Александар Вучић (Фото: Јутјуб / СНС)
Александар Вучић (Фото: Јутјуб / СНС)

Диктатор који треба Западу

Београд – Српски премијер Александар Вучић је егоманијак са ауторитарним начином владања који у овом тренутку треба Бриселу! Овако би се у најкраћем могао сажети коментар који је објављен на „Шпиглу“ онлајн, а чији је аутор дописник немачког медија из Будимпеште Кено Ферзек.

„Вучић, који постјугословенском Србијом влада са толико моћи као Милошевић пре њега, тек је парадни пример ауторитарно-популистички-националистичког лидера у једном региону који у новим условима европске и светске политике све више скреће са пута демократије и владавине права“, оцењује аутор „Шпигла“.

У тексту се констатује како у свим земљама западног Балкана владају „ауторитарни политичари и корумпиране клике“, а доста простора је посвећено управо анализи првог човека српске владе. Тако се констатује да се Вучић „радо издаје за ватреног обожаваоца ЕУ и њених вредности“.

„Бивши министар пропаганде диктатора Милошевића с гуштом наступа као апостол помирења у региону Западног Балкана“, наводи аутор, примећујући да „Вучић зна и друкчије“,

Указује на Вучићеве „честе маркантно-егоманске опаске на адресу опозиционих политичара, неистомишљеника и независних медија које су пуне латентних, али сасвим озбиљних претњи“.

Не памти се да је један утицајан западни медиј објавио овако директан и оштар коментар на рачун председника српске владе, којег западни званичници, међу њима и немачка канцеларка, јавно уважавају.

Како су медији често увод у званичну политику, намеће се питање да ли је овај „Шпиглов“ коментар почетак хлађења односа према Вучићу и његовом начину вођења Србије коју су западни званичници до сада тетошили, и кроз личне односе и преко благонаклоних извештаја о напретку у евроинтеграцијама?

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић не верује да је реч о заокрету, нити да има елемената и потребе, са становишта интереса Брисела, за било каквим променама политике према председнику Владе Србије.

„Мислим да је Вучић управо такав какав јесте и какав је описан у тексту и даље потребан Бриселу, зато што ЕУ има само један једини приоритет, а то је дијалог Београда и Приштине. У том процесу Вучић даје више него његови претходници, а на политичком хоризонту Србије се не види ко би тако ревносно испуњавао те задатке“, констатује Јакшић.

Оваквом закључку дугогодишњег коментатора и једно време и главног уредника београдске „Политике“ иде у прилог и опаска „Шпигловог“ аутора да ЕУ, када је у питању Србија, очекује „нормализацију односа са Косовом коју треба да погурају Вучић и Хашим Тачи“.

И Мило на тапету

Није само Вучић био на тапету „Шпигла“. За црногорског вишедеценијског лидера Мила Ђукановића се констатује да води земљу „као приватну фирму, заједно са породичном и ортачком кликом“, док се Никола Груевски толерише, јер је Македонији намењена улога „бедема“ ка Грчкој. За Хашима Тачија, саговорника Београду у нормализацији односа, примећује се да и даље није испитано његово „учешће у ратним злочинима“.

Допуњено издање биографији

Бошко Јакшић примећује да је анализа „Шпигла“ само „допуњено издање Вучићеве политичке биографије“.

„Уосталом, ми у Србији све те замерке, то полако увођење ауторитарности у јавни живот, боље знамо од било ког страног аналитичара. Али то Брисел не интересује. Они се себично понашају и док год Вучић буде радио на домаћем задатку – нормализацији односа Београда и Приштине – што је еуфемизам за признање Косова, дотле ће га толерисати“, констатује бивши главни уредник листа „Политика“.

Ј. Арсеновић / Вести

4 коментара

 1. Лазар Хребељановић

  Овај горе на слици је терориста, и његова терористичка организација звана СНС мора се неутралисати и то физички !

  • DEPRESIJA: Kad gospodin gologuzan........uvidi.......da mu krv, još uvek, nije........plava

   Hajde Lazo pošalji svog najboljeg viteza………da sredi Murata!

  • Није педер проблем,проблем је ошамућена и ријалитизована руља.Нормалан народ је у мањини,тако да ту лека нема.Једино може бити нека побуна,ако се направи дил са навијачима,само треба наћи десетак килограма хероина за вође навијача,то јест,љубитеља фудбала.Тако ови криминалци из власти манипулишу њима за своје потребе.Треба контактирати циганина Чеду,он може набавити хероин.

 2. Sta god zkaljucivali cuveni „anlaiticari“, komentatori i ostali -ri, zigleda da se ipak sprema jedna velika smena, da ne kazem cistka.
  Ovako ih lepo preko glasila upozoravaju, a onda sledi ciscenje.
  Ne mogu ostaviti za sobom nekoga ko ih moze direktno optuziti, mora se cistiti pre odlaska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*