(Фото: ЕПА)
(Фото: ЕПА)

Могуће формирање војске без подршке Срба

Окупиране територије – Тзв. министар безбедносних снага Рустем Бериша најавио је да ће нацрт закона о оружаним снагама тзв. Косова бити поднет шиптарској влади у Приштини најкасније до априла.

Он је додао да су Снаге безбедности спремне за трансформацију у војску, преноси Радио КиМ. Лист Зери наводи да војни стручњаци сматрају да ће тај процес трансформације бити пролонгиран јер је постао и сувише компликован и захтева гласова две трећине посланика мањинских заједница, укључујући Српску листу, док бивши командант Ослободилачке војске Косова посланик Демократског савеза Косова Антон Цуни сматра да је ово питање немоћи институција да се усагласе са међународном заједницом, а не питање става Српске листе.

Стручњаци за безбедност незванично за Данас тврде да је са законске тачке гледишта могуће формирати „безбедносне институције“ без измене Устава, дакле, без подршке Српске листе“.

„Не постоје веће препреке у Уставу које не би могле да буду отклоњене законом. Промена постојећих правила може да буде остварена подршком просте већине у парламенту. То значи да Косовске безбедносне снаге не би могле да промене назив у оружане снаге, али би могле да добију нове надлежности, структуру и бројност.

С друге стране, међународна заједница жели да се Косово држи првобитног плана – што би значило да војска буде оформљена путем уставних амандмана, на које Српска листа и даље не пристаје. Иако НАТО и остали и даље на томе инсистирају, Београд и Српска листа засад не попуштају. Ипак, у Приштини доминира став да ће најпре бити измењен закон о безбедносним снагама, па тек онда бити успостављена заједница српских општина“, објашњавају наши саговорници.

Јуратовић: Не избегавати обавезе

Говорећи о могућем обарању Закона о успостављању Специјалног суда на Косову, Јосип Јуратовић, посланик Социјалдемократске партије у Берлину, указује за Данас да би „у овој години могло доћи до својеврсног помака земаља регије један корак ка еуроинтеграцијама, међутим свако избјегавање обавеза или у овом случају покушај укидања Закона о оснивању специјалног суда штети међународној позицији Косова и наноси огромну штету у односима те је оправдано изазвало снажне реакције међународне заједнице“.

„Свако кочење сарадње по питању судства и људских права отежава Косову пријеко потребну визну либерализацију. Ја сам један од оних који се особно заузимао за либерализацију виза земљама Западног Балкана, међутим Косово је једина земља која није успјела то остварит. Сматрам да ће свако кочење закона о оснивању Специјалног суда само наштетити Косову и отежати преговоре“, сматра Јосиповић.

М. Стојановић / Данас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Вучић поново разговарао са Жигмановим и поручио: Срби морају да воле и поштују Хрвате!

Београд-Председник Србије Александар Вучић позвао је данас грађане Србије да поштују хрватску ...

Ана Брнабић (Фото: O. Bunić / RAS Srbija)

Брнабић: Нећемо признати Косово али….

Београд – Србија никада неће признати косовску независност, изјавила је премијерка Србије ...