Црна Гора (Фото: пиxабаy.цом)
Црна Гора (Фото: пиxабаy.цом)

Албанци у Црној Гори тражи да се забрани коришћење речи „Шиптар“ на суду

Подгорица- Потпредседник црногорског парламента и посланик коалиције „Албанци одлучно“ Генци Ниманбегу упутио је писмо председнику Вишег суда у Подгорици Борису Савићу због „дозвољавања вређања Албанаца у судском поступку“, који се води против осумњичених за покушај тероризма на дан избора 2016. године, преноси РТЦГ.

 

„Албанци у Црној Гори желе ‘Природну Албанију’ „

Наводи се да је Генци Ниманбегу у писму Савићу написао да током читавог судског процеса, учесници свих страна у поступку – оптужени, сведоци, али и адвокати, па чак и судија Сузана Мугоша „употребљавају речи Шиптар, шиптарско“.

„Напомињем да су ове речи за нас Албанце увредљиве и потцењивачке, а суд би самим својим бићем и активностима требало да заштити дигнитетет свих и да не дозволи употребу речи које би на било који начин биле у супротности са Уставом и законима Црне Горе“, навео је Ниманбегу у писму.

Ниманбегу је од Савића затражио да спречи употребу тих речи у судници „јер се на тај начин вређа један народ, који са овим поступком очигледно нема никакве везе“.

„Молим Вас да ово протестно писмо проследите и поступајућој судији, госпођи Сузани Мугоша, која не само да дозвољава употребу тих речи, већ исте и диктира у записник“, закључио је у писму Ниманбегу.

 

РТС/Танјуг

10 коментара

 1. Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

  Šip-eta-ar……….čobanin

  Al-ban………alahov službenik

  Kad čobaninu daš ime iz aristokratskih slojeva………i on umisli da je neki……….kurac……..!!!!!!!!!!!!!

 2. Овај Генци Ниманбегу себе назива Шиптаром, а „вређа“ се када га други тако називају.
  Њега треба добро казнити због изазивања дискриминације, јер захтева повлашћеност за себе, да они који нису Шиптари немају права да употребљавају ту реч.

  • Косовац
   Slažem se sa tobom. Mada i kod Šćiptara ima neka stvar oni imaju Toske i Gege koji su etnički dva potpuno različita naroda, a Gege sa śevera se smatraju Albancima po Venecijanskoj Albaniji, smatraju se dijelom Duklje, bili su katolici i ne podnose Toske sa juga. Šćiptar je valjda od komunista.

   • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

    Šćiptar je valjda od komunista.

    ŠIPTAR JE OD………..ČOBAN………K’O I TI……..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ŠIP = OVCA…………OVCO……….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    PS: VIDIM……..DOBRO SE SLAŽEŠ SA OVIM KOSOVSKIM JUNAKOM……..KOSOVCEM!!!!!
    SVI STE VI……..ODOZDO……..ŠIPTARI, SAMO VAS TREBA……..MALI ZAGREBATI!!!!!!!!

    • @ Čovek j…., будалетино мала,
     Шиптар, Мађар, Авганистанац, зови ме слободно како хоћеш.
     Али пази, немој да ме зовеш Хрватом, за то ћу гркљан да ти ишчупам. Не кашиком за ципеле, него супеном кашиком.

    • Čovek je onaj……….koji saoseća sa tuđom mukom
     Nemaš ti pojma niočemu. Kad je bilo ko u pravu ja se složim s njim, a Kosovac jeste u poravu, za razliku od tebe. Jesi li ti Hrvat?

   • @ flamantes,
    Какви комунисти, Шиптари су сами себе тако називали одувек. Види се да им је израз Албанац наметнут из политичких разлога, а ево ни после 200 година није се добро примио тај калем Аустрије. У почетку су се чудили откуд Албанац, после су схватили да је то згодно политички, па ако је Албанац на Косову или у Црној гори, онда је и та територија државе Албаније. Сада је фол Шиптар увреда, не питају се колико је за њих понижење да причају около да их вређа ако их неко назива онако како сами себе називају. Сами себе понижавају да би истерали неку политику.
    На Ју Тубе има један снимак човека који је направио велелепну стамбену здраду. Интересантну архитектонски, негде код Ђаковице. Све је на шиптарском језику, на једном месту јасно човек каже „ми Шиптари“. Шта би рекао овај Генци Ниманбегу, ако је на власти или има пушку, овај би се провео онако као они Шиптари који су били лојални Милошевићу.
    Само име овога Генција Ниманија говори да највероватније он или његов отац нису рођени у Црној Гори, већ да су се овде пришуњали негде из албанске пизде материне као емигранти. Сада нормално соле памет другима.
    Доле на Космету, до негде 1970. године јасно се разликовао Шиптарски језик од Албанског. Термин „Албански“ употребљавам као језик којим су говорили у Тирани. „Шиптарски“ као језик којим су говорили у Приштини. Онда је 1970. изведена једна свеобухватна акција и комплет Шиптарски језик је преправљен у Албански. Речи, правопис, све. Многи Шиптари нису били задовољни тиме, али сила Бога не моли. Причао ми је један Шиптар мој добар друг. Пријатељ. Значи, по питању језика, поалбанашење је успешно завршено, али само болестан мозак може да се вређа ако неко каже „Шиптарски“. Gjuhë Shiptar Ђуха Шћипе, Шћиптар, Шиптар…..
    Евентуално када неко каже „Шипо“ то му дође шатровачки па може да делује увредљиво. Не интернационално, јер сам био присутан када су се неки Шиптари тако обраћали свом сународнику ако су били нешто љути.

 3. Шта би са оним „косовари“? То је трајало док нису добили још једну тзв државу на Балакну.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Побуњеници Азема Бејте

Век и по превара косовских Албанаца

Београд – Косово за Србе није обична земља, могући животни простор, територија ...

Хитна помоћ (Илустрација)

Шиптари настављају са провокацијама: Украдено возило Дома здравља

Окупиране територије-Само три дана након што је у Пећи ухапшена већа организована ...