(фото: фронтал.рс)

Профит против природе: Биологија против Владе РС

Фронтал још једном скреће пажњу да се пред очима јавности Српске спрема биоцид Националног парка Сутјеска и то по принципу – клање вола за кило меса.

Многи угрожене животињске врсте доживљавају искључиво кроз гепарде, црне афричке носороге, сибирске тигрове, сњежне леопарде…

Чак и за већину популације осјетљиве на овакву врсту проблема и емпатичне према изумирућим живим организмима, та ствар се одвија у холивудским филмовима или документарцима западног печата, гдје неустрашиви конзервационисти у име планинских горила или бијелих медвједа улазе у сукоб са поквареним власницима мултинационалних корпорација и њиховим политичким послушницима.

То све све дешава код нас такође! У Националном парку Сутјеска. То показује научно истраживање које се тренутно одвија на предметном простору, чије ћемо налазе у цјелости добијеног саопштења изложити нешто касније.

Хајде да продамо, само да играмо

Нажалост, након скоро милијарду и по конвертибилних марака које су се слиле у буџет Републике Српске захваљујући приватизацији Телекома Српске и других златних државних кока, није дошло ни до једне инвестиције која би била у стању да врати улагање. Чак ни у тај фамозни хидроенергетски сектор којим се толико хвале алтернативни економисти и они мало ближи властима.

Није направљена ни једна велика брана, чији би електроенергетски потенцијал био епских размјера, па да љубитељи природе затворе оба ока пред безочним уништавањем ендемичног биљног и животињског свијета – у име општег добра и општедруштвеног напретка. Све што смо видјели јесте малопривредни мозак наших бизМисмена у спрези са Владом Српске, који уништавају мале водотоке тзв. мини хидроелектранама.

 

Путем од Бање Луке ка Кнежеву и даље према Турбету и Травнику, види се какву је катастрофу у екосистему направио систем таквих малих хидроелектрана које се граде у сливу ријеке Угар. Профит је за ширу заједницу занемарљив, уколико се у обзир узме штета коју производе такви пројекти.

Лични и страначко-олигархијски профит изнад Мајке Природе

Небројено је многих других мјеста гдје је природа већ измјењена акумулационим језерима и сличним пројектима, гдје би се могло играти на карту електроенергетског сектора. Умјесто тога, умјесто капиталних инвестиција какве су у стању да проводе само државе, читав државни врх се сјатио недавно да отвори ХЕ Месићи-Нова, од пишљивих 10 милиона КМ инвестиције. За које многи кажу да је само зафарбавање соцреалистичког енергетског наслијеђа.

Оно што највише љути, је непримјерен одговор институција Републике Српске на петицију коју је потписало више од 6.000 грађана, а која тражи обуставу свих планова за изградњу малих хидроелектрана у Националном парку Сутјеска. Људи који су на челу овог протестног дјеловања из Центра за заштиту животне средине, Бања Лука; покренули су истраживање које већ сада побија наводе из дилетантских одговора наших власти, које изгледа нико није учио односима са јавношћу. Ако је учио, учио је лоше.

Стога, предлажемо да и ви, и властодршци обратите пажњу на ријечи пристигле од представника научне заједнице која се питањем биологије бави на цјелодневној бази.

Власти немају мандат над научном истином!

У Националном парку Сутјеска је тренутно у току истраживање живог свијета у кањонима Сутјеске и Хрчавке, у зони непосредног утицаја планираних малих хидроелектрана на овим ријекама. Овогодишње истраживање наставак је систематских истраживања започетих прошле године након усвајања Студија утицаја на животну средину, које површно и без икаквог утемељења процјењују да мале хидроцентрале неће имати негативан утицај на животну средину. Истраживања су покренули Центар за животну средину, Арбор Магна и ВВФ, уз подршку швајцарске организације Про Натура, а уз учешће преко 20 истраживача из Републике Српске, ФБиХ, Хрватске и Србије.

Након низа достављених стручних мишљења, публикација и консултација, Влада РС се Народној скупштини РС, која је требала да изгласа грађанску иницијативу против хидроелектрана, обратила посебним дописом у коме нарочито истиче да: „Генерално се може констатовати да су разлози за покретање грађанске иницијативе дати у самој иницијативи базирани на низу недоказаних претпоставки и теоретских фраза препизаних из стручне литературе која служи искључиво за едукацију, образовање и школовање ученика и студената и, као такви, не представљају одраз стварног и реалног стања у овом националном парку“.

Ђорђије Милановић, Удружење за заштиту дрвећа “Арбор Магна”: „Тренутно у Хрчавки и Сутјесци борави више од 20 признатих истраживача специјализованих за 12 група организама (рибе, макрозообентос, птице, инсекти, слијепи мишеви, ситни сисари, велике звијери, водоземци, гмизавци, маховине, биљке и гљиве), који су везани за ове водотоке и који би били директно или индиректно угрожени изградњом малих хидроелектрана. Овим се, као и више пута раније, јасно побијају поменути наводи из дописа Владе РС, како су наши „разлози… базирани на низу недоказаних претпоставки и теоретских фраза преписаних из стручне литературе“, док израђивач Студија утицаја на животну средину није чак исправно ни преписао стручне податке“.

Против планова за изградњу хидроелектрана и за очување наших ријека гласно устаје научна и стручна јавност.

Чедомир Црногорац, професор на Природно-математичком факултету у Бањој Луци: „Као референтном познаваоцу ријечне мреже Републике Српске, аутору бројних научних радова и монографија о ријекама и заштити ријека Републике Српске, дозволите ми да заједно кажемо „стоп хидроциду“ у Републици Српској. У име нас и у име будућих генерација. Потамолошки бисери нашег ентитета (ријеке Сутјеска, Хрчавка, Студена, Јалова, Говза, Бистрица, Јањ и многе друге) на удару су непримјереног нарушавања основних природних вриједности хидросферног комплекса Републике Српске“.

Кампања Битка за Сутјеску овим истраживањем добија нову димензију и додатну аргументацију.

Наташа Црнковић, Центар за животну средину: „За Сутјеску и Хрчавку ћемо се борити свим средствима. Ово истраживање показује озбиљност, али и велику преданост коју неколико организација улаже да бисмо очували највриједније кутке наше земље. Желимо реалну слику вриједности ових ријека, а ово истраживање већ доказује да је ријеч о јединственим екосистемима који нипошто не смију да се угрозе“.

фронтал.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Додик о Косову: Данас једно сутра друго!

Бања Лука – Доста неопажено је прошла изјава председника РС Милорада Додика, ...

Баба Биљана као опомена

Биљана Плавшић остаће запамћена као прва  жена председница Републике Српске, која је ...