(Фото: Фонет)
(Фото: Фонет)

Брнабић: Чињеница да нисмо ближи Русији

Београд – Београдски безбедносни форум, на коме су били и високи званичници из региона, ЕУ, Немачке и НАТО, протекао је углавном у знаку односа Србије према Западу и према Русији.

У евроатлантским дипломатским круговима постоји велико негодовање због односа Београда према Москви, посебно због учешћа у заједничким војним вежбама, које су по тим проценама уперене директно против чланица ЕУ и НАТО.

Међутим, то негодовање није било испољено, јер и даље важи процена у западним круговима да је боље Београд држати уз себе него ризиковати пад проевропске власти због превеликог притиска или њен заокрет ка Москви.

И даље се сматра, наводно, да би у садашњим околностима, поствучићевска влада могла бити само проруска. Када је реч о учешћу у војним вежбама са Русијом, податке о томе саопштила је премијерка Ана Брнабић, која је на форуму учествовала заједно са званичницом НАТО – заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер.

„Од 16 међународних војних вежби у којима смо учествовали прошле године, девет је било са САД, а две са Русијом. Слична ситуација је и у текућој години у којој је већина војних вежби одржана са земљама које су чланице НАТО. Само је перцепција да смо ближи Русији, али перцепција је једно, а чињенице нешто друго. Бројеви показују да смо искрено посвећени војној неутралности“, казала је премијерка Србије. Пријатељски односи који везују Србију и Русију, према речима премијерке Брнабић, не би требало да представљају препреку унапређењу односа са НАТО, које је окарактерисала као одличне.

„Русија је наш велики пријатељ са којим нас везују религијске, културне и економске везе. Међутим, бројне компаније из земаља Европске уније такође послују са Русијом, тако да не видим препреке да се ово пријатељство прекида“, навела је Брнабић.

НАТО сматра да земље имају право да одлучују о својим безбедносним везама и сматрам да постоје начини да размишљамо о будућности као партнери и да проширимо могућности за сигурност и безбедност. Узбуђена сам да преговарамо нову фазу ИПАП, јер ту можемо да обогатимо и ојачамо сарадњу, казала је Готемилер, преноси ФоНет.

Према њеним речима, међу савезницима НАТО постоји забринутост због безбедносних изазова које је учинила Русија, попут заузимања Крима или Донбаса.

Русија приликом вежби често шаље погрешне поруке недовољне транспарентности и предвидивости, што чини савезнике НАТО нервозним, али желим да нагласим да смо предани дијалогу са Русијом и поздравили бисмо да имамо што више области сарадње у обостраном интересу, рекла је Готемилер.

Нико не жели, не дај Боже, сукоб, указала је она. Готемилерова се одвојено састала и са председником Србије и министром одбране, а сличне бројне састанке имали су и други учесници форума.

Тако је директор Генералног директората за политику суседства и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон рекао на састанку са министарком правде Нелом Кубуровић да напредак у поглављима 23 и 24 пажљиво прате све државе чланице Европске уније и поновио да су та поглавља од пресудног значаја за целокупан приступни процес Србије.

Председник Вучић је разговарао са изаслаником за Југоисточну Европу Министарства спољних послова Немачке Кристијаном Хелбахом, и заједничка оцена је да су односи Берлина и Београда на највишем нивоу.

Велики притисци због Руског центра

Дачић је истакао и да питање статуса запослених у Српско-руском хуманитарном центру није решено због тога што постоје велики притисци и што се то питање политизује, преноси ФоНет.

Ми не желимо да то питање постане предмет политичких спорова. Треба да се реши на начин како је то уобичајено и у складу са Бечком конвенцијом и надам се да ће се то брзо решити, рекао је он.

Ј. Лукач – В. Јеремић / Данас

6 коментара

  1. „У Нишу се налази америчка војна болница, са најсавременијим операционим салама, са најмодернијим уређајима, која је тенутно затворена и конзервирана. Због тога се од Србије тражи да затвори Руско-српски хуманитарни центар у том граду, устврдио је Вилибар Ерић.
    http://srbin.info/2017/10/12/u-centar-vilibard-eric-otkrio-amerikanci-su-izgradili-najsavremeniju-vojnu-bolnicu-u-nisu-video/

  2. Ускоро у Призрену

    Усташе и хомосексуалци никада нису били нити ће бити блиски србији и русији

  3. lezbaco bolje se dovati vucica da ti malo rasturi guzu, pa onda seri do mile volje.

  4. Па тај зна само да грокће. А да би пропевао, то мора србски народ да се постара, па ће и пропевати шта је до сада радио и колико коферчића је проарчио на штету овог народа.

  5. To je privatno misljenje jedne nastrane Hrvatice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

НАТО (Фото: ЕРА)

НАТО не одустаје од понижења и притисака на Србију

САД и УК преко НАТО пакта и ЕУ деценијама чине све да ...

Необична појава на небу изнад Русије (видео)

Москва-Становници неколико региона европског дела Русије ноћас су приметили необичну појаву на ...