(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

У Хрватској ништа ново: „За дом спремни“ одјекивало Сплитом

Загреб – На сплитској Риви вечерас је одржана велики протест против Истанбулске конвенције, на коме су учесници узвикивали усташки поздрав „За дом спремни“ и претили присталицама владајућег ХДЗ-а.

Организатори тврде да се на скупу окупило 70.000 људи, полиција још нема званичну процену броја демонстраната, а портал Индеx.хр наводи да их је било око 15.000.

Протест је обележило извикивање усташког поздрава „За дом спремни“ и учестало помињање Домовинског рата и Фрање Туђмана, али и отворене претње ХДЗ-овцима који ће сутра у сабору гласати за ратификацију Истанбулске конвенције, пренели су хрватски медији.

У више наврата им је поручено да ће их, уколико буду гласали за ратификацију, сменити на следећим изборима.

Окупљени су певали „Зови, само зови“ и узвикивали „У бој, у бој“, „Издаја, издаја“ и „Хоћемо изборе“.

Међу многим натписима које су носили, навела је Хина, био је и „Андреј Пленковић за Пуповца сухо злато, за државу и народ живо блато“, портрет Пленковића с натписом „Издаја“, „Заштитите обитељ“, „Исус Крист више од ИК“ и други.

Са говорнице се могло чути да „Хрватска треба суверенистичку политику, попут суседа Мађара“, као и да „ратификација Истанбулске конвенције неће заштитити жене од насиља“, а да је „пол биолошки одређен као мушки и женски, а пол и род су исто“.

Протест је организовала Грађанска иницијатива Хрватска против Истанбулске конвенције.

Сања Билач из те иницијативе рекла је да ово није само протест, већ „један јасан и гласан став грађана против политике актуалне владе“, који је прерастао иницијалну идеју.

Она је пре почетка протеста објаснила да Истанбулска конвенција у овом тренутку и није највеће зло.

„У овоме тренутку не размишљамо о ратификацији, али не мислимо да је то најгоре. Засто? Зато што смо фокусирани на најбоље. Верујте ми, овај тренутак на Риви, у 18 сати биће нешто најбоље што је Хрватска доживела од заједништва исељене Хрватске, од нашег првог председника др. Фрање Туђмана. И та чињеница да ће се људи окупити, да ће бити заједно, да пролазе ту менталну и психолошку промену је нешто најдивније што ће се догодити. И то је важно“, сматра Билач.

Вести, Танјуг

један коментар

  1. Ako je ovde bilo i 500 to bi bilo previse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Енвер Хоџај (Фото: Душан Миленковић)

Сусрет у Загребу: Ево шта је Хоџај тражио од Матиса

Загреб-Енвер Хоџај, представник самозване власти на окупираним територијама, је током сусрета са ...

Дресови хрватске репрезентације се производе у Србији

Београд-Многи навијачи репрезентације Хрватске на Мундијалу у Русији носе реплике оригиналне опреме ...