(Фото: Србел)
(Фото: Србел)

Из Шпаније за пет месеци изнето 163 милијарде евра

(Фото: Србел)

(Фото: Србел)

Мадрид – Шпанска влада тражила од Еврозоне 100 милијарди евра за спас од кризе, а у исто време из Шпаније изнето 163 милијарде.

Централна банка Шпаније је данас саопштила да је та земља у првих пет месеци ове године забележила одлив капитала у износу од 163 милијарде евра. Подаци показују да је само у мају из земље повучено 41,3 милијарде евра, пренела је агенција АП.

У мају је једна од највећих шпанских банака, „Банкија“, најавила да ће јој бити потребна државна помоћ од чак 19 милијарди евра, што је навело владу да од својих партнера у Еврозони затражи зајам у износу од максимално 100 милијарди евра.

Одлив капитала је последица тога што странци продају акције и шпанске државне и приватне обвезнице, док шпанске банке и грађани полажу новац у иностранству.

Каталонија укида исплату социјалне помоћи

Каталонија, највише задужен шпански регион, саопштила је данас да у јулу неће бити у стању да исплати субвенције за болнице, старачке домове и друге социјалне службе, будући да већ има озбиљне проблеме због строгих буџетских резова.

„То је последица проблема ликвидности“, рекла је портпаролка министарства економије каталонске регионалне владе, додајући да у септембру очекује нормализацију ситуације, пренела је француска новинска агенција АФП.

Каталонија је просле недеље указала да разматра могућност тражења државне помоћи у вредности од 18 милијарди евра, из новог шпанског фонда основаног за помоћ презадуженим регионима те земље.

Тај регион се, међутим, налази у сукобу са централном владом у Мадриду око строгих циљева дефицита који су наметнути регионима.

Као показатељ растућих тензија, каталонска влада је саопштила да неће присуствовати састанку у Мадриду, који се данас одржава између финансијских званичника региона и министра за буџет Кристобала Монтора, зато што осећа да примедбе из Барселоне нису имале ођека.

Шпанска централна влада је затражила да свих 17 регионалних влада ове године снизи своје дефиците на 1,5 одсто бруто домаћег производа (БДП), а наредне године на 0,7 одсто. Каталонска влада није саопштила колико субвенција неће моћи да исплати, али левичарски дневник „Паис“ процењује да се ради о цифри од око 400 милиона евра.

3 коментара

 1. Папирима а4 формат и компјутерским бројевима . Од новчаница ни н.
  То су те билиони милијарди које се врте по свету. Нико динара нема бре.

  • класично мешетарење, пљачкање и отимачина – по пецепту који је примењен у Грчкој…

   НЕ у еу !!
   НЕ у нато !!

 2. To su vam strane investicije.
  Do duse Spanija i ne zasluzuje bolje. To je zelja koja je pogasila svoju tesku industriju zarad turizma. Sada plivaju u govnima kao Italija i Portugal a i Grcka. Ekonomiju ne odrzava turizam vec teska industrija, bez strani investicija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Шпанија (Фото: Financial Post)

Нови шпански премијер објавио рат Цркви

Мадрид-Нови шпански премијер Педро Санчез одбио је да положи заклетву над Библијом ...

Шпанија инсистира да се укључи у дијалог о Косову

Мадрид-На састанку чланова Службе ЕУ за спољну политику у Бриселу на којем ...