(Фото: PROFIMEDIA)
(Фото: PROFIMEDIA)

Алармантно! Војска Србије на опрезу, џихадисти се масовно враћају у Србију и БиХ

Београд – Специјалну бригаду ће чинити припадници различитих јединица који ће бити најбоље опремљени и активни, тако да ће моћи одмах да реагују у кризној ситуацији.

Због појачаног ризика од изазивања сукоба на Балкану и све израженије опасности од тероризма, првенствено због повратка великог броја исламских џихадиста пореклом са ових простора који су ратовали за Исламску државу (ИСИС), Војска Србије спрема одговор у виду специјалних снага за брзо реаговање у кризним ситуацијама.

Безбедносне службе ЕУ и западног Балкана процењују да је од појаве Исламске државе на Блиски исток отишло да ратује око 1.000 људи са ових простора, од којих се око 300 вратило у матичне земље. Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић најавио је да су Војсци преко потребне снаге за решавање свих безбедносних изазова које могу за рекордно кратко време да отклоне проблем и спрече његово ширење.

Ризик од сукоба

„На Балкану постоји велики ризик од изазивања сукоба. Важно је да располажемо јединицама које могу ефикасно да реагују у кризним ситуацијама. Направићемо зато већу формацију ових снага. Биће најбоље опремљене и подржане хеликоптерским јединицама. То је разлог за набавку хеликоптера, које ћемо наоружати и опремити за борбена дејства“,  најавио је Диковић.

Војни аналитичар Александар Радић истиче да Војска Србије мора да има снаге за брзо реаговање, које морају увек да буду попуњене људством и материјалом.

„Тенденција иде ка стварању једне команде која обједињава снаге за брзо реаговање. И сад Војска Србије има те јединице, али су оне под различитим командама. То би требало да буде једна бригада која би, да би била ефикасна, требало да има у свом саставу механизовани, пешадијски, тенковски и артиљеријски елемент, делове специјалних снага, извиђаче, атомско-биолошко-хемијску одбрану, инжењерију, хеликоптере за вертикални маневар и ватрену подршку. Потребно је обезбедити да ове снаге имају приоритет и Војска Србије је наручила шест „Ербасових“ хеликоптера „Х145М“, које користе немачке специјалне снаге. Поседујемо и два транспортна хеликоптера „МИ-17“, а најављена је куповина још шест“,  објашњава Радић и додаје да је за ту формацију.

Тероризам прети

Професор на Факултету за безбедност Зоран Драгишић оцењује да је формирање веће формације снага за брзо дејство у Војсци Србије оправдано јер постоји опасност од обнављања сукоба на Балкану, као и да је могуће да Србија постане жртва терористичких напада.

„Специјалне снаге биће форматизоване према главним безбедносним претњама с којима се Србија суочава. Све војске на свету смањују бројност војске, али повећавају специјалне јединице и обавештајно-безбедносне капацитете“,  каже Драгишић.

Претња Џихадисти најављују крваве нападе у 2018. години

Исламска држава најављује „крваву“ 2018, а недавно је преко својих комуникационих канала позвала своје присталице у Албанији да током предстојећих божићних и новогодишњих празника организују нападе у БиХ и другим балканским земљама.

„Имаш довољно времена да набавиш возило и прегазиш људе у маси или да купиш нож и удариш на њих, или да напуниш пушку муницијом. И ако твоја душа не може да их прихвати, уђи у њихову гужву и узвикни: „Алах је највећи““,  наводи се у позиву ИД упућеном на албанском језику.

ИСИС је, иначе, 2018. прогласила „крвавом годином“. Позивају „усамљене вукове“, појединце за које се и не зна да су присталице Исламске државе и делују независно.

Ко ће чинити специјалну бригаду:

– Механизовани елемент
– Пешадијски
– Тенковски
– Артиљеријски
– Делови специјалних снага
– Извиђачи
– Атомско-биолошко-хемијска одбрана
– Инжењерија
– Хеликоптери за вертикални маневар и ватрену подршку

Курир / Славица Томчић

2 коментара

  1. Кренуло вам, баки,
    Сад ће испамски терористи да се усеру у гаће, чим прочитају да имате 2 хеликоптера и да ускоро намеравате да напабирчите специјалну војну бригаду са механизованим елементом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Гориво би могло да буде јефтиније (Фото: Телеграф)

У БиХ и званично јефтиније цене горива а у Србији?

Бања Лука/Сарајево-Цене нафтних деривата на пумпама у Републици Српској од сутра ће ...

Народ у Босни победио хоће ли и у Србији: Ниже цене горива у БиХ

Бања Лука/Сарајево-Председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће влада ...