(Фото: В. Секулић)
(Фото: В. Секулић)

Окупиране територије добијају нове граничне прелазе са Србијом и своје царинике

Окупиране територије – У Бриселу је, како је саопштила шиптарска влада, договорено да се између Србије и Космета отворе два нова гранична прелаза – „Капиа е Сфирцес“ између Каменице и Медвеђе и прелаз од Зубиног Потока према Новом Пазару.

Како је пренео приштински „Експрес“, отварање граничних прелаза “Капиа е Сфирцес“ максимално ће олакшати слободу кретања за Шиптаре из долине Прешева, а посебно оних из Медвеђе, јер ће се пут скратити за око 100 километара и преко овог прелаза на окупиране територије ће моћи да стигну путујући само 28 километара.

„Током лета и времена када су празници, овај нови гранични прелаз омогућиће албанској дијаспори још већи приступ према Косову“, рекла је Едита Тахири, која предводи приштинску делегацију на преговорима са Београдом у Бриселу.

Такође је постигнут договор за успостављање царинских званичника на граничном прелазу Мутиводе јер је то, како наводи “Експрес“ био захтев шиптарских становника општине Медвеђа.

“Експрес“ подсећа да је Европска комисија саопштила да су разговори о граничним прелазима у финалној фази “потписивања уговора са УНОПС-ом као имплементационом партнером и да ће се изградња објеката решити веома брзо“.

Буџет за изградњу сталних објеката ИБМ од Фонда ИПА за Космет и Србију је 21 милион евра, подсећа тај лист.

Шеф канцеларије владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је пре два дана у Бриселу да су разговори које је водио са приштинском делегацијом протекли у позитивном духу, али да супротна страна изјавама за медије не доприноси изградњи поверења.

Он је другог дана техничог дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине рекао да је данас пре свега било речи о наплати осигурања за моторна возила на административној линији са окупираним територијама.

„Срби и Албанци на КиМ имају и право и потребу да административну линију својим возилима прелазе без наплате додатног осигурања и ми смо данас приступили разговорима у доброј вери да ће се то ускоро остварити“, саопштио је Ђурић новинарима.

Он је казао да су разговори били конструктивни, али да шиптарска страна након њих преко медија често шаље неистините и свађалачке поруке, навевши као пример изјаву Едите Тахири да ће окупиране територије међународни позивни број добити преко Аустрије.

Танјуг

3 коментара

 1. Чаробни Пријатељ

  Боже па ко ће све ово једног дана рушити?

 2. KOMUNISTICKE IZDRKOTINE…….koje su prodale Kosovo.

 3. Окупиране територије добијају нове граничне прелазе са Србијом и своје царинике.
  ““““““““““““““
  Логичан наставак “ сарадње “ за аванс и задатке примљен од убица србског народа.

  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

  Али даће Бог, примиће СВИ они своју плату и од народа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...