Још о „Краљевсту словена“

Има више разлога за неприхватање Орбинијевог дела, јер је на њему сарађивало више аутора. Орбини је живео у 16. веку, али углавном описује време од Јафета до друге половине 14. века. Зашто није до 1601. године? Зато, што су аутори које Орбини наводи у литератури: Цицеро, Флавије, Тацит, Еусебије, Тридхеим, Прокопије… измишљени кратко време пре њега!
Срамотно је, да се у измишљеној историји још и данас проповеда, како је неки дивљи, примитивни народ без познавања писма и књига напао цивилизовану Европу, која се од Алпа до крајњег севера налазила у културном мраку барем до краја 11. века… Тек, почев од 12. века, Западна Европа је могла да учествује у културном таласу покрштавања, док је култура јужне Европе и Апенинског полуострва на свим морским обалама Европе и северне Африке свој процват достигла барем 1000 година раније.
Почетак цивилизације у овој дивљој Европи описао нам је К.В. Хауг, када су основани први градови северно од Алпа: Вилинген 1119 г., Фрајбург у Брајсгау 1120 г., Фрибург у Ихтланду 1157 г., Дурдлах 1661 г., Берн 1191 године….(„Када су грађени европски градови“). Шта би Словени ту имали да разоре око 700-те године према владајућој науци?
Као што Скандинавија није стара домовина ни Германа ни „Словена“, тако ни дубровачки патрицији не потичу од „Римљана“. Нити су Ћирило и Методије извршили христијанизацију. По Орбинију, они су 887. додељени папи Хадриану III , иако је овај умро још 885. године. То нам потврђује Топер, са драгоценом констатацијом: Тачно познавање словенских идола нам омогућава да сагледамо, како у Орбинијево време они још нису били запостављени. Овоме можемо да додамо, како се свет богова из старе вере код Срба још увек налази у свежем сећању.
Пошто је Орбини рођен у Дубровнику, а његов отац у Котору, коментарисаћемо старо име Дубровника познатог као Рагуза. Орбини га назива именом Рауса, али један великан немачке науке, Јохан Фридрих зна за Ардини, старо име Дубровника. Арди или Ардини потичу од Сарди(ни), дакле Срби, јер се овај град некада звао србским именом (Сарди, Серди, Сорди), као Сардинија и многи други!
Извештаје познатих грађана Дубровника о србском националном осећању у старом Дубровнику, потврђују и извештаји странаца. У свету познати археолог, етнолог, историчар, путник и професор са Оксфорда, Артур Ј. Еванс живео је у Дубровнику око 1875. године: Кроз моје огромне и најразличитије контакте са Славима (мисли на Србе), из залеђа римске Рагузе, настаје србски Дубровник већ до почетка 14. века. Дотле је различитим законима најстроже било забрањено да се србски језик сматра матерњим (Пешке кроз Босну и Херцеговину).
Еванс даље пише: Језик је овде делимично италијански, делимично „словенски“… Овде се чује најлепши србски говор. Затим сања о Дубровнику и пита се хоће ли поново доћи време у којем ће Дубровник опет преузети свој стари задатак… и поново постати пионир „словенске“ литературе и цивилизације… Потребно је да се неоспорни геније Срба са овим свежим морским поветарцем преточи у енергију… (Исто).
Поређења ради, у северној половини Апенинске Србије су такође владале србске династије, при чему најстарије и најзначајније србске породице нису Медичи који су добили име по производњи меда, или Сфорце које су имале у грбу мердевине и двоглавог орла, већ породица Д’ Есте која потиче од Балшића! Њихово постојање су наши састављачи историје замаглили, њихове кнежевине су неименоване у Ломбардији коју никад нисмо имали, Етрурији и Тоскани уместо Тусциа. Један од њихових главних градова је био Лука, од 570. г. седиште Лангобарда и главни град Тусцие (Хроника града Луке).
Код Орбинија, Твртко је једанпут хумски кнез, једном краљ Расије, а једном краљ Босне. Расијски краљ Урош је склопио мир са „Грцима“ који тада у нису ни постојали, јер су државу добили тек у 19. веку. Хлапен није био велики кнез „Грчке“ већ краљ Србије. Степан Немања није могао да позове рударе из Немачке, јер у 12. веку, јер, Немци нити Немачка нису још постојали! Нити је могао да влада „Албанцима“ и „Грцима“, јер ти народи у оно време такође нису постојали! Такође, Немања није могао да се ожени Францускињом, јер у његово време нису постојале Француска и францускиње. Немањићи су кнежеви Расије, али су владали на територији од Саве и Дунава јужно до Скадра, на Јадрану до Корчуле, Хумом, Зетом и Босном…Наша владајућа наука одступа од Орбинијевог описа! Зна за Немањиће као србске краљеве, као и Расију која је мала кнежевина.
За време Орбинија 1558. г., Котор није имао 50 градских кућа. Ова територија коју је Орбини описао је увек припадала србским краљевима и империјама, као што то показује грб Стевана Немање, а потврђује грб цара Душана. Котор (Kataro) некадa припада кнежевини Хум, некад кнежевини Зети, некад краљевини Босни, некад Дубровнику, некад кнежевини Расији, некад династији Немањића, некад Угарској или је слободан град, али по Орбинију никада не припада Србији!?
Ветор Пизански 1368. г. са 26 галија креће да освоји Котор. „Град“ је тада изгледао као и око 1179. г., када је Симеон Немања, краљ Расије, кога „грчки“ историчари називају Стефан, стигао у близину Будве и свим средствима покушавао да стигне до града Котора (стр. 299).“Грке“ никад нисмо имали до 19. века, а Стеван Немања је поседовао царство од Саве и Дунава до Црног мора и Јадрана. Какве би проблеме он имао да покори Котор, који на слици изгледа као једно гнездо? Тако малом граду Котору посвећује Орбини 16 страна, а краљевина Сервија има само пет страна!?
Орбини, као и наша владајућа наука зна за народ „Унгари“ (Срби католици) у 12. и 13. веку, па чак и њихове краљеве. Један се звао Лудвиг и борио се у Босни против „рашанског цара “ Стефана без успеха. Да Срби, алијас „Словени“ не би упадали у његову краљевину, он на Дунаву са рашанске стране, на месту где се Сава и Дунав спајају, гради 1343. године тврђаву којој је дао име Београд. (Орбини, стр. 264). Угарски краљ Лудвиг бори се у Босни, а гради тврђаву Београд на туђој теритрији “са рашанске стране“ против “Словена”? Иако је пре њега, ово била највећа тврђава у Европи.
Овај Лудвиг се борио против „рашанске“ Босне, а сам је имао брата Стефана који млад умире. У краљевини Босни влада бан Стефан, син кнеза Стефана и један цар – Стефан на Дрини напада бана Стефана од Босне са 50.000 коњаника и 30.000 пешака! Босна је поражена, па су се многи босански племићи преселили, пре свега Богиша и Владислав Николић. Њихова мајка Катарина је била сестра пораженог Стефана кнеза Босне. Као из бајке! Све сами Стефани! Некад су Бошњаци, некад Угри, некад Рашани, некад Хумљани, али никад Срби!? Каква безумна акробатика у фалсификовању историје!
На делу морске обале од Улциња до ушћа реке Неретве, у дужини од највише 150 км и ширине понекад код Котора од 400 м, у долини Неретве до Коњица и на острвима Ластово и Мљет, Орбини смешта државе и кнежевине: Далмацију са 40 краљева, Кроацију, Расију, Босну, Зету, Хум, Дубровник, Котор, Будву и Приморје, чији су житељи према Гундулићу и Евансу били Срби. Немању су сматрали за свог, али их је сада Орбини преименовао у „Словене“. Зато, извод из регистра (индекс) од 26 страна Орбинијеве књиге «Il Regno De Gli Slavi» из 1601. године, има име Бугари као народ сто пута заступљен, док се Срби као народ помињу само једанпут!?
Ствараоци историје су овде претерали. Ово уско приобаље с долином Неретве и оно мало копна у 11. и 12. веку, не би били довољни ни за једну кнежевину! Тамо је био само један град, Дубровник, сва остала насеља су била права „гнезда“: Улцињ, Бар, Рисан, Цавтат, или нешто веће „гнездо“ Будва, која је била тако мала да је дубровачки племић Поврско могао да је купи.
Непажљиви ствараоци историје су заборавили да уграде у Орбинијеву књигу дело великог „писца историје 10. века, Константина Порфирогенита проналазача „Словена“. Не помињу се ни империја „Бизанта“, нити народ „Бизантинци“. Зашто? Зато што је ова бедна прича о Константину и „Византији“ измишљена после Орбинија!
Појам „Словени“ преузет је из “византијских” текстова… “а у 17. веку је пренешен на ришћанско-ортодоксне источне Европејце“ (У. Топер). Тачно, „византијски“ текстови су проналазак после 1600. године!

