Двојници душе и тела

Србско народно предање разликује с(ј)ен од сенке, као двојнике душе и тела. Невидљиви двојник душе је с(ј)ен, семантички од ариј. шјенá, птица молитве, обредна ломача у облику орла или сокола или орао, од шам, инф. шамјати, ошамутити. Од овог корена је срб. „шјен“, душа, „шjeњање”, предсказање или авестанска Саена, митска птица Авесте. “Смртни сен” је царство мртвих душа, који се зове “шам” у околини Пожаревца.

Опште је веровање да се душа после смрти претвара у птицу. Мисирска “Књига мртвих” описује смрт као “сокола узлетелог”. Јакути верују да је сен једна од три душе, а код северноамеричких индијанаца душа и сен се раздвајају после смрти. Душа одлази у краљевство Вука, а сена остаје близу гроба. Код Мисираца, к’аибит је сен човека која је увек близу душе. Кинези имају три земаљске и седам небеских душа.

С(ј)ен је невидљиви двојник и једнакост људске душе. Може се населити свуда, а најчешће у облаку, животињи, камену, дрвету… И човек може да буде сеновит. Такав кад изгуби свој с(ј)ен тумара као луд по свету у ветру, а сваки човек који може летети у ветру је здух(ач), од ариј. дју, светлост или стув(ач), ариј. стува, део коњске главе. Коњ се често јавља у облику (зло)духа, а стуве (стухе) или здуве су сличне змају.

Стуве су по соју од праведна срца и често се састају са анђелима. Стува се увек бори у свом облику, за разлику од змаја који може узети било који облик. Сукоби су и регионални, око облака, летине или одбране њива. Битке стува су најчешће у марту, јер је то рок за борбу добра и зла (у години) када се и богови састају да одлуче о судбини света.

Видљиви двојник тела је сенка, аријски сага, у значењу припити, прионути, држање, додир, контакт, веза, дотаћи, узајаман однос или шаманско име, а долази од сањџ, инф. сањџати, сенчити, одакле је и “сањџама”, врста приказе, рус. и ст. срб. сень, сенка, мрак, срб. “осењ“ и „опсена“ или јел. xenos. Такође, лепо женско лично име Сен(к)а, од кога је у “грчкомјезику изведено Xenia, Туђинка.

У предању, о сенци се загонета: Угледах гором белаја, где ми се глава по трави ваља? Сенка, јер је она за разлику од с(ј)ени видљива, па се узиђује у грађевине као једнакост за човека. Зато, не ваља згазити на сенку, па крстоноше иду у сусрет сунцу да неби газили своју сенку! Сматра се, да сенка може напустити човека пред његову смрт, па се по њој гатало о долазећој судбини. Гледалосе нарочито о Божићу и некрштеним данима, како ће се живети текуће године.

Сенка стоји у вези свакодневног живота човека, али, митолошки и имитативно магијски је повезана са судбином. Отуда, сенка је коришћена као двојник човека, у обредном лечењу или градитељству, узимањем мере човека или његове сенке која се узиђивала у темељ. Под црквеном сенком налази се гробље, али се на њему не сахрањују самоубице, обешени, они који умру од беснила, кога убије гром, некрштени, удављеници или копилад.

У виду сенке, појављују се душе умрлих, „мора“ или “вампир”, а нека бића Нава немају сопствену сенку, као “лесник“, деца рођена од вампира или ђаво, кога је Бог по предању створио од своје сенке. Да би вештицу или чаробњака учинили нешкодљивим, треба их ударити јасиковом (врста врбе чије лишће трепери) цепаницом по њиховој сенци. Отуда, постоји забрана игре са сенком, нарочито када су у питању деца, да их она не би напала у сну.

Из народног предања проистиче и Јунгово схватање сенке, као архетипске фигуре која симболише мрачни део личности. Припада несвесном као супротност свесног и свеукупност онога што човек не жели да буде. У сенци вредног човека је лењивац или моралисте покварењак, али, потискивање сенке не води психичком излечењу. Она је несвесно и тамни део личности или негативан идентитет. Сенка је “срце таме” у нама, негативан вид психичког живота као супротност свесног.

Слободан Филиповић и Борис Лазић

2 коментара

 1. Када је човек изгубио знање, остала су површна сећања, која је представио на буквалан и себи разумљив начин, кроз симболе.
  Тако Индијци цртају кружић на челу као треће око, које није ни видљиво ни на челу.

  Ово су суштинске теме, а понашамо се као ретардирана деца. Иако је све написано и објашњено.

 2. VAPAJ SVESNOG SRBINA: Vratite nam gusle ( srpski CNN ).......samo uz njih ima.........čojstva i junaštva!

  Србско народно предање разликује с(ј)ен од сенке, као двојнике душе и тела.

  Ovo je teza srpske filozfske škole iz NERODIMLJA GORNJEG ( današnji Pudin Han )……….od presvetlog PRDANA ANALFABETIĆA……….stara 4500 godina………..iz koje su se razvili svi filozofski i teološki pravci Evro-azije.

  SLOBO…….ARIJEVCI SU RUSI A NE SRBI!

  SRBI SU LOKALNE JADE I BEZMOZGOVIĆI………..KAO I DANAS. TO TRAJE 17 000 GODINA…….OTKAD IZ MALE AZIJE PREĐOŠE NA BALKAN.

  OD SRBA SU NASTALI SVI SRPSKI KRVNICI…….A SRPKINJE SU U ROPSTVU PORODILE GAMAD ZAPADNE EVROPE. OVO ZNAJU SVI GENETIČARI EVROPE I RUSIJE………SAMO SRBI TERAJU PO SVOME.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Умрла игуманија манастира Грачаница, мати Ефросинија

Окупиране територије- Игуманија манастира Грачанице, мати Ефросинија, преминула је јутрос, саопштио је отац ...

Хитна помоћ (Фото: Новости)

Беба умрла од смрзавања, родитељи ухапшени

Књажевац-Полиција у Књажевцу ухапсила је Д.Ј. (33) и његову ванбрачну супругу М.Ј. ...