Грчка (Фото: Итар-тас)
Грчка (Фото: Итар-тас)

Русија покреће пројекат „Помозимо Грчкој“

Грчка (Фото: Итар-тас)

Грчка (Фото: Итар-тас)

Москва – Према писању руске новинске агенције Итар-тасс, руске власти верују како је неопходно помоћи малим занатлијама и обичним људима у економски погођеној Грчкој и због тога се покреће кампања „Помозимо Грчкој“ у којој ће се мотивисати руски становници да купују што више производа са ознаком „произведено у Грчкој“. Циљ кампање је да повећа извоз Атине за 18 милијарди евра годишње.

Кампања ће у Русији службено отпочети 23. марта – на дан када се обележава 191 година настанка модерне Грчке Републике.

Становници Русије ће се мотивисати да купују грчко уље, маслине, вино и друге грчке производе. Планирано је одржавање сајмова, презентација и дегустација грчке хране кроз целу годину.

„Израчунали смо да ако сваки Рус у просеку годишње потроши између 3 и 4000 рубаља на грчке производе, то би грчкој економији требало повећати извоз за 15 до 18 милијарди евра“, рекао је Георги Мурадов, заменик директора Руске Федералне Агенције за међународну хуманитарну сарадњу.

„Грчка је држава која нам је блиска и историјски и цивилизацијски, морамо помоћи братском грчком народу у овим тешким временима економске, социјалне и политичке кризе. Искрено се надамо да ће наши становници здушно подржати ову иницијативу“, навео је Мурадов.

Према првим истраживањима, пројекат би могао бити успешан. У телефонској анкети коју је спровео московски радио „Ехо Москве“, 67% испитаника рекло је како желе помоћи и почети куповати грчке производе.

Помоћ становницима Грчке је нешто око чега се све политичке стране у Русији могу сложити, то је потврдила и највећа опозициона странка у земљи – комунистичка партија.

„Комунисти би требали подржати ову иницијативу“, поручио је члан комунистичке партије и члан кабинета за спољне послове, Леонид Калашњиков.

„Тешко да ће подршка 15-18 милијарди евра утицати на опште стање у економији, али барем је за очекивати како ће емоционална подршка ипак нешто значити становницима Грчке који се налазе у јако тешком стању“, рекао је Владимир Солодукин, директор финансијске корпорације Brokercreditservice, преноси Итар-тасс.

9 коментара

 1. Када ћемо ми већ једном наћи неког паметног и поштеног да пре свега оде у Москву, поведе са собом стручњаке разних профила и разговарају са руским властима и привредницима? Србија има доста тога да понуди Русима, али наше залудне власти више воле лепе речи и милостињу из ЕУ, него новац и то доста новца из Русије… Док се неко не нађе и учини тако, тешко да нама може бити боље јер ми немамо конкурентну привреду за западно тржиште и плус људи су доста скептични према српској роби. Ето, мало-мало у Словенији, Хрватској и слично, се склањају наши производи зог потпуно ретардираних разлога, као што је на пример, сумњиве супстанце у картону, кутије Јафе… У Русији, чисто сумњам да би се неко тако иживљавао над нама!

  • Важно је да они могу да нама продају своје производе и да могу та отворе брдо маркета.А ми код њих само можемо у госте као туристи(непожељни)да им опет оставимо паре.
   Па ово се већ давно отело контроли.
   Испрали су нам мозгове са глупим Фармама,великим братовима,Сулејманима и осталим сра..има.
   Вазно је да је из ЕУ(а у последње време и из Турске) па макар било и смеће.
   Постали смо максимално површни и заборавни.
   Од шуме не видимо дрво(РУСИЈУ).

   • Питам се само, каква ли ће велика несрећа морати да нас снађе да би схватили то… Народу је мозак испран, без неке велике невоље, неће сам моћи да схвати ко је пријатељ, а ко непријатељ! Плаши ме то да стање остане овакво какво је и сад, али плаши ме и нека радикална промена стања јер ће тој промени морати да предходи доста зла да се народ опамети! Видећемо, надајмо се добру!

