(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

За НАТО је радар на Копаoнику политичко питање

Зрењанин – По питању војне неутралности НАТО уважава став Србије, а то што је Србија партнер НАТО-а не значи да стреми чланству, изјавио је бригадни генерал Ћезаре Маринели, шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду.

Он је, говорећи на семинару „Регионална војна сарадња и безбедносни изазови”, који је минулог викенда одржан у Зрењанину у организацији Министарства одбране, истакао и да је Србија, као близак сарадник Алијансе, гарант стабилности у региону.

Генерал Маринели је истакао значај Центра АБХО у Крушевцу као места где се обучавају експерти партнерских земаља за атомску, биолошку и хемијску одбрану, као и подршку Евротлантског савеза уништавању вишкова застареле муниције у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу.

Италијански генерал је подсетио присутне и да НАТО није само војна организација, да је ових дана у Београду одржан научни скуп о биотероризму (о чему је „Политика” писала), као и да је преко Евроатлантског центра за ванредне ситуације спреман да помогне тамо где је потребно.

Тако је у децембру 2015, на захтев Србије, пружена помоћ како би се ублажиле последице мигрантске кризе, а прошле године припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије учествовали су на вежби Евроатлантског центра за ванредне ситуације у Црној Гори. Штавише, Србија ће бити домаћин једне такве вежбе која ће се одржати следеће године, најавио је шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду.

„Понекад на веће разумевање наилазим у Србији, него НАТО у Италији“, констатовао је генерал Маринели.

Када су већ односи НАТО-а и Србије на таквом нивоу, „Политика” га је питала, због чега се Алијанса противи постављању српског радара на Копаоник, што би несумњиво био допринос безбедности у ваздухопловству.

Радар на ту локацију, која се налази тик уз административну линију према Косову и Метохији, није враћен после НАТО агресије 1999. године. У питању је појас Копнене зоне безбедности који је у надлежности Кфора, односно НАТО-а.

„То је политичка одлука“, кратко је одговорио генерал Маринели, објашњавајући да с тим у вези не постоји став ни „за” ни „против”, као и да му је познато да је Министарство одбране Србије формирало радну групу која ће НАТО-у доставити своје предлоге.

Војни аташе Велике Британије у Београду пуковник Сајмон Фицгибон говорио је о дугој традицији дипломатских односа Велике Британије и Србије, укључујући и војне односе. Међутим, констатовао је, од 1999. године смо имали „мало другачији однос у области одбране и безбедности”.

Он је похвалио Србију за ангажман у мировним мисијама, попут оне на Кипру где се припадници ВС налазе уз британске мировњаке. Пуковник Фицгибон је објаснио да војна сарадња постоји у области образовања, учења енглеског језика и питања доктрина, али да до сада нису одржаване заједничке вежбе.

Управо то ће се ускоро променити – британски војници ће први пут са српским колегама учествовати на заједничкој вежби и то у Србији, у бази „Југ” код Врања. Реч је о вежби „Платинасти вук 2017”, а британски тим за обуку мировњака већ се налази у овој бази.

Осим тога, Велика Британија у априлу шаље војни женски футсал тим који ће одиграти меч с колегиницама из Војске Србије. Фицгибон је похвалио велико ангажовање жена на војним дужностима, назвавши министра одбране Зорана Ђорђевића „шампионом родне равноправности у влади Србије”.

Американци анализирали несрећу у Крагујевцу

Генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране, рекао је да не може да говори о могућим узроцима несреће у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу, будући да је једино тужилаштво законом овлашћено да даје информације о томе.

Он је рекао да је амбасада САД понудила помоћ у расветљавању узрока пожара и експлозија, да су амерички стручњаци анализирали рад српских колега, позитивно оценили њихов рад и констатовали да нема потребе за пружањем стручне помоћи са стране. Техничко-ремонтни завод би од понедељка требало да нормализује рад. Иначе, постоји најава помоћи санирању последица несреће и то од стране УНДП-а, ОЕБС-а и НАТО-а.

Милан Галовић / Политика

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*