Александар Вучић (Фото: Јутјуб)
Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Неиспуњена обећања Вучића

Београд – „Зарад грађана Србије, поновићу по хиљадити пут: не пада ми на памет да се кандидујем на председничким изборима и свакако нећу бити председник Србије!“

Овако је лидер напредњака и премијер Србије Александар Вучић у јулу прошле године још једном категорично одбио могућност да ће се кандидовати на председничким изборима. Ипак, он је јуче прихватио одлуку Председништва своје странке да уђе у трку за фотељу на Андрићевом венцу.

Ово је само још једно од бројних неиспуњених обећања Александра Вучића у последње три године, односно од априла 2014, када је први пут започео свој премијерски мандат. Само у току прошле године портал Истиномер оценио је чак 82 његове изјаве, од од којих 75 одсто – негативно.

ПЕНЗИЈЕ – НАЈЈАЧЕ ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЋАЊЕ

Премијер Вучић је крајем априла 2014. године за скупштинском говорницом истакао да ће тадашња влада испунити све што је зацртано у његовом експозеу за првих 100 дана рада, „од А до Ш“, а након тог периода и потврдио да је влада испунила све што је записано, „осим што нису смањене плате у јавном сектору и што није почела примена мера фискалне консолидације“. Од 17 „орочених“ закона најављених за прво тромесечје, међутим, усвојено је на време осам – о пореском поступку, раду, приватизацији, стечају, пензијском и инвалидском осигурању и сет медијских закона.

„Програм који ћу вам данас представити је смео и амбициозан. Од овог тренутка нећете слушати много обећања, слушаћете о посвећености и залагању. Током протеклих 15 година јавност Србије је чула много обећања, али учинак је био слаб. Свестан сам тога и знам да неверица и цинизам преовлађују у српском друштву, посебно када је реч о политичарима и владама“, нагласио је Вучић приликом представљање прошле владе крајем априла 2014. године.

Свој први мандат председника Владе Србије Вучић је 2014. започео и једним крупним неиспуњеним обећањем, на коме је, између осталог, однео убедљиву победу на изборима те године. „Какве год реформе да предузимамо, шта год да се збива, драги пријатељи, имајте у виду једну ствар коју вам гарантујем, пензионери ће бити последњи у чија ће права било ко смети да дира у држави.

Боље са наше грбаче да се скида све што може, а пензионерима нема шта да се узима“, изјавио је Вучић у самом финишу предизборне кампање у марту 2014. године, да би већ половином септембра најавио мере за „оздрављење економије“, међу којима су и смањење пензија и плата у јавном сектору.

БЕОГРАД НА ВОДИ

Будући да је кандидовао Београд на води као један од централних пројеката своје Владе, за њега је везан и велики број неиспуњених обећања и пробијених рокова. У предизборној кампањи 2014. Вучић је казао да ће “до краја 2018, почетка 2019” бити изграђен комплетан пројекат са кулом за коју се тада тврдило да ће имати 210 метара, зградама, пословним просторима, шопинг молом и„београдским Шанзелизеом” од 1,8 километара.

Годину дана касније, када је потписан уговор којим је предвиђено је да пројекат траје 30 година, премијер је казао: „Ја сам говорио о првој А фази. Има прва А, па прва Б фаза, па онда има друга, па друга А фаза, па друга Б фаза и тако даље. Ја сам говорио о ова четири објекта, дакле та прва четири објека би требало да буду завршена у року који сам изговорио”.

У јуну 2014. тврдио је да ће “Београдска кула, највећи, најлепши, најважнији објекат који ће представљати нови ленд марк Београда пре краја 2016. године споља бити потпуно готова”. Та кула до данас није напредовала даље од ископаних темеља. Почетком 2014. најавио је и да ће за годину и по бити измештене београдска железничка и аутобуска станица што се још није догодило.

Када се десило рушење у Савамали тврдио је да те ноћи нико није везиван, што се на основу транскрипта разговора у полицији, који је објављен у извештају Заштитника грађана показало као неистина, а након притиска јавности обећао је крајем маја 2016. да ће ”у наредних седам до десет дана бити потпуна истина изнета људима”.

Десет дана касније премијер је оптужио градску власт да стоји иза свега, али даље од тога није се отишло, нити се сазнало ко су налогодавци, организатори и извршиоци и зашто полиција није реаговала на позиве грађана. У мају 2014. многе је обрадовао најавом да ће до краја 2015. бити изграђени станови чија цена не би прелазила 380 евра по квадрату. И то се изјаловило.

