(Фото: GettyImages)
(Фото: GettyImages)

Објављен извештај Мекалистера о Србији

Београд – Европски парламент позива Београд да усагласи спољну и безбедносну политику са ЕУ, укључујући и политику према Русији.

У предлогу резолуције о Косову позвана је Приштина да успостави Заједницу српских општина.

Известилац ЕП за Србију Дејвид Макалистер задовољан је због отварања поглавља у преговорима и истиче да је Србија предузела важне кораке за нормализацију односа с Косовом, као и да је побољшана економска ситуација.

“Потпуно спровођење европских реформи и политика су пресудни показатељ успеха у поступку интеграције у ЕУ. Такође, Србија је остварила битан напредак у отклањању буџетског дефицита, уз боље изгледе за привредни раст, док су смањени мањкови и дугови на унутрашњем и спољнотрговинском пољу”, наводи Мекалистер.

Посланици европског парламента позивају српске власти да истраже сваки напад на новинаре или медије, спроведу потпуно законе о медијима и обезбеде увид у власништво и финансирање медија.

“Изостао је напредак у побољшању стања на пољу слободе изражавања и слободе медија. И даље се десава да новинари добијају претње, застрасивање и насиље”, каже Мекалистер.

У предлогу резолуције стоји и да је ЕП упознат са спорним догађајима који су се догодили у четврти Савамала и тражи да се ту нађе брзо решење.

“Постоје неке теме на којима су хтели да скрену пазњу али то је препустено домацем законодавству”, оцењује потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

У нацрту резолуције, која ће после расправе бити усвојена на пленарном заседању ЕП, примећује се да, иако је дошло до извесних помака у правосуђу, посебно кад је реч о усаглашавању судске надлежност и поспешењу доласка на положаје на темељу заслуга, независност правосуђа није примењена у пракси.

А бриселски парламентарци забринути су због недостатка напретка у борби против корупције и журно тражи од Србије да у том погледу пружи доказе јасног ангажовања.

Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*