(Фото: Шатерсток)
(Фото: Шатерсток)

Делави: САД наставља да подржава Косово као независно

Окупиране територије – Амбасадор САД на тзв. Косову Грег Делави изјавио је данас да САД настављају да „подржавају Косово као независну и суверену државу“. Шефица канцеларије ЕУ на тзв. Косову Наталија Апостолова је нагласила континуирану подршку Уније шиптарској влади и људима у решавању највећих проблема у привреди, образовању и увођењу владавине права.

Он је после састанка с новим премијером Косова Рамушом Харадинајем казао да тзв. Косово нема времена за губљење, и да су приоритети САД исти као и раније – побољшање владавине закона, економски развој и регионална сарадња.

„Наши приоритети су као и раније. Позивам све лидере да државне интересе ставе испред личних. Време тече и немамо времена за губљење“, указао је Делави.

Тај амерички дипломата је био први страни званичник с којим се састао нови тзв. премијер Рамуш Харадинај, који је данас званично преузео дужност.

Подршка ЕУ шиптарској влади у решавању проблема

Шефица канцеларије ЕУ на тзв. Косову Наталија Апостолова је у разговору с новим премијером Косова Рамушем Харадинајем нагласила континуирану подршку Европске уније косовској влади и људима у решавању највец́их проблема у привреди, образовању и уводјењу владавине права.

Канцеларија ЕУ је саопштила да је Наталија Апостолова најавила писма премијеру и министрима у којима ће навести приоритете ЕУ и како ЕУ може допунити решавању питања важних за народ.

Премијер Харадинај захвалио је за подршку ЕУ Косову и навео да ће се његова влада фокусирати на спровојење Споразума о стабилизацији и придруживању као кључног документа којим се успостављају односи Косова и ЕУ.

Поздравио је најављена писма министрима као средство за помоц́ у обликовању владиних секторских политика, пише у саопштењу.

Харадинај се обавезао да ц́е сарађивати са свим заједницама на Косову како би се осец́але једнаким и пуноправним члановима косовског друштва.

Саговорници су се договорили да наредних дана заједно буду домац́ини састанка са свим шефовима мисија ЕУ на Косову о детаљном плану Владе да подстакне односе тзв. Косова и ЕУ.

Бета

3 коментара

  1. По истом принципу САД ће ускоро, врло ускоро моћи да подрже и Каталонију а онда ће кренути редом домино ефекат.

  2. AKTUELNO: Patriotska borba za zdravu Srbiju – Boško Obradović i Milan Stamatović (13.09.2017)

    https://www.youtube.com/watch?v=eVGp-rfoE4c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Стејт департмент (Фото: Ројтерс)

Стејт департмент: Предузећемо чврсте и одговарајуће мере уколико Асад покрене војну акцију на југозападу Сирије

Вашингтон – САД ће предузети „чврсте и одговарајуће мере“ као одговор на ...

И Трамп признао: Крим је руски

Вашингтон – Председник САД Доналд Трамп рекао је лидерима Г7 да је ...