Томислав Николић (Фото: Ројтерс)
Томислав Николић (Фото: Ројтерс)

„Сви у Шумадији имају везе са Црном Гором, па тако и ја“

Томислав Николић (Фото: Ројтерс)

Томислав Николић (Фото: Ројтерс)

Напомена: Чланак је првобитно објављен пре пар месеци…

Подгорица – Србија признаје постојање црногорске нације и државе. Званична Србија нема шта да се меша у односе Српске православне цркве. Ја лич но као верник не могу да признам непризнату цркву. Када канонски буде призната, признаћу је и ја. Мислим да је измишљена Црногорска православна црква, можда чак и због имовине СПЦ, али свакако да би се још више потенцирала разлика између Срба и Црногораца – оценио је председник Србије Томислав Николић у четвртак вече у интервјуу Телевизији Црне Горе.

Он је рекао да црногорска власт „многе честите људе ставља у велику дилему, јер су се док их није прозивала у погледу језика и вероисповести осећали много безбедније и у сазнању да живе у демократији“, те да у Црној Гори „није упутно рећи да се говори српским језиком и припада СПЦ“.

„Ако Црна Гора уђе у ЕУ, то ће морати да престане“ – казао је Николић. Он је рекао да ће као председник Србије учинити све да односи са Црном Гором буду одлични. „Али немојте да очекујете да ћу да оћутим ако се у Црној Гори ради нешто што сматрам да није демократски и да није добро. Нека и одавде слободно прозову ако ја будем радио нешто у Србији што није добро са аспекта људских и мањинских права“ – казао је Николић.

„Износио сам став да Црна Гора не треба да буде самостална, она је то постала, она је чланица Уједињених нација , почиње преговоре са ЕУ. Како бих ја могао да не признам такву државу. Што се мене тиче као прредседника Србије, Црна Гора је партнер, сарадник, али пре свега самостална држава“ – казао је Николић. Председник Србије оценио је да је „неприродна чињеница да Србија гаји боље односе са Хрватском него са Црном Гором“.

„Неприродно је да Србија има боље односе са Хрватском него са Црном Гором. Ми желимо да имамо изванредне односе и са Хрватском и са Црном Гором“ – казао је Николић.

Председник Србије је имао замерке на рачун и власти и опозиције у Црној Гори.

„Како упућујем замерке Хрватској због односа према српској мањини, тако већ замерам због понашања руководства Црне Горе због односа према српском народу. Такође, сматрам да представници српских политичких партија у Црној Гори треба да се другачије понашају него до сада. Конкретно, власт у Црној Гори треба да схвати да постоји велики српски живаљ. Црногорци су настали од Срба, а сад су самостални и имају своју државу, али не треба да игноришу, малтретирају Србе, већ да их прихвате као равноправне партнере. Само тако Црна Гора може да напредује“ – изјавио је Николић.

Он је рекао да представници српских партија треба да схвате да могу много боље да помогну сународницима уколико су на власти него у опозицији. „И ту сад треба тражити заједничке интересе и заједничке ставове. Располућена Црна Гора на Црногорце и Србе не може да стигне далеко“ – казао је Николић.

„Некада сам саветовао политичке представнике Срба у Црној Гори да треба да се залажу да српски народ добије статус мањине и они се нису сложили. Сада подржавам њихов став и нећу да се мешам у њихову борбу за та права“ – казао је Николић.

Он је рекао да као председник Србије треба да настави са праксом претходника да прима Србе из региона. У Уставу Србије наводи се да држава треба да чува и штити интересе Срба у иностранству. Због тога сам одобравао када је Борис Тадић примао Србе из региона“ – навео је Николић. Он је додао да свака држава треба да се брине о свом народу у дијаспори, односно о странкама које представљају тај народ. Николић је казао да његов манир неће бити да оптужбе за криминал сели у црногорско двориште.

„Криминал постоји и у Црној Гори и у Србији, у влади и опозицији. Било би бесмислено да оптужујем Црну Гору за криминал, а да с њом сарађујем у борби против криминала“ – казао је Николић.

Још један Црногорац на челу Србије

„Сви у Шумадији имају везе са Црном Гором, па тако и ја. Моји су из Пипера као Божовићи отишли у ибарски Колашин када је пропао Карађорђев устанак, а одатле у Шумадију. Ту се као први појавио мој чукундједа Никола, па прадеда Симеун. Он је већ био Николић, као и деда Милутин и отац Радомир – објаснио је Николић своје породично стабло. Он је додао да тренутно нема рођака у Црној Гори, већ искључиво „братску везу са државом“.

30 коментара

 1. Знамо да си ти наш школовани председник,видим да се и у историју разумеш али твоја предавања председниче ми нису сад потребна поред многобројних проблема.Шта ћеш кад нас има Срба на све стране.

