(Фото: Greg Gulbrandsen)
(Фото: Greg Gulbrandsen)

Археолози на трагу Заветног ковчега?

Јерусалим – Археолози који врше ископавања у потрази за структуром која је држала Заветни ковчег окончали су прву фазу ископавања на Западној обали.

Удружење за библијска истраживања спроводи ископавања у подручју древног града Силома. Истраживачи верују да се табернакл (шатор али и ковчег или већа кутија у облику кућице), за који се верује да се у њему налази дрвени златом опточени сандук који су смештене плоче са записом 10 заповести, налази на том месту.

„Тек смо почели да прикупљамо доказе, али смо уверени да се табернакл налази у Силому“, изјавио је директор ископавања доктор Скот Стриплинг за Фокс њуз.

Археолози су охрабрени проналаском великог броја животињских костију на локалитету, за које Стриплинг верује да могу бити у вези са начином подношења животињских жртва. Кости су послате у САД на анализу.

„Ако би се показало да кости одговарају библијском начину подношења жртава и адекваном временском раздобљу, онда бисмо могли да кажемо да имамо доказе да је табернакл негде у близини“, тврди Стриплинг.

На локалитету су, током четворонедељних ископавања, пронађене бројне крхотине од грнчарије, накит, мачеви и друго оружје.

За Заветни ковчег се тврди да је донет у Јерусалим око 1.000. године пре наше ере, а његов нестанак се везује за вавилонску опсаду и уништење града 587. године п.н.е. Према неким веровањима, Ковчег је претопљен због злата којим је био покривен, док други сматрају да је украден и пренет у Јордан или Етиопију.

Стриплинг и његов тим своју потрагу заснивају на информацијама из библијских текстова.

„Неки тврде да је Библија непоуздан извор. Ми сматрамо да је веома поуздан. За нас је Библија озбиљан историјски документ“, рекао је Стриплинг за Тајмс оф Израел.

Са друге стране, професор археологије на Унверзитету у Тел Авиву, Израел Финклштајн сматра другачије:

„Библијске традиције би требало читати у контексту времена у коме су настале и идеологије њихових аутора. Не може се им се приступити на тако поједностављен начин“, закључује он.

Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Библија (Фото: Новости)

Трећи светски рат и апокалипса почели су 14. априла у нападом у Дамаску!

Дамаск – Тензије о Трећем светском рату око Сирије су у порасту, ...

(Фото: Удружење "Феликс Милекер")

Вршачке кругове правио прачовек, а не ванземаљци?

Вршац – На пољанама недалеко од Ватина и Влајковца, села код Вршца, ...