(фото:esp.rt.com)

Рат Пекинга и Вашингтона – нова кинеска банка преокренула свет!

Вашингтон – Јединствени извор кредита за развој земаља су до сада били Светска банка и Међународни монетарни фонд, али тој ери је дошао крај, јер Пекинг покреће нову иницијативу за коју је добио огромну подршку некадашњих ексклузивних савезника Вашингтона.

Од Вашингтона финансијску игру преузима Пекинг и то кроз иницијативу стварања Азијске инвестиционе банке као алтернативе у развоју економије земаља. То је банка која је озбиљно уздрмала доминацију САД, а познато је колики утицај Вашингтон има на Светску банку и ММФ.

Дипломатске и финансијске структуре су почеле да се супростављају недавно изнетој иницијативи Пекинга о стварању Азијске инвестиционе банке (АИБ), јер они у таквој банци виде веома озбиљно конкурента.

Међутим, САД су доживели, по свему судећи, велики пораз. Пекинг је био успешан, баш онолико колико су САД били неуспешни у овом финансијском рату. Кина је добила подршку за АИБ од Европске Уније, односно, водећих чланица ЕУ.

На првом месту је то била Велика Британија, а затим су Француска, Немачка и Италија такође изјавили да подржавају стварање нове међународне финансијске организације.

На крају је то учинила и Аустралија и то је био дефинитиван знак да Америка губи конце из руку и доживљава велики економско-дипломатски пораз.

Јужна Кореја је била прва земља која је критиковала иницијативу Пекинга, али је убрзо променила став и отпочела преговоре са Кином подржавајући иницијативу стварања АИБ не обазирући се на притиске дипломата Беле куће.

САД сасвим сигурно мора да се привикне на нови поредак у свету, а то је мултиполарни свет у којем Вашингтон више нема позицију коју је уживала у последњим деценијама.

Правда

4 коментара

 1. Seli semasonerija na istok, jer su potrosili severnoamericke resurse

  • Cetnik duge bradurine

   naravno! naivni misle da masonerija propada a ona je sve jaca samo menja prebivaliste. Amerika je iskoristena i potrosena. Koni ce im biti topuz samo takav.

   • Šta ono beše Rotšild hitno leteo za Kinu pred nekoliko godina..
    „Oni“ Kinu zovu eksperimentom..
    A sa druge strane prave GMO RIŽU u AUSTRALIJI (kojom će rešiti natalitet u Kini).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: REUTERS / Issei Kato)

Американци не могу мирни, желе да започну рат са било ким!

Сједињене Америчке Државе не престају да провоцирају Кину, а најновији инцидент изазвало ...

(Фото: Србија данас)

Кина оптужила САД за упад на њену територију

Пекинг-Бродови америчке морнарице без дозволе су упали у територијалне воде у Јужном ...