Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг (Фото: Бета / АП)
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг (Фото: Бета / АП)

Столтенберг: Одлична сарадња НАТО-a и Србије

Брисел – Генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг рекао је у Европском парламенту да Северноатлантски савез одлично сарађује са Србијом и поштује њену одлуку да не тражи чланство у Алијанси.

„Србија вежба и са НАТО-ом, а премијер Александар Вучић, са којим сам се недавно срео, рекао ми је да жели још вежбовних активности са нама и ја то поздрављам“, истиче генерални секретар Алијансе.

Столтенберг наводи да треба поштовати право сваке земље, па и Србије, да не постане чланица НАТО-a, „бар не одмах“, и да је сарадња са Србијом одлична.

Генерални секретар НАТО-a је у говору пред европским посланицима указао да је сарадња НАТО-a и Европске уније на Западном Балкану добар пример заједничког деловања.

„На Западном Балкану видимо сјајан пример сарадње између наше две организације“, рекао је Столтенберг и као узор комплементарног рада навео мисије Кфор и Еулекс.

Генерални секретар Алијансе подсећа да и Београд и Приштина подржавају присуство војника НАТО-a у оквиру Кфора, док ЕУ кроз Еулекс помаже успостављање владавине права.

„То показује како можемо да се међусобно допуњавамо и јачамо безбедност, не само у том региону него и у целој Европи“, наглашава Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-a сматра да се Западни Балкан и поред тога суочава са бројним изазовима. У том смислу, подсећа на спор Македоније и Грчке око имена и заостајање процеса реформи у БиХ, што омета те земље у процесу евроатлантских интеграција.

Када је реч о Црној Гори, која тежи да се учлани у НАТО, али још није добила позив, Столтенберг наводи да ће се о томе одлучивати крајем године на самиту Северноатлантског пакта.

„НАТО и ЕУ морају заједно да одговоре“

Јенс Столтенберг сматра да се Европска унија и НАТО суочавају са идентичним безбедносним изазовима који захтевају заједнички одговор.

„Суочени смо са истим претњама, које захтевају бољу сарадњу и фундаменталне промене у јачању система безбедности“, наводи Столтенберг и подсећа да су 22 од 28 чланица ЕУ истовремено и цланице НАТО-а.

Шеф НАТО-а каже да ниједна чланица НАТО-а засад није изложена директној претњи, али да постоје изазови, пре свега на источним и јужним границама Алијансе.

„Имамо агресивно понашање Русије у Украјини, али и све интензивније активности такозване Исламске државе на Блиском Истоку и на северу Африке, а они, уз остале екстремистичке организације, планирају и изводе терористичке акције у Европи“, указује Столтенберг.

Говорећи о Русији, генерални секретар НАТО-а подсећа да је Москва упутила војску у Молдавију и да ју је већ користила у сукобима у Грузији и приликом отцепљења Крима од Украјине.

„Ми ту видимо систематско деловање Русије и изазов за источноевропске и балтичке земље“, истиче Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а оптужује Русију да води „хибридни рат“, који укључује комбинацију војних и невојних активности, као што су економски притисци и ширење дезинформација.

„Руси воде пропагандну кампању и граде погрешну слику о ономе што се дешава, а ми томе треба да се супротставимо истином, а не контрапропагандом“, наводи генерални секретар НАТО.

Столтенберг апелује на европске савезнике да одвоје више средстава за одбрану, илуструјући то чињеницом да САД сносе више од 70 одсто укупних трошкова НАТО-а.

„Ми већ четврт века смањујемо издатке, а претње непрестано расту. Не може се више са мање“, истиче генерални секретар НАТО-а.

Столтенбергу је одговорио председник Спољнополитичког комитета ЕП Елмар Брок, који је указао да ЕУ издваја три пута више новца од САД за хуманитарну и остале облике цивилне помоћи.

„Није све у војној сили, а уместо да дајемо више пара на војску, можда би требало да боље користимо средства која су већ на располагању“, истиче Брок.

Столтенберг је узвратио речима да за безбедност Европе није питање да ли треба више новца или га треба боље користити, него је потребно и једно и друго.

„Треба нам и више и боље“, закључио је генерални секретар Алијансе.

РТС

2 коментара

  1. Ако је пропаганда , норвешки фашисто , онда једи г…..* , ако није онда једите и ви други с њим!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Руси у Србији: Не желимо натраг. Знате зашто?

Београд – Према подацима руске агенције за статистику Ростат, након почетка рата ...

Краљ Александар Карађорђевић (Фото: Новости)

Југославија била камен о врату Србији

Колико је коштало стварање заједничке државе јужних Словена. Држава изгубила 13 милијарди ...