приредио С. Филиповић
из књиге “Карло Велики није постојао”, М. Николића

3 коментара

  1. Па зашто су наши пра пра преци причали и приповедали трули запад. Управо због подметања лажне историје коју и дан данас користе кад треба да опљачкају и отму туђу земљу. То су ти чувени двоструки стандарди и подмукла политика трулог запада и пре свега ватикана који је идејни творац лажне историје и подмуклости у примени двоструких стандарда према другим верницима и народима. Сетимо се у скоријој прошлост да ниједан научник није могао ништа научно да објави без сагласности и дозволе ватикана.

  2. ISTINA: Ja se nikome ne dopadam...........ne znam se NAŠMINKATI..........i ne znam LAGATI

    E,Slobo, Slobo………..nije Orbini izmislio sve gluposti oko nas……….već i Nemanjiće……..a krstaša Stevu………..retuširao !

  3. Обавезно на 30:30 минута

    https://www.youtube.com/watch?v=yOKN4zJbLsU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Најтужније српске изреке: Користите их свакодневно, мислите да су смешне, а не знате колико су страшне

Неке од ових изкрека сакупио је и записао Вук Караџић, некима се ...

Историја (Фото: kupindoslike)

Национална срамота: Учимо о својој историји из књига које су нам написали странци

Београд – Историју још учимо из аустроугарских књига. Волели бисмо нашу прошлост ...