Уставни суд (Фото: РТС)
Уставни суд (Фото: РТС)

Ако их оштете српске судије грађани неће моћи да се жале међународним судовима

Београд-Власти у Србији ускратиле су могућност својим грађанима да у случају повреде економских и социјалних права траже заштиту пред међународним институцијама, јер је држава одбила да потпише Опциони протокол уз Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима.

На прошлонедељној седници Савета Уједињених нација за људска права, Србија је одбила препоруку да потпише и ратификује Опциони протокол уз Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима.

Пакт који је Србија одбила да потпише отвара могућност појединцима, који сматрају да су жртве кршења економских и социјалних права, да по исцрпљивању свих правних лекова у домаћем правосуђу, траже заштиту Комитета за економска, социјална и културна права.

То значи, објаснили су из Иницијативе за економска и социјална права А11, да грађани неће имати коме да се жале ван граница своје земље због случајева као што су одбацивање иницијативе за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, или неоправдано дуго вођење поступака за оцену уставности опорезивања социјалног становања.

Милијана Трипковић из иницијативе наглашава и да, осим што је овај протокол важан за такве појединачне случајеве, ово би значило и подстицај за бољи рад домаћих органа.

„То је уједно значајно и како би домаћим државним органима и судовима биле јасне њихове обавезе које проистичу из овог пакта, они би се усклађивали са радом међународних институција и имали би неку врсту спољашњег контролног механизма, каже Трипковић. Осим тога, одбијање овог пакта оставља Србију у лошем светлу пред међународном заједницом јер показује да још увек нисмо спремни да гарантујемо својим грађанима једнака права.“

„То је за Србију велика пропуштена прилика да направи значајан корак унапред ка сустизању нивоа поштовања основних права који имају развијеније земље. Држава још увек не штити грађане од себе саме“ – наглашава Трипковић.

Данас

 

један коментар

  1. Постоје уговори које су предходне власти потписале али у оквирима ЕУ тако да уговор који је СРБСКА велеиздајничка власт одбила да потпише нема неку већу тежину јер одбијањем тог потписа се неможе ускратити предходни уговор који су потписале СРБСКЕ власти много пре ове велеиздајничке власти,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...