ОБИЛАЗАК ШКОЛА

У оквиру неиспуњених обећања – подгрупа “популизам” остала је и најава да ће до лета 2016. све школе бити окречене, “и сваки тоалет биће уређен и чист за нашу децу”. У новембру 2015. најавио је да ће лично да обилази школе и болнице и проверава стање у њима:

„Ниједну школу нећемо да заборавимо и ја ћу да одем у сваку школу, у сваки вртић и у сваку болницу и дом здравља у целој Србији. Дакле у сваку. Је л’ можете да верујете? Има тамо неки луд премијер како год да га зову. У сваку школу у сваку болницу у сваки дом здравља, сваки вртић ћу да одем. И лично ћу да проверим како изгледају ти тоалети. То је мој посао. Мени то није тешко, задовољство ми је. Ја мислим да је то историјска ствар“.

Према подацима са сајта Владе Србије, премијер је обишао око 15 школа, вртића, домова здравља и других здравствених институција.

ПРИЈЕМ ГРАЂАНА

У исту подгрупу спада и прошлогодишње премијерово обећање када је помпезно најавио да ће једанпут недељно да прима грађане од пет до осам сати, и једном месечно од шест до 20 или 22 часа, „у зависности од умора“. „И то ћу да радим у неким другим срединама, не само у Београду. Да бих чуо људе шта ће да кажу о локалним и покрајинским функционерима, да бих чуо шта ће мени у лице да кажу. Да бих видео да ли можемо да им помогнемо и неки проблем да решимо“, истакао је Вучић.

У јулу прошле године уприличен је први пријем, пријавило се око 5.000 људи, а премијер је примао грађане све до 18 часова. Међутим, од тог првог до следећег, а испоставиће се и последњег пријема грађана, прошло је не само више недеља, већ неколико месеци. Средином октобра Влада се на неколико дана преселила у Ниш, а премијер је у Дому војске организовао пријем за грађане.

Обећања на чије испуњење се чека годинама јесте доношење Закона о пореклу имовине, што је Вучић најпре најавио за “прву половину септембра 2015”, баш као и смена неуспешних директора. ”Око 70 посто менаџмента у јавним предузећима променићемо до краја августа“, казао је Вучић још у јулу 2014.

У то време најавио је и да ће поднети оставку на место шефа Бироа за координацију рада служби безбедности, на коме се налази и данас. “Као што знате, пре него што будем смењен, а ускоро ћу бити смењен са места шефа Бироа, или како хоћете, поднећу оставку па ће господин Николић неког другог да постави“.

Једно од предизборних обећања на које га неретко подсећају опозициони политичари јесте оно из претходне предизборне кампање о ТВ дуелу са противкандидатима: „Обећавам вам да ћу наћи времена и да ћу наћи начина да изађем на дуел са њих петорицом. И то нема никаквог карикатуралног приступа, нити било чега другог“, рекао је Вучић, али је јавност у Србији остала ускраћена за такав „ТВ шоу“.

Посебан одељак неиспуњених обећања представљају она која се односе на задате рокове за завршетак или почетак одређених радова. “Пре краја (2015) године крећемо у изградњу пруге Београд-Будимпешта, и да стигнемо до Будимпешта за 2 сата и 15 минута“, казао је Вучић у марту 2015, али две године касније, радови нису ни почели, још нема ни уговора за све деонице. У року које задао премијер прошле године није именован ни тужилац за ратне злочине, а није усвојен ни Закон о азилу.

У мају 2014. најавио је да ће производња у прибојском ФАП-у стартовати у септембру те године (“Дакле, од првог септембра иде првих 200 радника, затим још 200, затим још 200“), али од свега није било ништа. Приметно је, такође, и да премијер у својим обраћањима јавности често користи податке који му иду у прилог и њих истиче, док свесно прескаче да помене оне који се не могу окарактерисати као успех Владе на чијем је челу.

Дешавало се и да одређене тврдње, за које није тако тешко установити да нису тачне, понови више пута, попут исказа да Србија има најнижи ПДВ у региону, иако је лако проверљиво да је ПДВ у Албанији и Бугарској такође 20 одсто, док је у чак три земље он нижи од тог процента.

КАД ЋЕМО У ЕУ И КАДА ЋЕМО ЖИВЕТИ БОЉЕ?

