(Фото: Ројтерс)
(Фото: Ројтерс)

САД дале 384 милиона $ за обуку побуњеника у Сирији

Вашингтон – Пентагон је потрошио 384 милиона долара на програм обуке одреда „сиријске умерене опозиције“ која треба да се бори са терористичком групом Исламска држава, преноси Ју-Ес-Еј тудеј.

Прошлог месеца америчка влада је одлучила да затвори програм обуке сиријске опозиције јер резултати нису били успешни. Међутим, до тада је за обуку сваког борца понаособ било потрошено по два милиона долара, каже се у чланку.

У почетку је Министарство одбране САД издвојило пола милијарде долара 2015. године и обец́ало да ц́е обучити и наоружати 3.000 бораца „умерене сиријске опозиције“. У 2016. години број припремљених Сиријаца требало је да износи 5.000, подсец́а Ју-Ес-Еј тудеј.

Од издвојеног буџета до сада је потрошено 384 милиона долара, док је обучено укупно 180 особа, 145 из којих учествује у борбеним акцијама. Од тог броја 95 се налази у Сирији. Притом, у два од четири кампа за обуку које је Пентагон наменио за свој програм на Блиски исток никад није било ниједног борца који се обучава, пише Ју-Ес-Еј тудеј.

Како саопштава Ју-Ес-Еј тудеј, сада Пентагон оспорава трошење два милиона долара за једног борца и изјављује да је стварна цена обуке сваког понаособ човека знатно нижа — око 300.000 долара.

По речима званичног представника Пентагона Елисе Смит, „вец́и део“ издвојених средстава отишао је на куповину наоружања и опреме, док је део и даље коалицији на располагању.

Спутник.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

НАТО (Фото: ЕРА)

НАТО не одустаје од понижења и притисака на Србију

САД и УК преко НАТО пакта и ЕУ деценијама чине све да ...

Пуцњава на фестивалу у Њу Џерсију, има мртвих и рањених

Трентон-На културном фестивалу у Трентону, у Њу Џерсију, протекле ноћи дошло је ...