Радови на Коридору 11, деоница Уб - Лајковац (Фо­то: Танјуг)
Радови на Коридору 11, деоница Уб - Лајковац (Фо­то: Танјуг)

А ми смо сви ментално заостали; Родић: Можда се покаже да су глину нанеле поплаве!

Београд – Комисија, истрага, ови што раде пројекат санације утврдиће шта је било, али ја мислим да су ту биле и поплаве и да је ту доста било натопљено, каже за Економске Вести Горан Родић из Градјевинске коморе.

У актуелној свадји око квалитета радова на деоници Уб – Лајковац такозваног Коридора XИ, он подсећа да је Градјевинска комора увек говорила да сложене инфраструктурне послове треба да раде фирме од референци, које знају то да раде.

„У маси случајева се бирају само нејефтиније, а свуда на свету се на тендеру најскупљи и најјефтинији одбацују, бирају се фирме које ће поштовати квалитет и рок. Планум је позната фирма, Енергопројект је познат, Путеви су познати, то што се десило код Планума, то комисија утврдјује, али по мени је ту добрим делом и та виша сила била, оне поплаве које су биле у том делу су наквасиле доста те насипе“, каже Родић за Економске Вести.

Наше се фирме годинама боре да на великим грађевинским пословима добију посао главног извођача и боље би било да се покаже да су пут уништиле поплаве, како мисли Родић, а није га лоше урадио Планум.

Економске вести

5 коментара

 1. „а свуда на свету се на тендеру најскупљи и најјефтинији одбацују, бирају се фирме које ће поштовати квалитет и рок…..“
  Да, у дебилани Јавним набавкама се тако ради зато што комисија не троши своје паре, већ троши јавне паре.
  Одбацити најјефтинију понуду само због тога што је јефтина, то се не ради у „целом свету“. Ради се само у свету где је потребно покрити трагове корупције.
  Лако је убедити корумпирану Зорану Михајловић да јефтина понуда није добра, добра је скупа понуда. Као када убеде пензионере да треба да буду весели и поносни што им одузимају део пензије за стабилизацију државе. То је ова директорка поште на скупштини поносно тврдила. На кркобабички начин.
  За реконструкцију моста Газела, конкурисала је Мостоградња са ценом од 26 милиона евра и Штрабак са ценом од 32 милиона. Наравно, пошто се у целом свету то ради, одбачена је понуда Мостоградње као превише јефтина, одабран је Штрабак за 32 милиона. После је Штрабак ангажовао Мостоградњу и она је на своје и опште задовољство завршила посао за раније тражених 26 милиона. Вишак од 6 милиона је такође платио јавни инвеститор град Београд, коме, то је тешко утврдити, зато што се после Штрабака траг новца нагло губи. Али важно је очувати принцип да се најјефтинија понуда а приори одбаци, боже мој, тако ради цео свет. Па и код нас у Немачкој тако раде.
  Рецимо, за стандардне грађевинске радове, са описом позиција, свака грађевинска фирма ће радове извести исто, зашто одбацујемо најјефтинијег понуђача? Па, одбацујемо га, ако нам неки скупљи тутне неки еврић у руке, па и цела Европа тако ради. Један наш човек који има фирму у Немачкој похвалио ми се да је слатко зарадио 200.000 марака зато што је подмитио надзорног органа Немца. Тада је евро тек био као сперматозоид.
  Од увек је владала корупција, али како каже Веља, крадуцкало се, али од како нам је вољена Европска Унија поклонила Закон о јавним набавкама са 20 измена и допуна, у Србији је настао корупционашки рај, све су сорошоиди свели на научну базу, преко новоговора, па до одбацивања јефтиних понуда. Прво је у комунизму лансирана основна „пословица“: Нисам толико богат да купујем јефтине ствари, то је само добра игра речи за корисне идиоте.

  • Tacno je da se u svetu najskuplje i najeftinije ponude odbacuju i to investitor tumaci kao: najeftiniji je jer nema posla po posto poto hoce posao a najskuplji je jer ne zeli posao ima posla a reda radi ucestvuje. Onda drugi u nizu koji dobije posao odgovara investitoru ako ne izvrsi posao i investitor nikada nije na gubitku. Najeftiniji uvek rade za dzaba jer ugovaraju ono sto postici ne mogu i ond sto zarade placaju na penale i na kraju posla su na nuli.
   Znaju investitori koliko tacno psoao treba da kosta i pre stizanja prve ponude.

   • @ Mile,
    Они који тако одбацују јефтине понуде они оштећују инвеститора зато што су корумпирани, ти наравно ниси, ти си корисни идиот, кога је неко преварио да се у свету тако из рукава одбацују јефтине понуде. Када ти тако овде урадиш, ти си већ једном ногом угазио у криминал. Али ништа неће страшно да ти буде, зато што врана врани очи не вади.
    Један посао који сам доделио најјефтинијем понуђачу, поништила је структура изнад мене, са таквим образложењем као ти. Претходно су тражили од свих да образложе своје цене (на шта инвеститор има право). Посао је реално требао да траје месец дана, није био компликован, радило се о рушењу неких барака заједно са темељима и уређењу терена. Ако не знају сви да граде, ваљда знају да руше. Било је 8 понуда, примамљив посао. Онај најјефтинији је дао образложење да га чуди толика брига инвеститора, посао траје кратко времена, па нико не тражи ништа посебно, ни аванс, а инвеститор ће исплатити ту јефтину цену наравно тек после завршетка и пријема радова.
    Мене је веома чудила та брига инвеститора што му не одговара да неко нуди ниску цену. Ипак инвеститор је поништио конкурс, наравно у корист своје штете, да ли мислите да је на следећем надметању, добио ниску или високу цену?
    Парола „тако је у Европи, тако је у Америци, тако је у свету“ користи преварантима да оправдају своју корупциону кампању, позивајући се на неке ауторитете са Запада, који су заиста своју репутацију поштења одавно компромитовали.
    Ако у Америци одузимају децу од родитеља, дајте да и ми тако радимо, па тако раде и у Америци. Ево ја предлажем да укинемо НВО дебиле, па тако ради цео источни део света.

 2. Все правилно, спасиба за коментар!

 3. Mogu samo da se slozim sa tobom u vezi napisanog, racunajuci i ime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Економија лоша, а Додик се хвали

Дуг јавних предузећа и ИРБ-а је за посљедњих 10 година чак четири ...

(Фото: Гаспром)

Србија у енергетском лавиринту: следи ли повратак у средњи век

Београд – Осим што је Вучићев режим за седам година претворио Србију ...