Пре неколико недеља Вучић је рекао да се нада да ће Србија 2022. године постати чланица Европске уније, а да је сигуран да ће то бити пре 2025. „До сада никада нисам хтео да одредим датум. Данас ћу први пут јавно рећи: надам се да ћемо 2022. постати чланица ЕУ. Сигуран сам да ћемо пре 2025. постати чланица ЕУ“, рекао је Вучић за швајцарски Блик.

Премијер је више пута у последњих неколико година истицао да је циљ владе да постане чланица ЕУ од 2020. године, а у неколико наврата и да је та опција врло реална. Вучић је у априлу прошле године изјавио да очекује да Србија постане пуноправна чланица Европске уније до 2020. године и да је то приоритет Владе на чијем је челу.

“Никада нисам лагао наш народ у Србији и да кажем бићемо сигурно до 2020. део Европске уније. Ја сам рекао да ћемо ми да испунимо оно што је до нас, оно што ми можемо и што морамо да урадимо до 2019, а онда је на Аустрији, Немачкој, Француској и другим европским земљама да донесу одлуку да ли желе да нас приме у ЕУ или не“, рекао је претходно у јуну 2014.

Последње четири године грађани Србије могли су чути и да време “бољег живота” варира горе-доле од годину до три. Притом, није да се тај „рок“ одлагао – некад је касније него што је најављено, а понекад се померао и за раније.

ОД 2012. ДО 2014.

Ни из периода док је био први потпредседник Владе остала су неиспуњена обећања да ће јавност сазнати „потпуну истину“ о куповини листа Политика, као и да ће се донети одлука о укидању дуплих плата, односно, немогућности примања две или три плате као што је то био случај до сада на Косову и Метохији.

Још у кампањи 2012. године, пре него што су први пут дошли напредњаци на власт обећано је да ће се решити сви случајеве спорних приватизација на које је указао Савет за борбу против корупције, као и да ће се разрешити нерешена убиства новинара. „Ако СНС формира нову Владу, отвориће и низ афера и прочешљати штетне приватизације из претходних година.

Неће бити освете, али инсистираћемо на одговорности оних који су починили кривична дела у појединим приватизацијама. Реч је о тридесетак случајева, о чему је износио податке Савет за борбу против корупције…“, рекао је у јануару пре пет година Вучић, а јавност и даље чека.

У тој кампањи најављено и да ће се укинути функције државних секретара, а да ће се смањити број посланика и агенција. Пет година каснија ништа се ниеј променило.

“Ми смо говорили и говорићемо и то је наш план и програм који морамо да остваримо, дакле смањење броја посланика, смањење министарстава на 15, смањење броја агенција, завода, бироа и савета са 136 на мање од 50, укидање функција државних секретара. Дакле, тиме ћемо уштедети огроман новац, нећу да кажем само више десетина милиона евра, већ више од стотину милиона евра и то је нешто што ће да ради СНС са својим партнерима с којима излази на изборе”.

Нека испуњена обећања

Портал Истиномер је током последњих неколико година забележио такође и испуњена обећања Александра Вучића, којих је, додуше, много мање него неиспуњених. Међу испуњеним је најава да ће влада из буџета финансирати Фондацију “Зоран Ђинђић”, да ће се испоштовати воља ЕУ по питању извоза у Русију, увећати минимална цена рада, отворити прва поглавља до краја 2015. године, као и да ће се закључити споразум са ММФ-ом. Сет медијских закона такође је усвојен у задатом року, односно до лета 2014. године.

Истиномер анкета: Прича о фантомкама измишљена – лаж године!

Више од 3.700 читалаца учествовало је у Истиномеровом избору за изјаву која представља лаж 2016. године. Убедљиви победник са 1.440 гласова јесте изјава премијера Александра Вучића да нико није носио фантомке приликом рушења објеката у Херцеговачкој улици у Београду. Друго место, по избору читалаца, припало је опет премијеру Вучићу због изјаве да Влада није давала субвенције од 10.000 евра страним инвеститорима. Међутим, Истиномер је утврдио да за свако радно место у фабрици Фалке дајемо више од 35.000 евра, као и да има још примера где су субвенције веће од 10.000 евра.

Бојан Цвејић / Данас, Истиномер

12 коментара

 1. „Неиспуњена обећања Вучића“

  Kakav je ovo naslov?. Zar postoje i obecanja koja je ispunjenio ?.

