Злато (Фото: Flickr/ Bullion Vault)
Злато (Фото: Flickr/ Bullion Vault)

Русија и Кина усвајају златни стандард, а то је крај доминације долара

Москва – Земље БРИКС-а разматрају покретање интерне платформе за трговање златом, саопштили су руски званичници. Када се ово деси, глобална економија ће бити значајно преобликована, а Запад ће изгубити своју доминацију, предвиђа експерт за драгоцене метале.

У 2016. години трговано је са 24.338 тона физичког злата, што је за 43 одсто више него у 2015. години, према саопштењу Клаудиа Граса из Швајцарске компаније „Прешс метал“.

Злато се креће са Запада на Исток

Морамо ставити БРИКС-ову иницијативу у шири контекст. То је само део геополитичке тектонске промене која је започела деценијама уназад. Видели смо сталан одлив физичког злата са Запада на Исток. Истовремено, Запад је изгубио економски рат, и као последица тога, фокус сада прелази у финансијски систем. Кина доминира светском економијом и избацила је САД са места најимпресивније економске силе на свету“, рекао је Грас за РТ.

Креирање новог златног стандарда од стране БРИКС-а такође је корак ка окончању доминације америчког долара у глобалној економији

„Како су Пекинг и Москва схватили да Америка користи долар да би контролисала свет, имплементацијом новог „Златног стандарда 2.0“ желе да се дистанцирају од ове контроле. Штавише, огромна већина људи у Азији види злато као супериорни или „прави“ новац, нешто што Запад заборавља, због богатства које су акумулирали на папиру (кредити)“, каже Грас.

РТ: Русија и Кина би могле одредити међународну цену злата засновану на физичкој трговини

Експерт сматра да земље БРИКСА чине 40 одсто светске популације и око 23 одсто светског производа.

„У комбинацији са најавом одређивања цена нафте у јуану, користећи уговор о фјучерсима у Шангају уз помоћ злата, оснивање Азијске инфраструктурне инвестиционе банке и Нове развојне банке, Кина поставља алтернативу пост Бретон-Вудсовом естаблишменту. Ово је сигурно промена игре“, каже Грас.

Трговина драгоценим металима у физичком облику окончаће трговину златом у папиру

Степен поверења између земаља БРИКС-а може им помоћи у успостављању међусобне трговине златом, који би била 100 одсто у физичком облуку.

„Ово ће представљати одржив начин који би с временом могао довести до потискивања садашњег система трговине, јер ће Запад, у међувремену, и даље трговати са златом у папиру“, каже Грас.

Према Лондонској статистици за обрачун злата за 2016. годину, укупни обим трговања на тржишту злата на Лондонском тржишту процењује се на еквивалент од 1,5 милиона тона злата. Обим златних уговора на њујоршком Комексу достигао је 57,5 ​​милиона уговора током 2016. године  или 179.000 тона злата, указује аналитичар.

Количина извађеног злата је много мања

„Ако сада узмемо у обзир да је само око 180.000 тона злата заправо извађено до данас, диспропорција је огромна и очигледно неодржива. Папирне трансакције у Лондону и Њујорку ће или експлодирати када се цена злата у папиру смањи на нулу, или када само мали део инвеститора буде инсистирао на томе да добије злато у физичком облику“, каже Грас.

РТ: БРИКС разматра успостављање система трговања златом

Стручњак верује да би тренутна трговина златом могла престати да постоји пре или касније.

„Вероватно ће постати застарела и изгубити свој значај током времена. Иако се не може прецизно предвидети, колико брзо ће се то догодити, тренд је јасан: ОТС и Комекс (лондонска и њујошка берза златом) раде на сопственом уништењу“, рекао је он.

Цене злата би могле би експлодирати ако би трговину у физичком облику подржала трговина и других племенитих метала

„Дефинитивно ће довести до већих цена злата у физичком облику. Замислите ако бисте могли купити од Комекса и ОТС-а злато по много нижој цени и још увек имате могућност да га продате у Азији по много већој цени; ово би убило стару трговину у папиру одмах. Стога, претпостављам да би оба начина могла пронаћи нова ограничења како би се то избегло. На пример, знамо да се чак и данас 99,96 посто прихода од злата у Комексу исплати у готовини“, нагласио је Грас.

Коначна битка: злато против америчког долара

Аналитичар се осврнуо на теорију Халфорда Мекиндера, британског геостратега почетком 20. века, који је утицао на Кисинџера и Бжежинског. Према теорији, ускоро ћемо се суочити са ратом између физичког злата и америчког долара.

