popovska proteza za lakoverne

      Mudraci = štreberi i laprdala

      Vreme……….nejasan pojam………od sada do večnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска ТВ)

Путеви Србије: Могућа поледица, понети зимску опрему

Београд – Предузеће „Путеви Србије” вечерас саветује возачима да без зимске опреме ...

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

„Промене Устава ће се догодити… Занима ме шта се дешава“

Београд – Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да су промене Устава ...