(Фото: Pixabay)
(Фото: Pixabay)

Амерички научник: Следећа година — година потреса

Геофизичар Роџер Билхам са Универзитета у Колораду (САД) предвиђа разарања великих размера. Он своје закључке заснива на чисто научним подацима и анализи дугогодишњих осматрања.

Познато је да наша планета периодично успорава своју ротацију — само за милисекунде које могу да ухвате само најмодернији сензори и атомски сатови. Али ово успоравање је довољно да би на површини почели чешће да се пробијају подземни потреси велике снаге.

У чланку научника, који је објавио „Геофизикал рисерч летерс“, наводи се да је у 20. веку било пет периода када је брзина ротације Земље око сопствене осе успоравала. И у то време је на планети било 20-25 земљотреса јачине седам и више, док је у друго време таквих рушилачких потреса забележено мање од 15.

„Ове године смо добро прошли“, рекао је Билхам.

„Засад смо имали само око шест јаких земљотреса. Лако би се могло десити да их буде двадесетак почевши од 2018. године“.

Пошто је Земља пре четири године ушла у наредну фазу успоравања, већ следеће године нашу планету може да очекује приличан пораст сеизмичке активности. „Корелација између ротације Земље и сеизмичке активности је јака и указује да ће се следеће године број снажних земљотреса повећати“, истакао је Билхам.

У коментару за портал „Газета“, научник је објаснио ову везу тиме што „брза ротација атмосфере Земље и течног језгра успорава ротацију ’чврсте‘ Земље. Уосталом, Американац признаје да су на ово први обратили пажњу руски научници Борис Левин са Института за поморску геологију и геофизику Далекоисточног огранка Руске академије наука и професор Јелена Сасорова са Института за океанологију Руске академије наука. Њихови закључци су објављени у часопису Руске академије наука 2015. године, али у свету нису придали много пажње овом истраживању.

Руски научници такође истичу да је Земља ушла у фазу кочења 2014. године и још увек није почела поново да убрзава. То се десило и на почетку прошлог века, када је примећен велики број снажних земљотреса широм света. Да ли ће се историја поновити — ускоро ћемо сазнати. Али ових дана је на граници Ирана и Ирака већ „мушки“ тресло, а затим је у Тихом океану регистрован тремор магнитуде 7,3 степена. По свему судећи, почело је.

Спутник.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: AFP 2017/ JUNG Yeon-Je)

Земљотрес или… Тресло се тло у Северној Кореји

Пјонгјанг – Земљотрес јачине 2,9 степени Рихтерове скале регистрован је јутрос на ...

(Фото: Танјуг / АП)

Ужас у Мексику: Срушила се школа, страдало и 21 дете

Мексико Сити – Најмање 21 дете је погинуло када се у Мексико ...