Хрватска у ЕУ (Фото: Новости)
Хрватска у ЕУ (Фото: Новости)

5 година Хрватске у ЕУ: Млади одлазе, земља сиромашнија, мржња према Србима појачана…

Загреб – У недељу се навршава пет година хрватског чланства у Европској унији. Популисти траже да Хрватска оде из Уније, хрватска председница жали се да због те прокламоване мобилности млади одлазе из земље, сви се жале да европски фондови нису довољно искоришћени и за то окривљују политичке противнике, а аналитичари упозоравају на јачање радикалне деснице. Какав је биланс Хрватске после пет година чланства?

„Експлозија противсрпског расположења“

„Чланство у Европској унији донело је Хрватској доста погодности „, каже за Радио Слободна Европа социјалдемократски европарламентарац Тонино Пицула, у чијем министарском мандату је Хрватска постала чланица ЕУ.

„Олакшан је приступ хрватских предузећа европском тржишту, појачан је интерес предузећа из ЕУ и изван ње за хрватска предузећа, омогућен је приступ неким новим знањима и технологијама, као и структурним фондовима, али се пропустило да се од других држава чланица преузму алати помоћу којих су оне могућности чланства искористиле боље него Хрватска“,  каже Пицула.

„Профитирали су пре свега они делови друштва који су се добро адаптирали на нове европске стандарде, који су заправо“,  знали шта хоће! Међутим, чланство у ЕУ доживео је негативније онај инертнији дио друштва, који се није могао, желео или знао носити с тим променама – додаје он.

Пицула је уверен да је стабилност и будућност европског југоистока у Европској унији хрватски стратешки интерес и да ће Хрватска довршити процес своје транзиције када сви њени суседи буду у ЕУ.

За политичког аналитичара Жарка Пуховског пет година чланства у Унији имало је две фазе, од којих је у првој било све негативно. Економија је била у кризи, јер је криза потресала ЕУ, док се хрватска економија није снашла са губитком једних тржишта и уласком на велико европско тржиште.

„На другој страни, радикална десница се након уласка Хрватске у Унију престала правити боља него што јесте. И након уласка у ЕУ дошло је до експлозије противмањинског, пре свега противсрпског расположења, тако да је одједном у Вуковару 2014. или 2015. године ћирилица била пуно већи проблем него 1997. или 1998. године, када је мирна реинтеграција кренула, а рат био пуно ближи“,  каже Пуховски.

„У другом делу тог петогодишњег раздобља економска ситуација се знатно поправила, иако не толико да спречи одлазак људи у друге земље ЕУ због бољих плата и бољих услова рада. Краткорочно, очекујем економски напредак, али страхујем шта ћемо са врло веројатним јачањем европске деснице и утицајем тога на прилике у Хрватској“,  закључује Пуховски.

Радио Слободна Европа

један коментар

  1. Не гради се своја срећа на туђој несрећи. Хрватска је повећала мржњу према Србима и то без разлога. Ја сам Србин, али не мрзим Хрвате. Хрватска је ушла у ЕУ а Хрвати беже из Хрватске. Ускоро ће Хрватска пасти на бројку испод два милиона становника, потом за три-четири деценије на милион и крај приче. Нас то не може затећи, јер Ми још 15-20 година нећемо у ЕУ, а дотле ће се она распасти или постати Муслиманска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Немачка досад успевала да избегне најгоре (Фото: Каматица)

Немачка нашла још један начин да се дистанцира од Америке

Берлин-Министар иностраних послова Немачке Хајко Мас је изјавио да ЕУ треба да ...

Фрањо Туђман (Фото: Новости)

Хрватска: Прогонитељ Срба добија споменик усред Загреба

Загреб-Први хрватски председник Фрањо Туђман добиће још један у низу споменика, који ...