(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Угљаниново БНВ „обележило 100 година „сјеничке декларације“ којом се тражи отцепљење Санџака од Србије

Београд – Бошњачко национално веће Сулејмана Угљанина обележило је данас у Новом Пазару 100 година „сјеничке декларације“, којом је тражено отцепљење Санџака од Србије, а Угљанин је затражио помоћ међународне заједнице у решавању „трајног статуса Санџака и статуса Бошњака у Санџаку“.

„Сјеничка декларација“ настала је 1917. године током окупације Србије, када су градоначелници и председници 12 санџацких општина усвојили документ којим се од Аустроугарске тражило да се Санџак отцепи од Србије и Црне Горе и припоји Босни и Херцеговини.

„Позивам Европску унију, Уједињене Нације, ОЕБС да нађу начин да омогуће бошњачком народу, који је аутохтон народ у Санџаку, који има све атрибуте народа, има своју културу, језик, веру и који је био јединственог националног корпуса са бошњацима у Босни и Херцеговини да будемо што би рекли тај неки “језичак на ваги“ у том мирном решењу југословенске кризе и Европског пута Србије“, рекао је данас Угљанин.

Скупу су присуствовали реис-ул-улема Ријасета исламске заједнице у Србији Сеад Насуфовић, представници локалних самоуправа, као и посланици листе Муамера Зукорлића.

„Ми као мали народ национално свестан, политички зрео и добро организован хоћемо да тражимо начин како да решимо статус Санџака и Бошњака“, рекао је Угљанин.

Од међународне заједнице очекује да помогне по питању „трајног решења статуса Санџака и статуса Бошњака као народа који је аутохтон у Санџаку, а моментално чини бројчану мањину и у Србији и у Црној Гори“, а то је зато што, како је истакао Угљанин, „етнички био убијан, протериван, прогањан“.

„Европски мислимо, европски живимо, европски радимо и активно смо укључени у све европске и евроатланске интеграције“, каже председник БНВ и наводи да су Бошњаци и у Црној Гори предвођени Мирсадом Џудзевићем дали пуни допринос европским и евроатланским интеграцијама те земље.

„Зато ми са пуним правом и очекујемо да нам се помогне и у Србији да се омогући да Бошњаци добију своја права и своје тло под ногама“, рекао је Угљанин.

Танјуг

4 коментара

 1. AKTUELNO: Odnos režima prema Kosmetu – Jelena Maćić i Vilibald Erić (19.08.2017)
  https://www.youtube.com/watch?v=iz61WZhtc5g

 2. Отцепићемо ми вас СРБЕ исламске вероисповести и бићете народ кога нико неће хтети а ви сами нити знате шта сте нити ко сте. То што вас плаћа саудијска арабија и турска моћићете њима да продјете муда за бубреге па опет нек вас плаћају. Али упамтите да ниједан народ на свету не воли издајнике сопствене вере а ви потурице сте управо продали веру за вечеру. Тако ћете и проћи. У СРБИЈИ ПОСТОЈЕ СРБИ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ, СРБИ ИОСЛАМСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ И НЕШТО МАЛО СРБА КАТОЛИЧКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ. ТО СУ ЧИЊЕНИЦЕ А СВЕ ДРУГО ЈЕ ЛАЖ ИЗМИШЉЕНА ЈЕР СУ СЕ ПОЈЕДИНЦИ ПРОДАЛИ ЗА ШАКУ ДОЛАРА ПА НЕ ВЛАДАЈУ НИ СВОЈИМ ГЛАВАМА А НИ СОБОМ. Но суљо набиј ту ћусу од главе у песак и мрш у кућицу да те нечујем више.

 3. Прод’о мујо вјеру за вечеру,
  па се тиме свима дичи,
  показује хрпу сребрњака,
  по чаршији као прасе скичи.

  Али Суљи ђаво не да мира,
  па и даље Србље провоцира.
  Све га српско стално жуља
  па би мутни Суља и даље да муља.

  Ал’ не види мутни Суљо
  да је турски вакат прош’о,
  и шенлук ће сав да плати
  кад му Србин буде дош’о!

  Наравоученије:
  Памет у главу Суљага, док не буде касно!

 4. Шта му је то бвн. Очигледно је да су му списак доставили фашисти и непријатељи СРБА И СРБИЈЕ. Босанки је у Босни коју су фашисти са трулог запада отели СРБИМА и створили исламски калифат од отете земље СРБИМА а на папиру су створили исламску државу за коју су доларе дали саудијска арабија, највећа терористичка држава на свету и турска а трула америка им је све то усмено оверила. Што се оног националног тиче у СРБИЈИ постоји само један НАРОД И ТО СУ СРБИ а ко год незна своје порекло мора да се обрати научној заједници у СРБИЈИ да му се објасни ко је и шта је и одакле су му корени. А ово што сад ради продо се за шаку долара па умислио да је неко и нешто. Море суљу мрш у кућицу и да се не чујеш док те неко не позове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Википедија)

Шта пише у декларацији РС и Србије коју је стопирао Вучић?

Београд / Бањалука – Република Српска и Србија основаће национални савет за ...

(Фото: Танјуг)

Ко диктира Суљи план за растакање Србије: Први циљ — да он испадне жртва

Београд – На који начин државни органи могу да реагују на Угљанинов ...