 2. Sloba je napravio ugovor sa Rusijom o slobodnoj trgovini bez oporezivanja st u okruzenju i evropi nema niko. Rusi su rekli da sve sto srbija proizvede moze da plasira ali se nista ne desava, rezim je za eu a tu nema velike vajde. Preizvodjaci moraju da se udruze, neko ode u ambasadu i dobije pomoc o prodaji. Proizvodjaci moraju da se uce da sami trguju i ne dozvole da neko drugi ugovara njihove poslove jer ce ih predstavnici uvek pokrasti! Seljak je pametan ali mora da radi na svom pouzdanu i ne zaboravi,, tudja ruka svrab ne cese!

 3. Bravo braco Rusi. Tako se pomazu braca pravoslavci. Sjajan potez.

  Nadam se da cete pomoci i svojoj Srpskoj braci kada jednom zauvek skinemo ove zute gnjide sa vlasti.

 4. Cif- nemoras da se nadas jer su rusi otvorili vrata srbiji ovim jedinstvenim ugovorom! Sad provrednici moraju sami da preduzmu inicijativu. Ne treba vladinih predstavnika i nemora da se ide u rusiju za to sluzi konzilat a u njmu po savet moze svaki gradjnin otici bez specijalne najave. Jednom sam putovala autobusom za srbiju a u bus je usla austriska carina. Soferi i svi putnici su se ucutali a kad je carinik samnom poceo da prica puno su mi davali ocima znak da cutim sto me je iznaerviralo pa sam namerno nastavila da je na kraju rekao da sledeci put kad me bude sreo ide samnom u lepu Srbiju i sa posebnim pozdravom otisao! Rekla sam soferu da sam platila moje mesto a ne komunisticki zatvor i da nemaju pravo da nikom oduzmu slobodu govora i nemoj da se cude kad ih gnjave kod takvog ustezanja i straha! Tu sam videla da nas narod jos zivi u komunistickom grcu, moto cuti i slusaj sta oni gore kazu. Vreme je da ljudi shvate da svako u svim oblastima samo svojim angazovanjem mogu da promene nesto u boljem smeru i budu priznati i postovani u svetu. Zato , moje je iskustvo NE POMAZE NADA, BEZ SOPSTVENOG RADA i to bas u svemu! Pozdrav

 5. Obicno pisem na telefonu pa mi se omakne pogresno slovo ili u brzini pritisnem na susedno. Izvinjavam se ali nije namerno , mala tastatura

 6. Sreten Ranđelović

  Pa mi već imamo poštenog i sposobnog političara koji je kontaktirao sa Rusiom i dogovio da se voće, povrće i drugi poljoprivredni prozvodi, a posebno Maline, kupine i drugo izvezu po povoljnim cenama u Rusiju. A to je Titov unuk Josip(Joška) Broz, Presednik Komunističke partije (KP). Potrebno je samo na izbore 6. Maja dati svoj klas za KP i većinu problema biće rešeno u Sbiji. Kao naprimer: Besplarno školovanje i studiranje, besplatno socijalno osiguranje, maksimalni razvoj privrede, a posebno poljoprivrede, otvaranje novih radnih mesta,primerne penzije penzionerima da bi mogli dostojno živeti, povratak dostojanstvo Đacima, studentima, seljacima,radnicima i svim građanima Srbije, bez obzira na nacijonalnost. rasu i versku pripadnost. Svim građanima Srbije će biti omogućeno, da žive od svog rada, da ih 1% novpoečenih Kapitalista, tajkuna, i drugih bogataše, koji su bogastvo stekli na nepošten i nezakonit način ne iskorišćavaju.
  Smrt Kapitalizmu budućnost Radničkoj Klasi!

 7. nemama rijeci da opisem ovaj potez brace RUSA I majke RUSIJE,zato ce ih GOSPOD uzdignuti u visine i dace im stostruko,MAJKA RUSIJA PRAVA PRAVOSLAVNA MAJKA….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скопље (Фото: REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKI)

Шок бомбе, камење и сузавац у Скопљу, повређено седам полицајаца (видео)

Скопље – Учесници синоћних демонстрација у Скопљу, који се противе потписивању споразума ...

(Фото: EPA/Nikos Arvanitidis)

„Овде завршава Северна Македонија“: Жестоки сукоби полиције и демонстраната у Грчкој (видео)

Како преноси агенција МИА, кордон полиције био је постављен око села Псарадес ...