Дом здравља (Фото: Весна Веизовић / Васељенска ТВ)
Дом здравља (Фото: Весна Веизовић / Васељенска ТВ)

Београд: Докторка закључала пацијенткињу у ординацију зато што је снимала њихов разговор

Београд-Докторка дома здравља Палилула закључала је у своју ординацију Александру Лазовић из Београда због тога што је телефоном снимала њихов разговор без њеног знања. Лазовић се на овај драстични корак одлучила зато што, како тврди, ни један лекар у овој здравственој установи није хтео да препише лек њеној болесној мајци. С друге стране, у Дому здравља истичу за „Блиц“ да нису могли да јој издају лек јер није имала потребне извештаје и налазе на основу којих би то могли да учине.

 

Све је почело када је 25. октобра отишла у дом здравља да би узела рецепт за лек који је у том тренутку њеној мајци, оболелој од акутне леукемије, био неопходан.

С обзиром да њена докторка није радила, примила ју је друга, задужена за хитне случајеве. Она међутим, није желела да јој пропише лек, не признавајући ранији извештај специјалисте у којем је овај медикамент једини избор за лечење.

„Ни моје упорно објашњавање да сам се са хематологом чула телефоном и да је он рекао да је ситуација хитна и да моја мајка може добити унутрашње крварење уколико не добије лек, није уродило плодом. Рецепт није хтела да ми пропише, правдајући се да извештај специјалисте, од маја месеца, не важи“ – тврди за „Блиц“ Лазовић и каже да је тада тражила разговор са начелницом др Љиљаном Бајагић Илић.

И тада почиње драма, која се завршава њеним закључавањем у докторкиној соби. „Блиц“ је имао увид у снимак разговора који је протицао у релативно прихватљивим оквирима све до тренутка када је Лазић навела докторки да је тајно снима. Ћерка пацијенткиње упорно је покушавала, чак у појединим тренуцима је била на ивици суза, да од лекара добије написмено да не желе да јој издају лек, али је добила одговор да здравствени радници нису обавезни на то. На снимку се чује и како Лазић самоуверено говори да се „боље разуме у болест своје мајке од лекара с којима је причала јер је о томе све прочитала“.

„Када је сазнала да имам снимак, она је устала и кренула ка вратима. Закључала ме је и позвала обезбеђење и полицију, говорећи да не могу да изађем из просторије док они не дођу“ – препричава Александра.

Гурање на вратима

Каже да је остала у шоку, али да се сабрала и покушала да изађе, али није успела.

„И мој брат је био у Дому здравља. Позвала сам га и рекла му да сам закључана на петом спрату. Успела сам да изађем на друга врата и уђем у просторију у којој су биле медицинска сестра, др Бајагић и још једна особа. Покушала сам да изађем, али је докторка почела да ме гура не дајући ми да приђем вратима на којима је поред ње била наслоњена и медицинска сестра. Докторка је онда телефоном позивала заменика директора и обавестила га да је позвала полицију и обезбеђење. У том тренутку наилази и мој брат. Он покушава да отвори врата, али га нису пустили. На то он гура врата и улази унутра“ – препричава Александра овај догађај.

Сви актери саслушани у полицији

У међувремену је стигла и полиција, изјаве су дали и Александра, њен брат и докторке, а сутрадан су сви опет били позвани у полицију на општини Палилула.

„Не разумем шта су тим закључавањем хтели да постигну. Да ли су мислили да сам психички неуравнотежена и нестабилна личност, па ме требају сместити у лудницу. Или, можда, да ће ми органи реда одузети телефон. Ја сам та која је требала да зове полицију, јер су ми одузета основна људска права. И на крају, ја сам та која је доживела чин ужасног понижења у здравственој установи у центру престонице. Због тога ћу тужити све ове лекаре“ – љутито каже Лазовић.

Дом здравља: Пацијенткиња била непријатна према лекарима

У Дому здравља „Палилула“ не споре да је до инцидента дошло, али наводе да је пацијенткиња била непријатна према лекарима. Помоћник директора дома здравља др Игор Димитријевић није нам одговорио на питање да ли ће докторка, која је Александру закључала, сносити неке консеквенце.

„Пацијенткиња није била закључана, само јој није било дозвољено да изађе док не дође полиција. Ако та жена има неки проблем са докторком, нека покрене приватну парницу. Међутим, њој није било ускраћено право, јер није имала право на рецепт. Не можемо да издамо лек на основу извештаја специјалисте од маја месеца, јер докторке нису знале коју дозу лека треба да пропишу“ – каже помоћник директора.

 

 

Соња Тодоровић/Блиц

један коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Војни синдикат)

Београд: У току протест војних пензионера под слоганом „Нећемо зарез, ставимо тачку на пљачку пензионера“; сви присутни незадовољни одлагањем рока за укидање неуставног Закона о смањењу пензија

Београд-Под слоганом „Нећемо зарез, ставимо тачку на пљачку пензионера“, на Тргу Николе ...

Блокада саобраћаја (Фото: Принтскрипт)

Правници се огласили поводом блокада: Грађани имају права на окупљање!

Београд – Грађани који протестују незадовољни ценама горива у Србији имају право ...