(Фото: Фонет)
(Фото: Фонет)

Вучић под истрагом Агенције за борбу против корупције

Београд – Агенција за борбу против корупције могла би јавно да упозори председника Александра Вучића јер је бар седам пута злоупотребио премијерску функцију говорећи о председничкој кампањи уместо о активностима Владе Србије.

Из Агенције за борбу против корупције потврдили су за Данас да је „у току поступак провере“ да ли је Вучић прекршио Закон о Агенцији који забрањује да функционер „користи јавне ресурсе и скупове на којима учествује и сусрете које има у својству функционера, за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката“.

Уколико Агенција и утврди да је Вучић прекршио овај члан закона, мере којима може да га санкционише прилично су ограничене, како самим законом, тако и чињеницом да се Вучић више не налази на поменутој функцији.

Према одредбама Закона о Агенцији за борбу против корупције мере које се изричу функционеру због повреде овог закона су мере упозорења и мера јавног објављивања препоруке за разрешење. Међутим, за функционере који су изабрани на директним изборима правила су нешто другачија.

„Функционеру који је изабран на јавну функцију непосредно од грађана и коме је престала јавна функција, може се изрећи мера упозорења и мера јавног објављивања одлуке о повреди закона“ указали су нам из Агенције. Поред тога, према поменутом закону, Агенција је била дужна да обавести Вучића о покретању поступка, и да му да могућност да се изјасни пред Агенцијом, а одлуку ће донети директор Агенције. Уколико тада и буде утврђено да је Вучић прекршио поменуте одредбе закона, њему остаје право жалбе пред Одбором Агенције који доноси коначну одлуку.

Узевши у обзир досадашњу праксу Агенције, Вучић и не мора много да страхује од евентуалних мера с обзиром да је од 2010. године до данас Агенција донела само две мере против функционера, од којих је једну поништио Одбор Агенције.

Потврда да ће случај бити испитан стиже из Агенције више од три месеца након што им је на ове повреде закона указао Биро за друштвена истраживања, који је забележио спорне изјаве о активностима у кампањи које су емитовале телевизије са националном фреквенцијом.

Ипак, такву врсту надзора над председничком кампањом требало је да врши Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), и упозори на евентуална кршења закона, али у Агенцији нема евиденције да је РЕМ икада то урадио.

„Увидом у базу података, утврђено је да Агенција није поступала по представкама РЕМ-а у којима је указано на повреду одредаба о сукобу интереса (представки није ни било), као и да са наведеном институцијом нису одржавани састанци у вези са овом темом“, одговорили су нам из Агенције на питање каква је њихова сарадња са овим телом.

Спорне изјаве у кампањи

Спорне изјаве о кампањи Вучић је давао са позиције премијера на конференцијама за новинаре, од којих је по једна емитована на РТС-у, ТВ Хаппy и ТВ Б92, а чак четири је пренео ТВ Пинк. Ради се о изјавама које су емитоване 2. марта у Другом дневнику РТС-а у прилогу о посети Федерике Могерини Народној скупштини, 12. 13. 17. и 19. марта у Националном дневнику ТВ Пинк у прилозима о посетама премијера Вучића Великој Плани, Етихаду, газдинству „Ћирић агро“ у Тителу и атлетском стадиону у Новом Пазару.

И ТВ Хепи је забележио Вучићеву изјаву о кампањи са конференције Владе Србије која је емитована 21. марта у емисији Телемастер, док је на Б92 емитовано још једно кршење закона од стране тадашњег премијера у прилогу о интервјуу за бечки лист Стандард у Вестима 26. марта.

А. Поповић / Данас

3 коментара

  1. Koga li ova Agencija zamajava, pa gde, ljudi moji, udari na najjačeg čoveka i to u sred zemlji Srbije. Ko može zdrav i svestan da zamisli da ΛV je povezan sa mitom, korupcijom i kriminalom. U pravu je što ima nameru da nam menja i promeni svest, a savest kako ga uči njegova savest i svest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Новости)

Србија и још осам замаља назадовале у борби против корупције

Брисел-Србија је међу девет земаља за које је Група земаља против корупције ...

(Фото: Принтскрин)

Апсурдно! Вучић напада бивше, а цео ДОС му седи у Влади!?!

Београд – Вучић напада „Досманлије“, а чланови ДОС-а му седе у Влади! ...