„По мом схватању, прелазимо у завршну фазу, борбу између валута – уз наговештај да ће будуће генерације плаћати за дуг, инфлацију и све веће опорезивање „, рекао је он.

Избегавање валута биће добро за злато

„Желео бих да закључим са мишљењем мог пријатеља Џајанта Бандарија: Комбинација негативних прихода, масовни политички ризици широм света и сваки покушај да се одустане од традиционалних валута биће позитивни за злато и довешћа га до следећег нивоа. Инвестирање је у великој мери повезано са геополитиком – када једном схватите комплетну слику, постаје очигледно у шта треба уложити“, резимирао је Грас за РТ.

Извор: РТ, Восток

7 коментара

 1. Да, али то је само злато или папир.
  Шта ће преовладати, зависи од производне моћи.
  Јесте Кина преузела трон од САД, али није од Запада и то је само количински производни трон који јој је Америка привремено поклонила. Не мисли неко да се Кина изборила са Америком за ту количину производње? Није, него јој Америка предложила и касније, после потписивања тритија, Кина је добила од Америке масовну и јефтину роиводњу.
  Кина нема одговарајуће тржиште на Истоку. Лично кинеско тржиште, народ Кине, је сиромашно и нема шансе да се уздигне толико много и толико брзо колико треба да Кина преузме и тржишну моћ од Запада.
  Јебите се ви стручњаци и лелемудајте и полтронишите сами себи, али докле год Кина директно зависи од Западног тржишта, нема наде да уруши долар. Те манипулације са златом су „дозвољене“ од стране Запада. Не мисли неко да је Запад луд и блесав па продаје злато Русији и Кини да би они сјебали Запад?
  Који сте ви лелемуди.
  Сигурно да се боре, али то све некако зависи од Запада. Кина зависи животно на данашњем нивоу од Америке и ЕУ. Без њих, тоне.
  Хоће ли Кина успети да надомести тржиште Запада и тако постане Америка?
  Е, па ако је то пут који треба да славимо, онда нека, фала.
  Не треба нам још једна Америка, а још мање нека нова Америка, а најмање да то буде Кина.
  Ево да ви овај матори скот каже.
  Кина ће лелемудати све док се стварно не занесе и помисли да је она себе данашњу ствпорила сама и зато што је паметна.
  Није тачно.
  Данашњу Кину је створио Реган, односно Америка и део тога за чега је створена, Кина је већ обавила. Својом масом радника, обрадовала је становнике Запада и подарила им невиђено јефтину робу, тако да су се Западни народи помало зажелели и затражили производњу назад!
  Ето, Трамп је тај почетак заустављања Кине. Наизглед, још мало је пуштају јер се Русија неочекивано уздигла, чак и без ичије помоћи и то је баланс Русији. Америка држи Кину на чврстом тлу као противтег Русији.
  Кинези знају за јадац и зато су скромни на светском тржишту. Умиљати и послушни.
  Зато је, а већина стручњака на то намерно жмури јер им срећу квари, Си Ђин Пинг одлетео на флориду на крилима ветра и обећао да ће генерално бити добар. Наравно, прихваћено и наређено да полако пушта низ воду С Кореју.
  Америци би С Кореја добро дошла за завршни ударац Русији. Кина полако и лукаво испуњава жеље Америке, јер Кина је тешка анти идила постојања и зна да нема где са својим народом ако се супротстави Западу у ширем контексту.
  Ако неко мисли да се и Кини црно пише после вентуалног освајања Русије, вара се.
  Кина и данас ради за Америку, радиће и ако Русија падне.
  Још више.
  Ето, ако сте у стању да мало отворите очи, видећете да је истина прилично широка и неухватљива само једним погледом. А поготово оним једностраним.

  • pa sta radis covece u ovoj siromasnoj Srbiji.bezi u ameriku,tram ce te uzeti za savetnika ,skupa sa ovim dole potpisanim

   • Pa to ti sve pametnjakovici,ono Kina siromasna,Rusija ne proizvodi nista, apropo siromastva u Kini mozes da klopas za oko pola dolara a u bogatoj zemlji zapada ako nadjes za 10 evra,svajcaraca ili dolara si srecan dakle pametnom sve jasno..Tako da neka plata od 300 evra sa trskovima zivota ti ispada kao nekoh 3.000 dolara u Njujorku,dakle radnicima je manje vise isto svugde..Ako postavimo stvari da Kina batali da salje tu robu na zapad sta ce da radi ona sirotinjakoje imas koliko hoces po Americi ,EU,jbg nemojte mnogo da slusate ove propagatore kapitalizma koji vam pricaju ono ljudi ne znaju sta ce s parama pa ih bacaju kad ne znaju sta ce s nijma.

