(Фото: © Shealah Craighead / Global Look Press)
(Фото: © Shealah Craighead / Global Look Press)

Афричке земље одговориле на Трампове вулгарне увреде: Агресивно и расистички

Вашингтон – Афричке земље су осудиле Трампове вулгарне увреде о „земљама вукоје.инама“ упућене земљама на афричком континенту. Локални медији су такође указали на паралеле између Беле куће и Кју кјукс клана.

Одговор афричких земаља долази након извештаја из Вашингтон Поста, где се саопштава да је Трамп упутио увреде неким афричким земљама, као што су Хаити и Ел Салвадор, односно описујући их као „земље вукоје.ине“ током дискусије о заштити људи из тих земаља као дела двогодишњег споразума о имиграцији.

У одговору на Трампову увреду, Афричка унија је саопштила да је „искрено узнемирена“ коментаром.

„С обзиром на историјску стварност колико је африканаца стигло у Сједињене Државе као робови, ова изјава је ван свих прихваћених понашања, обичаја и праксе“, саопштила је портпарол Афричке Уније Ебе Калондо.

„Ово је нарочито изненађујуће јер Сједињене Државе Америке остају светски пример како је миграција родила нацију базирану на снажним вредностима различитости и могућности“.

Поједине земље су такође осудиле Трампове увреде, а Боцвана је објавила саопштење у којем је саопштено да је Трампов коментар „веома неодговоран, прекоран и расистички“. Наводи се да је земља позвала америчког амбасадора да „изрази своје незадовољство због изјава“.

„Влада Боцване се пита зашто је председник Трамп морао да користи овај опис и погрдну реч када говори о земљама са којима САД имају толико срдачних и међусобно корисних билатералних односа већ толико година“, наводи се у саопштењу.

Владајући у Јужноафричкој Републици – Афрички национални конгрес окарактерисао је коментар „изузетно агресивним и увредљивим“, указујући да САД „имају милионе људи без посла или без здравствене заштите“.

Додаје се да упркос тој чињеници „ми нећемо коментарисати ову увреду“.

PRESS RELEASE |Botswana condemns remarks made by President Trump @[email protected] @OfficialMasisi pic.twitter.com/16i7CUMR4x

— Botswana Government (@BWGovernment) January 12, 2018

У међувремену, лидер Јужноафричке опозиције Муси Маимане окарактерисао је примедбу „узнемиравајућом“, додајући да се „мржња бившег америчког председника Барака Обамине сада протеже на цео континент“.

Министар спољних послова Уганде Хенри Окело Ориен окарактерисао је увреду као „несретну и за жаљење“, додајући да се нада да ће афрички шефови држава одговорити на самиту Афричке Уније који ће бити одржан касније овог месеца.

Међутим, Јужни Судан је био више него суздржан.

„Осим ако није конкретно речено о Јужном Судану, немамо шта да кажемо“, изјавио је портпарол владе Атени Век Атени.

Медијске куће су такође посветиле велику пажњу, а јужноафрички лист Дејли маверик је навео да ће „случајни петак у Белој кући ускоро укључивати капуљаче и бакље у том курсу“, алудирајући на Кју Кјукс Клан.

Неки су комбиновали увреде са дозом сарказма. „Добро јутро од ‘s***hole country’ in the world!!!’” „.

Восток

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Нато (Фото: CC0 / U.S. Army Europe)

НАТО гута Источну Европу — гради опасну мрежу путева до Русије

Брисел – Улагање милијарди евра у путну инфраструктуру земаља НАТО-а, како би ...

Ким: Трамп ме је разумео

Пјонгјанг-Лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун саопштио је да је „хитно“ неопходно да ...