(Фото: Вебтрибуне.рс)
(Фото: Вебтрибуне.рс)

Аустроугарски попис из 1890. потврдио: У Дубровнику су сви говорили српским језиком

Загреб – Према подацима које је скупила Аустроугарска држава, када је 31. децембра 1890. године пописала становништво града Дубровника, српским језиком говори апсолутна већина од 5.823 људи, италијанским 677, чешким 48, пољским 6, немачким 263 и мађарским 384.

Ту су и подаци за друга места у општини Дубровник, а подаци су ту још фрапантнији, јер Срби у већини места чине 100 одсто становништа.

Дакле, из приложеног можемо видети да хрватски језик није ни постојао као језик којим се причало у Дубровнику и околини.

Ако то није довољно, треба рећи да је тадашњи папа, Лав XIII (1810-1903), јавно и писмено признао Дубровчанима да су Срби.

„У Дубровнику, од памтивека, говорило се српски, говорило – како од пучана, тако од властеле, како код куће тако и у општини“, тврдио Натко Нодило, који се поред Фрање Рачког сматра за утемељивачем хрватске историје.

Као научника, красила га је пре свега приврженост истини.

dubrovnik popis

Закључке је доносио само на основу поузданих извора и није подлегао притисцима хрватских државотвораца 19. века, који су од научника тражили да своје радове прилагођавају “историјским доказима” о присуству хрватског народа и хрватског језика “диљем” Далмације, Славоније, Срема, Лике, Кордуна, Баније, Херцеговине, Босне, Барање и Дубровника.

Доследност истини Натко Нодило је доказао и својим делом “Први љетописци и давна хисториографија дубровачка” (ЈАЗУ, Загреб, 1883. свеска 65, стране од 92. до 128.), где је, о језику Дубровника, написао овако:

„У Дубровнику, ако и не од првог почетка, а оно од памтивека, говорило се српски: говорило – како од пучана, тако од властеле; како код куће, тако у јавном животу и у општини, а српски је био и расправни језик“, писао је.

Данас у Дубровнику нема више ниједног Србина, осим оних малобројних који долазе на летовање.

Вебтрибуне.рс

2 коментара

  1. Pa i dan danas govore Srbski samo seru na hrvatskome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Михаило Меденица (Фото: Принтскрин)

Србе пребијају а Србија се чешка…

Министар за повратак у оној дружини Харадинајевих гејши- Далибор Јевтић дошао је ...

(Фото: принтскрипт)

Татиним стопама

Када  је жестока критика „великодушне понуде“ хрватске NАТО плавушице достигла тачку кључања, ...