  • Знате шта, младићи?
   Јел ви знате шта сте прочитали у мојем горњем коментару???
   Где нађосте љубав према Америци?
   Или пак мржњу?
   Ја вам нацртао шта се догађа а ви се упишкили од антипротивности.
   Чему?
   Није вам јасно ништа?
   Па читајте поново.
   Друга је ствар ако гледате зрикавим очима и уврнутим мозгом. Онда вам истина изгледа уврнута.
   А можда и јесте.
   Нема у мојем коментару ни љубави ни мржње, ни према Кини ни према Америци, али здрав мозак ће лако пронаћи праве делове и схватити.
   Ко вам је рекао да је исто 300 евра у Србији рецимо и 3000 долара у Америци?
   Ко вас је то преварио?
   Месечна храна и то врло обилна и разноврсна за четворочлану породицу у Америци кошта 1200 долара. Може неко да потроши и 3000 долара на храну, али мислим да би се распао.
   Тачно, знам веома много о Америци али не подвлачим и не пишем.
   Ви ми реците за Кину.
   Реците ми колика је плата око 300 милиона оних који носе пелене?
   Реците ми да ли је то истина или новинарска патка?
   Кина има 200 милиона средње класе, 100 милиона горње класе и десет милиона богаташа-комуниста и кинезогарха. А ови задње поменути држе војску, полицију и све остале управне службе, тако да ви врло ретко можете прочитати нешто о њима.
   Ћутите младићи и учите.
   Учите како се кали кинеско руководство када посети Трампа.
   За ту посету сте чули тек када је Кинески Председник допутовао на Флориду и пољубио скуте Трампу.
   Не зато што ја волим Трампа или мрзим Си Ђин Пинга, него зато што је та посета изменила много чега и Кина мирно и даље дише.
   Прочитајте за сваки случај, све поново.
   Можда схватите шта то тера кинеског председника да тркне изненада у Америку?

 2. Kina je bila drzava sa industrijom kad jos Amerike nije ni bilo na mapi svijeta.
  Zlato je bezvrijedan metal koji ima jako ogranicenu upotrebu u danasnjoj industriji ( nesto malo u zdravstvu i nakitu) i kao takvo je ne odrzivo, sto se vidi i iz cinjenice da se godinama skoro nije ni pomaklo u vrijednosti.
  Virtuelna valuta ce zamijeniti i papir i zlato, dakle zapad ostaje zpad centar moci i spletki, a istok ostaje sa gomilom metala (bezvrijednog).
  Gdje smo mi u svemu tome htio bih da znam?
  E prijatelju mi ostajemo u govnima i okruzeni govnima.
  Za nas nema spasa, govno nikad nije bilo mjerilo uspijeha , mada je pokazatelj dobrog probavnog trakta. Dakle kao i zlato ima neku vrijednost samo ne komercijalnu.

  Taj zavrsni udarac o kome pises je zavrsni udarac za covjecanstvo u globalu, ne samo za Rusiju, mada se slazem sa tvojom konstatacijom vezanom za S. Koreju.
  Koreja igra ulogu mamca i Ameri dovlace mocno oruzje na vrata Kine i Rusije (sa istoka) pod izgovorom da ih onaj ludi zacin Kim ugrozava itd.

  • Не морам ја рећи баш све тачно, нити размишљати о свему тачно. Мисли лутају, сцена се мења и остаје утисак који може лако бити варљив.
   Ја најчешће не верујем у завршни ударац и јасно ми је да би то био армагедон. Увек имам на уму да и једни и други то знају далеко боље од мене, али армагедон знање је свима доступно.
   Стра ме руских богаташа јевреја дозлабога. Они су у стању да повуку добар број људи за собом, а Америка непрекидно томе стреми. Видим, сада су се ухватили у клинч.
   Амери онемогућавају Руско медијско деловање у Америци а Руси враћају истом мером. Најзад! Надам се да ће то потсећи крила до корена петој колони. Русима нажалост остаје и шеста колона.
   Ипак, не знамо баш све и ја никада нисам категоричан иако изгледа као да нешто тврдим. Не могу сваки пут писати „имам утисак“.

 3. INTERVJU: Vojislav Šešelj – Vučić je izdao ideologiju, SNS su stvorili Tadić i tajkuni! (12.12.2017)
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=UYpLNlyk4S4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Терористи ИСИЛ-а најављују „невиђени масакр“ на Мундијалу (видео)

Терористи поново прете да ће напасти и угрозити Светско првенство у Русији. ...

Немачки пензионер допутовао трактором у Русију на светско првенство

Москва – Немачком пензионеру Хуберту Вирту (70) требало је око месец дана ...