Душан Томић

Олигархије „ваљале“ милионе у Брчком

Баљалука/Сарајево – Адвокат Душан Томић обелоданио је да ће његов клијент Слободан Симић, порески инпектор у пензији из Брчког, „бити драгоцен сведок Тужилаштва БиХ у расветљавању милионских штета буџету БиХ и Брчко дистрикта, које су начиниле политичко-привредне олигархије у Посавини“.

Томић каже да је Симић, „због савесног и одговорног рада пострадао као ретко ко у БиХ, у новијој историји, јер је, поред осталог, у једног брчанској компанији, која је тесно повезана са моћним политичарима из реда сва три народа, установио 2009. године да јој је сва документација на немачком и да од приказаних наводних расхода од 35 милиона конвертобилних марака, може да се говори о расходу од само пет милиона КМ“.

-Симић је то написао у извештају, који је потписао и предао у Пореску управу, али је од њега тражено да поцепа записник, што му није пало на памет, после чега је уследила његова голгота, – прича Томић и додаје да је добио отказ, уместо да буде пензионисан, јер је имао већ 41 годину радног стажа.

„Прво су му паковали да му је диплома неисправна, па је установљено да има два легално завршена факултета и постдипломске студије“, каже Томић. Кад то није прошло, нашли су, како наводи, криминалца који му је, тобоже, дао пет хиљада КМ на име мита, човека који је робијао због утаје пореза, који је мој клијент установио, а „сведок од поверења“ је, пре извесног времена, пуцао на адвоката.

Основни суд у Брчком је, у већу којим је председаво судија Небојша Савић, осудио Симића на четири месеца затвора. Апелациони суд у том граду је, по Томићевим речима, одбацио наводе Основног суда, установивши, поред осталог, да нема доказа о давању мита, посебно зато што је онај који је дао ту изјаву, у време кад је, тобоже, дао мито био у затвору у Бијељини.

-Приликом првостепог суђења, на наше указивање „одакле ветар дува“, доживели смо велика понижења чак и од судског већа, а, ево, та оптужница је пала као мехурић од сапунице и суђење је враћено, поново, том већу,- каже Томић.

-Колико је реч о намештаљци, јер је имао харбрости да удари по закону на силне и моћне, у сваком погледу, сведочи и то што га Тужилаштво БиХ доживљава као  релевантног сведока“, каже Томић.

Додаје да је Симић у јако лошем здравственом стању, са разлогом је, како наводи, и у страху за своју и безбедност својих најмилијих. Зато је Томићу,како каже овај сарајевски адвокат, доставио писмо да га има, уколико му се нешто догоди, које ће бити уложено у списе на суђењу које изнова почиње у четвртак.

(БН/В.Митрић)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Из БиХ на порођај у базу ИД-а?

Сарајево-У базама „Исламске државе“ у Сирији у протекле четири године рођено је ...

Британски војници (Фото: ЕПА/ФРИЕДЕМАНН ВОГЕЛ)

Зашто Британци стижу у Босну током избора?

Сарајево – Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да упућивање ...