 2. Vreme je da AV i njegova mafijaska prozapadna vlast za koju je Srbija dvoriste za igranje ide u penziju a potom na odgovornost !!!

 3. METAMORFOZA : Kad se VELIKO-SRBI..........preobrate u..........SRPSKE USTAŠE

  Koliko treba biti glup……….pa verovati psihopati ?

 4. Gospodo, odlazi Vucic tu se slazemo ali koga cemo da dovedemo.
  Nije nam vise problem ovaj sto odlazi nego koga cemo da dovedemo.
  Tu imamo problem bojim se.
  Ovoga seronju Vucica cemo u zatvor ali koga da stavimo na presto.
  Sutanovca?,Radulovica?, Obradovica?, Dacica?, Cedu?, Tadica?, Jovanovica?, Canka?, Seselja?

  Pa ovi manglupi iz Vucicevog okruzenja (Dacic, Vulin, Mihailovicka) ovde najvise zajebase Vucica jer ga sa kljucne pozicije prebacuju na „stend baj“ funkciju sa koje ce samo moci da gleda kako oni sto kradu sto kraduckaju. Postovace ga ko i sto su ga postovali u Nisu gde on sam ostade oni po hotelima i kojekude posle svega dan dva za Beograd.
  Moj Vucicu naseo si ko mlad majmun na bananu. Nikada ne ispustaj tamo gde imas najvecu vlast i moc a sa funkcije Predsednika neces imati nikakvu moc ili da budem precizniji imaces toliku moc da ti ni letnje gume nece zameniti zimskim isto kao i ti Tomi sto si ih zamenio.. A i Toma je mislio da ce imati moc pa sada moli za funkciju Premijera i da mu vratis stranku.

  • @Mile – A sto trpas u isti kos Radulovica I Obradovica sa ostalima? Koji su ti kriterijumi u zakljucivanju I informacije o toj dvojici gospodina pa da su zasluzili da budu u istoj korpi sa lopovima?

   • Hoces reci da su Radulovic i Obradovic posteni. O Radulovicu vec postoji dokaz o postenju u SAD ciju poresku upravu je olesio za milionce dolara a sto bi ovde bio posten ako je tamo bio lopov. Lopov je lopov pa ma gde bio. U lopovu nema patriotizma, patritizam u njemu postoji samo kao stepenica ka kradji i nista vise.
    A sto se tice Obradovica i tebi i meni je jasno da nije prosao „celzijus“ ali i pored toga je usao u Skupstinu iako na to nema pravo a to zna i on i mi. A sto bi posle bio posten ako je vec jednom bio lopov. Lopov je lopov pa ma sta bilo i kako bilo. A jos ako oseti pare da njima upravlja e tu je vec druga stvar.
    Mozes li mi naci jednog postenog politicara od 1990 do danas molim te.

 5. дудина падина

  Сви галаме да Тома не може никако и никога победити а само његова кандидатура је изазвала такав цунами у редовима свих страних плаћеника да не знају шта причају , а причају све и свашта , нема никакве везе са здравим разумом.

 6. Ne trosimo papir. Lista Vucicevih ispunjenih obecanje je mnogo kraca. Nema ih.

 7. Meni ovo sve počinje da liči na CIA taktiku:
  „Preklapanja Vojvode Vojislava i SRS-a“

  Taktiku koju su DVERI koristile od osnivanja.

  Znači (u ovom slučaju) SRS objavi spisak Vučićevih lažgaranja,
  a to se IGNORIŠE.

  Već se uzme tekst nekog „Бојан Цвејић / Данас, Истиномер“ majmuna iz „Danas-a“!

  Tako se svaki trud SRS obesmisli, ili se učine plagijatorima (što se prvo pročita je original…), a govna se učine borcima (DVERI, DANAS, …)!

  Ne bih ništa rekao da je ovo PRVI PUT, već ko zna koji.

  Da vide ljudi koliko danas ima medija koji su objektivni = 0
  Nema ni jedan.

 8. Za ovih 5 godina vlasti o neispunjenim obecanjima mogao bi da se napise i roman ! I on jos treba da vlada jos 5 godina, to je 10 godina , a nama Srbima ode zivot u bedi i ponizenju u nepovrat !!!

 9. Што се тиче мене, све му је опроштено.
  Нека испуни САМО ово ЈЕДНО обећање.
  За почетак.
  И крај.

  http://www.kurir.rs/vucic-rts-pretplata-samo-preko-mene-mrtvog-clanak-675893

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*