(Фото: AP Photo/ Amel Emric)
(Фото: AP Photo/ Amel Emric)

ДПС активисти купују гласове а „Мило“ и даље на билборду (фото)

Подгорица – У Црној Гори данас се одржавају председнички избори, на којима учествује седам кандидата. То су седми председнички избори од увођења вишестраначког система у Црној Гори, односно трећи од стицања независности.

Бирачка места отворена су од седам до 20 сати, а грађани могу да гласају са личном картом или пасошем.

До 8 часова гласало 3,3 одсто бирача или 17.660 грађана, саопштено је из ЦДТ-а.

Изласност до 9 часова је свега 6,4 одсто, односно 34.270 грађана, саопштено је ЦДТ-а.

До 11 часова гласало је 18,5 одсто грађана.

Излазност грађана до 12 часова је 27,2 одсто, преноси ЦДТ.

Дпс активисти купују гласове и воде евиденцију из угоститељских објеката

На бирачком месту број 8 – Игало, из оближњег угоститељског објекта активисти ДПС-а воде евиденцију ко од грађана излази на биралиште.

На бирачком месту ОШ „Бранко Божовић“, испред улаза школе примиећен момак који води евиденцију изашлих бирача.

 

(фото:ИН4С)

 

У Месној заједници „Талум“ у Беранама у просторијама те месне заједнице оформљен паралелни изборни штаб ДПС-а у којем се купују гласови, казали су из УРА-е.

Изборни штаб Младена Бојанића

Наш статистичко-аналитички центар обавјештава јавност да излазност на нивоу Црне Горе у 11 часова износи 20,1%, саопштили су из Изборног штаба Младена Бојанића.

Њихове информације о излазности базиране су на подацима са свих бирачких места, а не на основу узорка.

Очекујемо да се овако висок тренд излазности настави до краја дана, односно да слободни грађани искажу своју вољу и жељу да уз осмех и оловку добију првог демократски изабраног председника, закључује се у саопштењу.

Разбијен паралелни Изборни штаб ДПС-а

Активисти мојковачких опозиционих партија које су подржале кандидатуру Младена Бојаниића за председника Црне Горе, открили су паралелни изборни штаб ДПС-а на бирачком месту број 17 – Брсково.

Наиме, два лица су а ауту имале бирачки списак и водили евиденцију изашлих бирача на том бирачком месту.

 

(фото:ИН4С)

 

Брзом реакцијом активиста, спискови су им одузети.

Мило на билборду испред бирачког места

Изборни штаб председничког кандидата Младена Бојанића у Пљевљима поднео је захтев Општинској изборној комисији да се у најкраћем року уклони билборд Мила Ђукановића који се налази у непосредној близини бирачког места 85 Хотел Пљевља.

„Важећи прописи забрањују истицање пропагандног материјала на бирачком месту и на 50 метара од бирачког места, којима се може утицати на опредељење бирача, а под бирачким местом се сматра зграда у којој се гласа и двориште зграде у којој се налази бирачко место“, нагласили су из Изборног штаба председничког кандидата Младена Бојанића.

 

(фото:ИН4С)

 

На фотографији коју су доставили јасно се види да је билборд Мила Ђукановића код хотела Пљевља на месту на ком није дозвољено истицање пропагандног материјала и да га најхитније треба уклонити.

Гласао и Младен Бојанић

Своје гласачко право скористио је председнички кандидат Младен Бојанић.

 

Неправилности све више

У ОШ Браћа Лабудовић у Никшићу бирач је заокружио кандидата на столу бирачког одбора, а листић није проглашен неважећим, већ је убачен у гласачку кутију.

У ОШ Марко МИљанов у Подгорици посматрачи ЦеМИ-а су забележили три случаја повреде тајности гласања. Наиме, бирачи су истовремено гласали унутар истог паравана, чиме су групо прекршили прописана правила изборног процеса.

 

На бирачком месту ОШ “Браћа Лабудовић” у Никшићу два бирача су истовремено гласала унутар истог паравана и наглас комуницирали о томе за кога гласају, чиме је дошло до грубог кршења прописаних правила изборне процедуре и тајности гласања.

На бирачком месту у васпитној јединици „Лане“ у Подгорици председник бирачког одбора је гласним обраћањем саопштио име и презиме бирача приликом идентификације, чиме је дошло до кршења чл. 69 Закона о избору одборника и посланика, којим је дефинисана тајност гласања.

На бирачком месту 11 општине Жабљак (Вирак) уређај за електронску идентификацију бирача не ради, преноси ЦЕМИ. Општинска изборна комисија је одлучила да, пошто електронски уређај не ради, се гласању приступи по систему визуелне идентификације која подразумева да председник одбора увидом у личну карту или пасош потврди идентитет бирача, пронађе га у одштампаном бирачком списку и омогући му да се потпише и упути га у простор за гласање. Због овог проблема је каснио почетак гласања.

