Астматичари треба да једу тиквице

Тиквице се уз парадајз и краставац сматрају најомиљенијим летњим поврћем. Њихова главна предност је у томе што су врло хранљиве, а садрже јако мало калорија. Осим што одржавају линију витком, побољшавају концентрацију, смирују нерве, јачају мишиће и срце.

Хранљиве тиквице благотворно делују и на пробаву ослобађајући тело вишка воде и штетних материја. Иако имају мање воде од краставца, садрже више витамина и минерала. Мало је познато да тиквице могу да допринесу лечењу астме и имају јака антиупална својства па помажу и у спречавању парадентозе, али користи се и у борби против других упала. Семенке из овог поврћа спречавају појаву површинских капилара, а делотворне су и у снижавању високог крвног притиска.

Такође, сматра се да умањују опасност од појаве мултипле склерозе. Лабораторијска истраживања утврдила су да фитонутријенти у соку тиквица имају антиканцерогена својства јер спречавају мутацију ћелија. Екстракти тиквица редукују симптоме бенигне хипертрофије простате, а тај учинак се појачава у комбинацији с другим поврћем.

Тиквице се препоручују у пресном и у куваном стању.

Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Руски лек за проблеме са штитном жлездом: Једноставно се припрема, а врло је ефикасан!

Руска народна медицина предлаже веома једноставан, али учинковит рецепт за особе које ...

(Фото: Shutterstock)

Уље ове биљке свако треба да има у кући!

Кантарион се у народној медицини често користи код лечења грознице, јетрених и ...