 2. Не видим потребу да се Српство, или још горе политика, брани нечијим пореклом. Сваки Србин, небитно где он био рођен, има право да доживљава Србију као своју земљу, своју отаџбину, и да се изјашњава као Србин и никакав „Србијански“ квазипатриотизам му то не може одузети. Оба политичара, ма колико да су лоша, су Срби а ваше уздизање Србијанства је подједнако поражавајуће колико и уздизање милогорства.
  Ако су оба кандидата на председничким изборима Црногорци, шта је по вашем мишљењу био Никола Тесла, Хрват?

  • Драгутин Мишић

   Какво ти „србијанство“ помињеш? Небитно је да ли је неко из Шумадије, Црне Горе или Републике Српске Крајине. Све док се осећа као Србин и ради у корист Србије. Тесла је Србин као и било који сељак из Баточине или Кикинде.

   Ђукановић је прозвао Николића „србијанцем“, а Николић сам наводи да је пореклом из ЦГ. Овај чланак указује на Ђукановићеву подвалу онима који верују да је Тома „Шумадинац“. Иначе је небитно одакле је Тома пореклом, битно је да је политички калибар као и Борис Тадић…

   • eh kalibar kao Tadic.Topuzina je Toma,obicna.Zaboravio na Srbe i veru pravoslavnu.

   • Дугоконтов Др. Ристо

    Драгутине, судиш пре времена. Надам се да ћеш после бити ту да покупиш те своје речи ако се испостави другачије везано за те калибре и сл.

    • Дугоконтов Др. Ристо

     …или ћеш сад да ми залепиш тзв. бан на даље постове само зато што се не слажем са уређивачком климом или немам исте ставове? Не би било ни први ни последњи пут. Нови Стандард ме је бановао јер сам изнео чињенично постојећи прљав веш везан за, како се испоставило, њиховог главног адута Војислава Коштуницу и ту је био крај. Адути не смеју да се дирају. Такав је Нови Стандард. А каква је ВасељенскаТВ??

 3. Pravoslavni KELTI

  Vrlo je interesantno da se vode gnusne rasprave o tome ko je pravi Srbin.Osnovno je da mali broj ljudi zna svoje poreklo i da se najvise busaju u grudi oni koji ne znaju kako im se zvao cukundeda.Ko je taj ko ce nekome odrediti sta je..dajte sudiju da vidimo.Jos jednom se sprema podloga za bratoubilacki rat.

 4. ПРАВОСЛАВНИ КЕЛТИ

  Браћо Срби,немојте да дозволите да вас још једном увуку у братоубилачки рат.Дозовите се памети и делите људе,сестре своје и браћу своју по делима њиховим.Тражите да се изврши национализација и врати покрадена народна имовина.Да политичари докажу како су стекли имовину од 1990 до данас у року од три месеца а онда кривце послати на принудни доживотни рад.Не дозволите да вас богати опет заваде а они да утекну са вашом имовином.Богу се молите и љубав међу собом чувајте.

 5. Цгци и МНЕнегрини нису исто. Тачка.

 6. DALI TREBA DA IDEMO U TRECI KRUG IZBORA,NEKOME NIJE JASNO DA JE SRBIN POSTAO PREDSEDNIK SRBIJE,…..ALO!!!! MISLIM DA TRAZIMO DLAKU U JAJETU.OKRENITE SE SVI I VIDECETE DA IMATE POREKLO OD CRNOGORACA AKO NE…..ONDA OD TURAKA SIGURNO…..500 GODINA NIJE MALO!!!

  • Ima i nas vlaha koji smo pravi Srbi i pravoslavci i nemamo tu vrstu problrma.problem je sto bi neki da nas pretvore u rumune,a nismo.

   • Дугоконтов Др. Ристо

    те усташке приче остави за своје демократске иконе и одј..ите у галопу. Имамо ми већих проблема него да доказујемо порекло. Док нас има на овим просторима дотле гамад неће лако спровести своју инквизиторску и унијатску политику. Коме се то не свиђа нека буде спреман да брани свој другачији став када за то дође време и тачка.

 7. Томино образовање је танко. Да је читао Цвијића знао би
  да сви у Шумадији имају везе пре свега са Херцеговином и то
  највише са херцеговачким племенима Пивљанима, Дробњацима, Бањанима, Гачанима…Многи у Шумадији имају везе и са брдским племенима нпр. Пиперима. Кад је Томин чукундеда одселио за Колашин, Пипери тада нису припадали Црној Гори. Скоро нико у Шумадији нема везе са старом Црном Гором. Зато би Томини саветници требали да објасне председнику неке историјске чињенице.

 8. Eh braco Srbi.vec se delite a niste se ni sabrali od komunizma i demokratije dok vam slede nove podele od sela do sela.S`Bogom bili.

 9. Po meni Srbi i Crnogorci nisu isti narod i ima velike razlike!Crnogorci su vise slicni Sicilijancima i Albancima (pogledajte facu Djukanovica i Tacija)nego Srbima.