На Цетињу, у згради гимназије на бирачком месту број 10 отпочело је гласање без петог члана бирачког одбора као и без његовог заменика чиме је прекршен члан 35 закона о избору одборника и посланика.

Уз ЦeМИ-а јављају да Бирачки одбори не дозвољавају присуство посматрачима ЦеМИ-ја због непостојања њиховог имена у списку који су добили од стране Државне изборне комисије, иако су посматрачи уредно акредитовани и посједују са собом валидну акредитацију.

ЦеМИ успева да ове неправилности у ходу решава, али они у значајној мери отежавају посао акредитованим посматрачима. Према чл. 111 Закона о избору одборника и посланика, сви акредитовани посматрачи имају могућност да посматрају изборни процес. Посматрачи Цемија су уредно акредитовани што потврђују и њихове акредитације које поседују.

На бирачком месту 59А ЈПУ „Ђина Врбица“ гласач је показао свима гласачки листић, а изостала је одлука бирачког да такав листић буде прогласен неважећим чиме је дошло до грубог кршења тајности гласања и чл. 69а Закона о избору одборника и посланика, саопштили су из ЦЕМИ-a.

Посматрачи ЦеМИ-а су уочили на бирачком месту 16 у Игалу да чланови бирачког одбора БО наглас читају имена гласача и одрезак из апарата за електронску идентификацију бирача потписује само председник БО, не и члан БО, чиме се грубо крши тајност гласања, што подразумева повреде чланова 69 и 68б Закона о избору одборника и посланика.

Милачић: Гласајте за мање зло

Након гласања, председник Праве Црне Горе Марко Милачић се обратио грађанима Црне Горе.

„Отворите фрижидер, погледајте у новчаник, окрените се око себе, запитајте се да ли сте задовољни, да ли живите у безбедној земљи, да ли вам сметају убиства по улицама, да ли живите у земљи без афера, да ли живите у демократском друштву, да ли вам смета ако вас нико не пита за одлуке од националног значаја, да ли сте задовољни стањем економије, да ли сте задовољни стањем духовности.

Ако нисте задовољни изађите и гласајте, не дозволите да други одлучују у ваше име. Изађите у што већем броју, не бојте се. Време је за слободу. Време је да за нашу децу и потомке створимо здраво друштво утемељено на принципима истине, правде и слободе.

У првом кругу гласајте за идеју кандидата – на председниčким изборима нема расипања гласова – а у евентуалном другом кругу гласајте за мање зло.“, изјавио је Милачић.

На гласачком листићу налази се седам имена – кандидат већег дела опозиције Младен Бојанић, лидер ДПС Мило Ђукановић, кандидат Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић, предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, лидер Странке правде и помирења Хазбија КалачДобрило Дедеић у име Српске листе, те привредник Василије Миличковић.

Право гласа на председничким изборима имаће 532.599 пуноЛетних грађана Црне Горе. То је за готово 4.000 бирача више, у односу на парламентарне изборе који су одржани 16. октобра 2016. године.

Највише бирача је у Подгорици – 135.723, где је у односу на парламентарне изборе 2016. године, забележено увећање броја грађана с правом гласа за 2.769.

Следе Никшић са 58.441 бирачем, у Бијелом Пољу право гласа има 40.361, а у Бару 38.456 бирача. У подгоричким градским општинама Голубовци и Тузи право гласа имаће 11.974, односно 11.744 бирача. Најмање бирача је у Шавнику – 1.741, односно десет бирача мање у односу на парламентарне изборе 2016. године. Из МУП-а су казали да је, у односу на октобарске изборе, новоуписаних бирача 13.399, а да је избрисано њих 9.999.

Председник Црне Горе бира се на општим изборима, непосредно и тајним гласањем, на пет година. За председника Црне Горе биће изабран кандидат који је добио више од половине важећих гласова бирача који су гласали.

Ако ниједан кандидат не добије тај број гласова, одржава се други круг избора за 14 дана. Како је предвиђено законом, у другом изборном кругу учествоваће два кандидата који су добили највећи број гласова. За црногорског председника, у другом кругу, биће изабран кандидат који је добио већи број гласова изашлих бирача.

Први непосредно изабрани председник Црне Горе био је Момир Булатовић. На тој функцији наслиједио га је Мило Ђукановић, а потом је Филип Вујановић преузео столовање у згради председника на Булавару Светог Петра Цетињског.

 

 

 

ИН4С

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Брука: За Србе у Црној Гори не важи ни Хипократова заклетва

Подгорица-Неки лекари Клиничког центра Црне Горе очигледно су заборавили на заклетву и ...

Млађан Динкић (Фото: ФоНет)

Стиже појачање: Динкић постаје саветник Ђукановићу?

Подгорица – Бивши гувернер Народне банке Србије и министар финансија Млађан Динкић ...