  • не вређај и не понижавај сам себе, самим тим и све нас

   прво, народ и нација нису исто, а ни појединац није нација, ако према МЂ цениш ЦГце, како онда треба ценити Србе, према ЗЂ, БТ, ЧЈ или МД који су такође уживали у благодетима мафијских производа

   друго, Срби су једини народ на овим просторима, док су ЦГци, Србијанци, Војвођани, Муслимани, Макеоднци и Бошњаци нације, окупаторске креације индуковане за једнократну употребу и бацање на сметлиште

   треће, не наседај на окупаторске масмедијске стереотипе за сејање мржње и сукоба чиме се препушташ болесној сујети да те води и којима се удаљавамо од сада јединог циља – слободе духа, народа и територије

   четврто, ако желиш да победиш мораш да цениш свог непријатеља, али да се трудиш да будеш људксији и храбрији од њега

   пето, Срби, ако желе бољи живот и опстанак, морају да схвате да нема бољих Срба, да смо овакви какви смо и да такви какви смо морамо да се миримо, мењамо, помажемо, унапређујемо и поштујемо да би се сабрали, умножили и тако јединствени протерали окуаптора и његове идеје тамо оадакле су и дошли

 10. Мој отац је из Републике Српске ја сам рођен у Србији тачније у Рашкој а живим и радим у Војводини-(Банату). Све је то Србија! :))

 11. Дугоконтов Др. Ристо

  Колико видим, овде се буне на Томино порекло и то што га он врло добро зна само они који не знају сопствено, не знају ко им је био деда, прадеда, чукундеда, аскурђел итд. Тек сад видим да нема сврхе одговарати на овакве постове…

 12. srbi iz sumadije nikakve veze sa crnom gorom nemaju.srbi iz sumadije su sa kosova.
  dosta vise podvala.
  u srbiji ima 260 000 crnogoraca.

  • Aleksandar Jovanović

   Srbi iz Šumadije,baksuze,itekakve veze imaju sa Crnom Gorom.
   Kaže ti neko s oboda Šumadije,Čačaka,čiji je askurđel iz Crne Gore došao.
   A biće da nešto kaže i ovo najređe,je li,prezime koje nosim.
   Prema tome,razumem bes na one dole,ali ne treba lupetati…

 13. Ј…те,па ово сви настали од црногораца,па колико их бре има,испашће да су Кинези настали од Црногораца,(па их ови протерали што су им појели сав пиринач),како год да окренеш оно Црногорци,па да их заиста толико има,имали би већу државу уместо оне банане интересне државице, или Милове кнежевине,ал шта ћеш више својатају Србију но Црну гору,Срби су Срби ма где били,а ови монтенегрини ето им Загреб, па нек тамо мало прде о њиховом“црногорству“па да виде како ће да прођу,кад су им хрвати ближи од Срба.А и да се нешто разумемо,цела Бока је Србска,без Дубровника јер је штета давно направљена покрштавањем тог дела Србскога живља,дакле у Боку-Српско приморје никада није било Црногорско него Српско настањено Србима,а не Црногорцима,иако је то исти народ,али територијално раздељен,тек 45 Тито и другови спајају ЦГ и Боку а на штету Србије,одузимају приморје.И како сад Србе из Србије поубијали Турци,па дошли Црногорци и они постали Срби …бла бла бла,Ајмо глупи Срби још се мало делите и уситњаваје,кад вам још није дошло из дупета у главу,није чудо што нас је заједно и Срба и Црногораца све мање,па нас сви више ј…у, него да се множимо и умножимо и обожимо,а не овако,још смо ми комуњаре, а овај олош, исто као ми на власти омладинци,нема нама напред ни слободе док нам такви још увек соле памет.

  • Aleksandar Jovanović

   Ccc,ujka Vaso,baš si…
   Pa naravno da su Kinezi nastali od Crnogoraca.
   Kad smo nomad branili Ruse od Japanaca,pre sto godina ili tako nešto,ode jedan naš da vida rane junačke tamo neđe kod Žute reke.Zagleda ti se u njega onako naočitog,a svi smo taki,ćerka nekog tamošnjeg kralja…izrodiše silnu đecu…
   Pusti ti njiove priče da su od pre 5000 godina,najstarija živa civilizacija i tako to.
   A onaj „zorans“ ozgo,taj nije naš,nije.
   Za tebe bi reka da si iz mog plemena čim si tako pametan,jer lepo zboriš ono o usitnjavanju.

 14. А чоче Јовановићу,зборио не зборио,уситњени смо још како,ако под хитно не укрупнимо бројно стање,не гине нам она КРУШКА.

 15. Zato su nam prađedovi u Šumadiji svi plavi i plavooki srcastih kontura lica, da svi liče na po nekog Nemca ili teksaškog Amerikanca . Samo izgleda crnomanjastim ljudima u Crnog Gori i Bosni nisu davali vizu za Srbiju. Pa smo ovako svetli postali od vas .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...